بازگشت

چند پيام از نهضت عاشورا


پيامهاي حركت بخش نهضت عاشورا، بسيار است، كه قبلا بخشي


از آنها خاطرنشان گرديد. در اينجا به ذكر چند پيام ديگر بسنده مي شود:

1- نهضت عاشورا، نهضتي عميق بر اساس باور و ايمان و آگاهي بود، نه سطحي، چنانكه روايت شده: غروب تاسوعا امام حسين عليه السلام با ياران به گفتگو پرداخت، در آغاز سخن بعد از حمد و ثناي الهي، متوجه خدا شد و عرض كرد:

«اللهم اني احمدك علي ان اكرمتنا بالنبوة و علمتنا القرآن و فقهتنا في الدين و جعلت لنا اسماعا و ابصارا، و افئدة، و لم تجعلنا من المشركين؛

خدايا سپاس گويم تو را از اين كه ما را به نبوت گرامي داشتي، قرآن را به ما آموختي و در دين ما آگاه ساختي و گوشهاي شنوا، ديده هاي بينا و دلهاي آگاه به ما دادي و ما را از مشركان قرار ندادي.» [1] .

از اين پيام كه به صورت مناجات با خدا بيان شده، امام حسين عليه السلام خود و يارانش را داراي پنج امتياز معرفي مي كند و خدا را به خاطر آن، حمد و سپاس مي گويد:

الف: ما در خط نبود گام برمي داريم و به آن افتخار مي كنيم.

ب: خداوند حقيقت قرآن را به ما آموخته و روش و منش و انديشه ي ما بر اساس برنامه هاي قرآني است.

ج: ما دين اسلام را آن گونه كه هست شناخته ايم.


د: خداوند به ما گوش شنوا و چشم بينا و دل آگاه داده، قيام و حركت و نهشضت ما بر اساس آگاهي و درايت كامل است.

ه: ما در فكر و زبان و عمل، سپاسگزار خدا هستيم و خدا را شكر مي گوييم كه ما را در خط شرك و باطل قرار نداد.

2- چنانكه قبلا ذكر شد؛ نهي از منكر و نفي طاغوت، در تمام عرصه ها و مبارزه ي پيگير و عميق را حكومتهاي طاغوتي از پيامهاي اصلي نهضت عاشورا بود و اساس اين نهضت را تشكيل مي داد، مبارزه اي كه با بيعت نكردن با طاغوت شروع شد و با نهضت و انقلاب خونين و شهادت براي واژگوني كاخ استبداد طاغوت و برقراي عدل الهي پايان يافت. در اين راستا امام حسين عليه السلام سخن بسيار فرمود، از جمله در ضمن نامه اي كه براي مردم كوفه فرستاد، چنين نوشت:

فلعمري ما الامام الا الحاكم بالكتاب، القائم بالقسط، الدائن بدين الحق، الحابس نفسه علي ذات الله؛

سوگند به جانم! قطعا امام و پيشواي مردم كسي است كه از روي قرآن، حكومت داوري كند، عدالت پرور و دادگستر باشد و از آيين حق پيروي نمايد و در راه خدا خويشتن دار باشد. [2] .


امام عليه السلام با اين پيام بر رهبري طاغوتهايي كه بر خلاف قرآن و عدالت اجتماعي و بر خلاف دين حق رفتار مي كنند و اسير هوسهاي نفساني خود هستند، قلم قرمز كشيد و به جهانيان اعلام كرد كه چنين افراد را امام و رهبر خود قرار ندهند، شاخصهاي امام حق، و امام باطل را بشناسند و با روشن بيني و آگاهي براي انتخاب امام راستين حركت كنند.

از مجموع اين پيامها چنين به دست مي آيد كه عامل امر به معروف و نهي از منكر، و اصلاح امت اسلامي از تباهيها و برپا داشتن سيره و روش پيامبر صلي الله عليه و آله و حاكميت امام راستين، اركان اصلي نهضت عاشورا را تشكيل مي داد، بنابراين رهروان راه حسين عليه السلام هرگاه جامعه را در پرتگاه انحراف و تباهيها ديدند، بايد براي اصلاح آن بپا خيزند و با امر به معروف و نهي از منكر كه دو فريضه ي بزرگ اسلامي است، جهان و محيط خود را از لوث آلودگيها، بي عدالتيها، تباهيها و انحرافات پاك سازند.


پاورقي

[1] تاريخ طبري، ج 6، ص 238 و 239 - کامل ابن اثير، ج 4، ص 34.

[2] ارشاد مفيد، ص 210.