بازگشت

ترس و قساوت


(شر خصال الملوك الجبن عن الاعداء، و القسوة علي الضعفاء).

: بدترين خصلت پادشاهان، ترس و هراس از دشمنان، و قساوت و سنگدلي نسبت به ضعفا است.

حاكم ترسويي كه بر گرده ي انسانها حكومت مي راند، غير از بلند پروازي و جنايت بر رعيت و توده ي مردم چه دستآوردي خواهد داشت؟ اين يكي از اثرات لئامت و پستي است. و نيز ركوع و تسليم در مقابل تجاوز و متجاوزين، و غارت و چپاول محرومان يكي از ثمرات آن ترس و بيم است.

آيا اين ويژگيها و توصيفات بر حكام عرب و اكثر رهبران جهان صدق نمي كند؟ آيا آنها از اسرائيل اشغالگر نمي ترسند، و بر توده هاي محروم و مستضعف خود خشم و ستم روا نمي دارند؟!

ممكن است گفته شود: نظر شما در مورد اين حكم مشهور كه مي گويد:

(كما تكونون يولي عليكم): هر گونه كه باشيد بر شما حكومت مي كنند، چيست؟

آيا مفهوم آن، اين نيست كه اشرار، تبهكاران و فاسدان، حكامي از جنس و سنخ خودشان، بر آنها حكومت مي كند؟

پاسخ: مفهوم آن اين است كه: هر كس در مقابل حاكم ستمگر ساكت و خاموش باشد، و عليه او اعتراض و اعلام مبارزه نكند،[همان گونه كه ابوذر (رضي الله عنه) چنين كرد]، او نيز هم چون حاكم ستمگر خواهد بود. دليل شاخص اين مفهوم سخن نبي اكرم است كه مي فرمايد:

(الساكت عن الحق شيطان اخرس... افضل الجهاد كلمة عدل عنه امام جائر)

: كسي كه در مقابل حقي سكوت كند، شيطان لال و زبان بسته اي است... والاترين جهاد، سخن يا كلام عدالت آميزي است كه در مقابل حاكم ستمگر گفته شود.

و نيز از امام حسين عليه السلام از قول جدش رسول خدا صلي الله عليه وآله وسلم گزارش مي دهد كه: «هر كس سلطان ستمگري (پادشاه، رييس جمهور، حاكم، والي، استاندار، فرماندار و يا هر سلطه گر ظالمي) را ببيند... و در وجودش دگرگوني ايجاد نشود،


و با فعل يا سخنش بر نياشوبد، خداوند حق دارد او را به جايگاهي كه آن سلطه گر ستمگر را داخل مي كند، وارد سازد».