بازگشت

العباس في حديث الامام السجاد


[1] حدثنا أبوعلي أحمد بن زياد الهمداني رضي الله عنه قال: حدثنا علي بن ابراهيم بن هاشم عن محمد بن عيسي بن عبيد اليقطيني عن يونس بن عبدالرحمان عن ابن أسباط عن علي بن سالم عن أبيه عن ثابت بن أبي صفية، [2] قال: نظر سيد العابدين علي بن الحسين عليه السلام [3] الي عبيدالله بن عباس بن علي بن أبي طالب، فاستعبر، ثم قال: ما من يوم أشد علي رسول الله صلي الله عليه و آله من يوم أحد قتل فيه عمه حمزة بن عبدالمطلب أسدالله و أسد رسوله، و بعده يوم مؤتة قتل فيه ابن عمه جعفر بن أبي طالب.

[4] ثم قال عليه السلام: [5] و لا يوم كيوم الحسين عليه السلام ازدلف اليه [6] ثلاثون ألف رجلا، يزعمون أنهم من هذه الأمة، كل يتقرب الي الله عزوجل بدمه، و هو بالله يذكرهم فلا يتعظون، حتي قتلوه بغيا و ظلما و عدوانا.

ثم [7] قال عليه السلام: رحم الله [8] العباس، فلقد آثر و أبلي وفدي أخاه بنفسه، [9] حتي قطعت يداه [10] فأبدله [11] الله عزوجل بهما جناحين يطير بهما مع الملائكة في الجنة، كما جعل لجعفر بن أبي طالب و ان للعباس عند الله تبارك و تعالي منزلة يغبطه بها جميع الشهداء يوم القيامة [12] [13] الحمد لله رب العالمين [14] و صلي الله علي خير خلقه محمد و أهل بيته الطاهرين


و حسبنا الله و نعم الوكيل [15] .

الصدوق، الأمالي، / 463 - 462 مساوي عنه: المجلسي، البحار، 298 / 44، 274 / 22؛ البحراني، العوالم، 349 - 348 / 17؛ البهبهاني، الدمعة الساكبة، 182 / 4؛ الدربندي، أسرار الشهادة، / 337؛ المظفر، بطل العلقمي، 108 / 2؛ مثله السماوي، ابصار العين، / 27 - 26؛ الحائري، ذخيرة الدارين [16] ، 143 / 1؛ الأمين، أعيان الشيعة، 430 / 7؛ الميانجي، العيون العبري، / 167؛ الزنجاني، وسيلة الدارين، / 272 - 271

حدثنا أحمد بن زياد بن جعفر الهمداني رضي الله عنه قال: حدثنا علي بن ابراهيم بن هاشم عن محمد بن عيسي بن عبيد عن يونس بن عبدالرحمان عن ابن أسباط عن علي بن سالم عن أبيه [17] عن ثابت بن أبي صفية، قال، قال علي بن الحسين: رحم الله [18] العباس، [19] يعني ابن علي [20] ، فلقد آثر و أبلي وفدي أخاه بنفسه، حتي قطعت يداه فأبدله الله بهما جناحين يطير بهما مع الملائكة في الجنة، [21] كما جعل لجعفر [22] بن أبي طالب، و ان للعباس عند الله تبارك و تعالي منزلة يغبطه بها جميع الشهداء يوم القيامة.


[23] و الحديث طويل أخذنا منه موضع الحاجة، و قد خرجته بتمامه مع ما رويته في فضايل العباس بن علي في كتاب مقتل الحسين بن علي [24] [25] .


الصدوق، الخصال، 79 / 1 مساوي عنه: ابن أمير الحاج، شرح شافية أبي فراس، / 368 - 367؛ المامقاني، تنقيح المقال، 128 / 1 - 2؛ القمي، نفس المهموم، / 333؛ المقرم، العباس، / 124؛ بحر العلوم، مقتل الحسين عليه السلام (الهامش)، / 313؛ الزنجاني، وسيلة الدارين، / 297

(و منها): انه لشبه عمه جعفر الطيار، الذي قطعت يمينه و يساره في حرب مؤتة، مجاهدا في سبيل الله، فأبدله الله عنهما جناحين يطير بهما مع الملائكة، و كذلك العباس قطعت يمينه و يساره مجاهدا في سبيل في نصرة أخيه الحسين عليه السلام يوم عاشوراء [26] .

الأمين، أعيان الشيعة، 430 / 7



پاورقي

[1] [في ابصار العين و ذخيرة الدارين و الأعيان و العيون و وسيلة الدارين: و روي عن علي بن الحسين عليه‏السلام أنه نظر يوما] .

[2] [زاد في البحار و العوالم: «الثمالي و زاد في بطل العلقمي: «يعني أباحمزة الثمالي»] .

[3] [في ابصار العين و ذخيرة الدارين و الأعيان و العيون و وسيلة الدارين: و روي عن علي بن الحسين عليه‏السلام أنه نظر يوما] .

[4] [لم يرد في ابصار العين و ذخيرة الدارين و الأعيان و العيون و بطل العلقمي و وسيلة الدارين] .

[5] [لم يرد في ابصار العين و ذخيرة الدارين و الأعيان و العيون و بطل العلقمي و وسيلة الدارين] .

[6] [في المصدر: عليه] .

[7] [حکاه عنه في تظلم الزهراء، / 200، و المعالي، 435 / 1] .

[8] [أضاف في ذخيرة الدارين: عمي] .

[9] [الي هنا مثله في الأعيان] .

[10] [الي هنا حکاه في وسيلة الدارين] .

[11] [البحار، فأبدل] .

[12] [حکاه عنه في تظلم الزهراء، / 200، و المعالي، 435 / 1] .

[13] [الي هنا حکاه عنه في البحار و العوالم و الأسرار و ابصار العين و ذخيرة الدارين و العيون] .

[14] [الي هنا حکاه عنه في بطل العلقمي] .

[15] امام چهارم به عبيدالله بن عباس بن علي نگاهي کرد و اشک چشمش را گرفت و فرمود: «روزي به رسول خدا سخت‏تر از روز احد نگذشت که عمويش حمزه در آن کشته شد، و بعد از آن مؤته است که عموزاده‏اش جعفر بن أبي‏طالب کشته شد.»

سپس فرمود: «روزي چون روز حسين نباشد، سي هزار مرد که ادعا مي‏کردند از اين امتند، دور او را گرفتند و هر کدام به کشتن او به خدا تقرب مي‏جست و او خدا را به آنها يادآور مي‏شد و پند نمي‏گرفتند تا او را به ستم و ظلم و عدوان کشتند.»

سپس فرمود: «خدا عمويم عباس را رحمت کند که جانبازي کرد و خود را فداي برادر کرد تا دو دستش قطع شد و خدا در عوض به او دو بال داد که بدانها با فرشتگان در بهشت مي‏پرد؛ چنانچه به جعفر بن أبي‏طالب عطا کرد و براي عباس نزد خداي تبارک و تعالي مقامي است که در قيامت همه شهدا و اولين و آخرين بدان رشک برند. الحمد لله رب العالمين و صلي الله عليه خير خلقه محمد و اهل بيته الطاهرين و حسبنا الله و نعم الوکيل.»

کمره‏اي، ترجمه امالي، / 463 - 462.

[16] [حکاه عن الخصال] .

[17] [زاد في تنقيح المقال: عن أبي‏حمزة الثمالي] .

[18] [زاد في تنقيح المقال و العباس و بحرالعلوم: عمي] .

[19] [لم يرد في شرح الشافية و تنقيح المقال و نفس المهموم و بحر العلوم و وسيلة الدارين] .

[20] [لم يرد في شرح الشافية و تنقيح المقال و نفس المهموم و بحر العلوم و وسيلة الدارين] .

[21] [شرح الشافية: کجعفر] .

[22] [شرح الشافية: کجعفر] .

[23] [لم يرد في شرح الشافية و تنقيح المقال و نفس المهموم و العباس و بحر العلوم و وسيلة الدارين] .

[24] [لم يرد في شرح الشافية و تنقيح المقال و نفس المهموم و العباس و بحر العلوم و وسيلة الدارين] .

[25] ايضا به سند معتبر از ابوحمزه‏ي ثمالي روايت کرده است که روزي حضرت علي بن الحسين عليه‏السلام نظر کرد به سوي عبيدالله پسر عباس بن علي بن أبي‏طالب و آب از ديده‏ي مبارکش روان شد. فرمود: «هيچ روز بر حضرت رسالت صلي الله عليه و آله و سلم سخت‏تر نبود، از روز احد که عم او شير خدا و رسول، حمزة بن عبدالمطلب در آن روز شهيد شد.» بعد از آن، روز موته بود که پسر عم او جعفر بن أبي‏طالب شهيد شد.»

پس حضرت فرمود: «روزي به روز حضرت امام حسين عليه‏السلام نمي‏رسد که سي هزار نامرد که دعوي مي‏کردند که از اين امتند، آن امام مظلوم را در ميان گرفتند و هر يک تقرب مي‏جستند به سوي خدا به خون او، و ايشان را موعظه مي‏کرد و خدا را به ياد ايشان مي‏آورد و پندپذير نشدند و دست از او برنداشتند تا آن که او را به جور و ستم و عدوان شهيد کردند.»

پس فرمود: «خدا رحمت کند عباس را که جانفشاني کرد و مردانگي کرد و جان خود را فداي برادر خود گردانيد تا آن که دستهايش را بريدند. پس حق تعالي به عوض دستهاي او، دو بال کرامت کرد که به آن بالها با ملائکه در بهشت پرواز مي‏کند. چنان چه جعفر بن أبي‏طالب را دو بال داده [است] ؛ بدرستي که عباس را نزد خداوند عالميان منزلتي هست که جميع شهدا در روز قيامت آرزوي منزلت او مي‏کنند.

مجلسي، جلاء العيون، / 573 - 572

در کتاب امالي از ثابت ابن أبي‏صفيه مروي آمده است که حضرت سيد العابدين علي بن الحسين عليهماالسلام به عبدالله بن عباس بن علي بن أبي‏طالب (صلوات الله عليهم) نظر کرد و بگريست و فرمود: «ما من يوم أشد علي رسول الله صلي الله عليه و آله من يوم احد قتل فيه عمه حمزة بن عبدالمطلب أسدالله و أسد رسوله.»

يعني: هيچ روزي بر رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم سخت‏تر نبود از روز جنگ احد که در آن روز عمش حمزه بن عبدالمطلب، شير خدا و شير رسول خدا کشته شد.

بعد از آن روز، روزي از روز موته بر آن حضرت سخت‏تر نگذشت؛ که آن روز، پسر عمش جعفر بن أبي‏طالب در آنجا کشته شد. پس از آن فرمود که هيچ روز مثل آن روز حسين عليه‏السلام نباشد؛ گاهي که سي هزار تن لشکر بر وي روي کردند و گمان همي‏بردند که ايشان در شمار اين امت مي‏باشند و هر يک به ريختن خون پسر پيغمبر در پيشگاه حضرت داور تقرب مي‏جستند؛ اين که آن حضرت ايشان را به خداي مي‏خواند و آن جماعت هيچ پند و موعظت نيافتند تا گاهي که آن حضرت را به ظلم و عدوان به عز شهادت نايل گردانيدند.

پس از آن، حضرت سجاد (سلام الله عليه) فرمود: «رحم الله العباس فلقد آثر وابلي وفدي أخاه بنفسه حتي قطعت يداه فأبدله الله عزوجل بهما جناحين يطير بهما مع الملائکة في الجنة کما جعل لجعفر بن أبي‏طالب و ان للعباس عند الله تبارک و تعالي منزلة يغبطه بها جميع الشهداء يوم القيامة».

يعني: خداي رحمت کند عباس (سلام الله عليه) را که خويشتن را فداي برادرش ساخت، و برادرش را بر خويشتن تا به مثابه (مثابه: مثل، مانند.) برگزيده داشت که در راه او هر دو دست مبارکش از تن جدا گشت و خدايش به عوض آن دو دست؛ دو بال عطا فرمود تا با فرشتگان در جنان جاويدان پرواز نمايد؛ چنان که با جعفر طيار عليه‏السلام نيز همين معاملت فرمود. همانا جناب أبي‏الفضل العباس را در پيشگاه خداوند تبارک و تعالي آن مقام و منزلت است که تمامت شهيدان روزگار در روز رستاخيز بر وي رشک و غبطه مي‏برند ([اين مطلب در احوال سيدالشهدا عليه‏السلام، 348 - 347 / 2 تکرار کرده، و گفته است: «از جعفر الصادق عليه‏السلام نيز با اندک بي‏نونتي اين حديث وارد است»] ).

سپهر، ناسخ التواريخ حضرت سجاد عليه‏السلام، / 128 - 127

شيخ صدوق ضمن حديثي از امام چهارم روايت کرده است که خدا عباس را رحمت کند! خوب جانبازي کرد و خوب امتحان داد و خود را قربان برادرش کرد تا هر دو دستش جدا شد و خداي عزوجل عوض آنها دو بالش عطا کرد که در بهشت با فرشتگان پرواز کند. چنانچه به جعفر بن ابي‏طالب عطا کرد و عباس نزد خداي تبارک و تعالي مقامي دارد که همه شهدا در روز قيامت بر آن رشک برند.

کمره‏اي، ترجمه نفس المهموم، / 153.

[26] خداوند رحمت آورد بر عمويم عباس بن علي عليهماالسلام که به تحقيق ايثار و جانبازي، و جنگ نماياني کرد و خود را فداي برادرش ساخت تا اين که دستانش قطع شد و خداوند در مقابل - بسان عمويش جعفر طيار - دو بال به او عنايت کرد تا با آنها با ملائکه، در بهشت طيران کند. همانا عباس نزد خداوند تبارک و تعالي منزلتي دارد که جميع شهدا در روز قيامت بر او غبطه خورند و تمناي مقامش را کنند.

پاک‏پرور، ترجمة العباس، / 240.