بازگشت

مقام ارجمند ياران حسين


در اوج شأن ياران امام حسين عليه السلام سخن بسيار است به عنوان نمونه:

پيامبر صلي الله عليه و آله درباره ي شهادت امام حسين عليه السلام خبر مي داد و در ضمن فرمود:

«حسين عليه السلام در ميان جماعتي خواهد بود كه آنها همانند ستاره ي درخشان آسمانند كه كشتن را از همديگر، هديه مي گيرند» (يعني سبقت در شهادت از يكديگر مي گيرند).

ابن عباس مي گويد: من در شب بعد كشتن حسين عليه السلام در خواب ديدم، رسول خدا صلي الله عليه و آله شيشه در دست دارد و خونها را در آن جمع مي كند، پرسيدم اين خونها چيست؟ فرمود: اين خون حسين و اصحاب او است كه آن را بسوي خداوند بالا مي برم. [1] .

دراوصاف اصحاب امام حسين عليه السلام آمده: آنها كوهها آهن را مانع سر راه خود نمي دانستند و نيزه و شمشيرها را بر سر و صورت خود


مي پذيرفتند، مال و امان را بر آنها عرضه مي كردند، آنها نمي پذيرفتند و مي فرمودند:

«در روز قيامت در پيشگاه رسول خدا صلي الله عليه و آله چه عذر بياوريم كه حسين عليه السلام كشته بشود و ما زنده بمانيم.» [2] .

در كتاب خرائج راوندي آمده؛ «شخصي از امام صادق عليه السلام پرسيد: چه خبر موجب شد كه اصحاب حسين عليه السلام به كشته شدن از يكديگر شتاب مي كردند؟ فرمود: چون پرده از پيش چشم آنها برداشته شده بود و آنها منازل و مقامات بهشتي را با چشم خود مي ديدند. [3] از اين رو شتاب داشتند كه خود را به آن برسانند.» [4] .

آري آنها در مقام ارجمندي از معنويت بودند كه امام زمان عليه السلام در زيارت ناحيه، بر آنها درود فرستاده و بر قاتلان آنها لعن كرده است و در شأن بعضي از آنها سخناني بزرگ فرموده است و در پايان خطاب به همه مي فرمايد:

السلام عليكم بما صبرتم فنعم عقبي الدار، بوأكم الله مبوء الابرار اشهد لقد كشف الله لكم الغطاء و اجزل لكم العطاء و مهدلكم الوطاء و كنتم عن الحق غير بطاء و انتم لنا فرطاء و نحن لكم خلطاء


في دار البقاء والسلام عليكم و رحمة الله و بركاته؛ سلام و درود بر شما به خاطر صبر و ايستادگي كه كرديد، نيكو خانه اي است خانه ي اخرت (براي شما) خداوندا شما را در جايگاه ابرار (نيكان) جايگزين كرد، گواهي مي دهم كه خداوند پرده ها را از روي چشم شما برداشت (به طوري كه حقيقت و مقامات بهشتي را مي ديديد و با اين يقين به شهادت رسيدند.) و خاك زمين را (هنگام شهادت) گهواره ي شما قرار داد، و پاداش فراوان به شما عنايت كرد، اي شما كه در مورد، حق، تيزخيز و چابك بوديد، شما در اين راه از ما پيشقدم شديد، و ما نيز در خانه ي بقاء (آخرت) به شما خواهيم پيوست و همراه و همنشين شما خواهيم بود، سلام، درود رحمت و بركات خدا بر شما باد.» [5] .

امام حسين عليه السلام غروب تاسوعا، اصحاب خود را به دور خود جمع كرد و پس از حمد و ثناي الهي و درود بر پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله فرمود:

فاني لا اعلم اصحابا اولي و لا خيرا من اصحابي و لا اهل بيت ابر و لا اوصل من اهلبيتي فجزاكم الله


عني جميعا؛

قطعا من ياراني را بهتر و بالاتر از ياران خودم نديده ام و خويشاني را نيكوتر و محكم پيوندتر از خويشانم نيافته ام، خداوند از ناحيه ي من به همه ي شما بهترين پاداش را عنايت فرمايد.» [6] .

آري:



هزاران درود بر روان تو باد

بر اصحاب و بر پيروان تو باد




پاورقي

[1] فرسان الهيجاء، ج 2، ص 154.

[2] همان مدرک، ص 155.

[3] چنانکه اين مطلب در فرازي از زيارت ناحيه آمده است و در همين صفحه ذکر مي‏شود.

[4] فرسان الهيجاء، ج 2، ص 158

[5] بحار، ج 45، ص 73.

[6] تاريخ طبري، ج 6، ص 236 - کامل ابن اثير، ج 4، ص 34.