بازگشت

ثم ان الامام يوصي أصحابه بالصبر و يريهم منازلهم في الجنة


و عن سعد بن عبدالله: حدثنا أحمد بن محمد بن عيسي، حدثنا الحسين بن سعيد، حدثنا النضر بن [1] سويد، عن عاصم بن حميد، عن أبي حمزة الثمالي،

قال: [قال] علي بن الحسين عليهماالسلام: كنت مع أبي [2] الليلة [3] التي قتل صبيحتها [4] .

فقال لأصحابه: [5] هذا الليل [6] فاتخذوه جملا [7] ، فان القوم انما يريدونني، و لو قتلوني لم يلتفتوا اليكم [8] ، و أنتم في حل وسعة. [9] .

فقالوا: لا [10] و الله، لا يكون هذا أبدا.

[11] قال: انكم تقتلون غدا كذلك [12] لا يفلت منكم رجل. قالوا [13] : الحمدلله الذي شرفنا بالقتل معك. ثم دعا، و قال لهم: ارفعوا رؤوسكم و انظروا.

فجعلوا ينظرون الي مواضعهم، و منازلهم من الجنة، و هو يقول لهم:

هذا منزلك يا فلان، [14] و هذا قصرك يا فلان، و هذه درجتك يا فلان [15] . فكان الرجل يستقبل الرماح و السيوف بصدره و وجهه، ليصل الي منزله [16] من الجنة. [17] .


الراوندي، الخرائج و الجرائح، 848 - 847/2 مساوي عنه: المجلسي، البحار، 298/44؛ البحراني، العوالم، 350/17؛ الدربندي، أسرار الشهادة، /268؛ القمي، نفس المهموم، /231؛ القزويني، الامام الحسين عليه السلام و أصحابه، 256/1؛ الزنجاني، وسيلة الدارين، /93؛ صابري الهمداني، أدب الحسين و حماسته، /149؛ مثله الجواهري، مثير الأحزان، /56

و لما عرف الحسين منهم صدق النية و الاخلاص في المفاداة دونه، أوقفهم علي غامض القضاء، فقال: اني غدا أقتل و كلكم تقتلون معي،و لا يبقي منكم أحد حتي القاسم


و عبدالله الرضيع، الا ولدي علي زين العابدين، لأن الله لم يقطع نسلي منه و هو أبوأئمة ثمانية.

فقالوا بأجمعهم: الحمدلله الذي أكرمنا بنصرك، و شرفنا بالقتل معك، أولا نرضي أن نكون معك في درجتك يا ابن رسول الله؟

فدعا لهم بالخير، و كشف عن أبصارهم، فرأوا ما حباهم الله من نعيم الجنان، و عرفهم منازلهم فيها، و ليس ذلك في القدرة الالهية بعزيز و لا في تصرفات الامام بغريب، فان سحرة فرعون لما آمنوا بموسي عليه السلام، و أراد فرعون قتلهم أراهم النبي موسي منازلهم في الجنة.

و في حديث أبي جعفر الباقر عليه السلام، قال لأصحابه: ابشروا بالجنة، فوالله انا نمكث ما شاء الله بعدما يجري علينا، ثم يخرجنا الله، و اياكم حتي يظهر قائمنا، فينتقم من الظالمين، و أنا و أنتم نشاهدهم في السلاسل و الأغلال، و أنواع العذاب، فقيل له: من قائمكم يا ابن رسول الله؟ قال: السابع من ولد ابني محمد بن علي الباقر و هو الحجة بن الحسن بن علي بن محمد بن علي بن موسي بن جعفر بن محمد بن علي ابني و هو الذي يغيب مدة طويلة، ثم يظهر و يملأ الأرض قسطا و عدلا، كما ملئت ظلما و جورا.

المقرم، مقتل الحسين عليه السلام، /261 - 260



پاورقي

[1] «البصري، عن» م، ه، ط. و ما في المتن کما في البحار و العوالم.

انظر معجم رجال الحديث: 151/19.

[2] [الامام الحسين عليه‏السلام و أصحابه: «الي أن قال - و قال لهم»].

[3] [في البحار و العوالم و الأسرار و نفس المهموم و مثير الأحزان و وسيلة الدارين: «في الليلة»].

[4] [في البحار و العوالم و الأسرار و نفس المهموم و مثير الأحزان و وسيلة الدارين: «في صبيحتها»].

[5] [في الأسرار و أدب الحسين عليه‏السلام: «هذه الليلة»].

[6] [في الأسرار و أدب الحسين عليه‏السلام: «هذه الليلة»].

[7] [في البحار و العوالم و أدب الحسين عليه‏السلام: «جنة»].

[8] [الامام الحسين عليه‏السلام و أصحابه: «الي أن قال - و قال لهم»].

[9] [الامام الحسين عليه‏السلام و أصحابه: «من بيعتي»].

[10] [لم يرد في البحار و العوالم و مثير الأحزان و أدب الحسين عليه‏السلام].

[11] [الامام الحسين عليه‏السلام و أصحابه: «و قالوا»].

[12] [في البحار و العوالم و الأسرار و نفس المهموم و مثير الأحزان و أدب الحسين عليه‏السلام: «کلکم»].

[13] [الامام الحسين عليه‏السلام و أصحابه: «و قالوا»].

[14] [لم يرد في البحار و العوالم و الأسرار و نفس المهموم و مثير الأحزان و أدب الحسين عليه‏السلام].

[15] [لم يرد في البحار و العوالم و الأسرار و نفس المهموم و مثير الأحزان و أدب الحسين عليه‏السلام].

[16] [في البحار و مثير الأحزان: «منزلته»].

[17] به روايت ديگر: حضرت در آن وقت، جاهاي ايشان را در بهشت به ايشان نمود، حور و قصور و نعيم موفور خود را مشاهده کردند و يقين ايشان زياد گرديد، و به آن سبب الم نيزه و شمشير و تير بر ايشان نمي‏نمود، و شربت شهادت برايشان گوارا بود.

مجلسي، جلاء العيون، /650

و ديگر در خرايج از علي بن الحسين رحمه الله مروي است.

قال: کنت مع أبي في الليلة التي قتل في صبيحتها، فقال لأصحابه: هذا الليل، فاتخذوه جنة، فان القوم انما يريدونني و لو قتلوني لم يلتفتوا اليکم. و أنتم في حل وسعة، فقالوا: والله لا يکون هذا أبدا، فقال: انکم تقتلون غدا کلکم و لا يفلت منکم رجل، قالوا: الحمدلله الذي شرفنا بالقتل معک.

سيد سجاد عليه‏السلام مي‏فرمايد: «در شب عاشورا ملازم خدمت پدرم حسين عليه‏السلام بودم، آن حضرت اصحاب خويش را طلب فرمود و گفت: «خويشتن را واپائيد و سلامت خود را از دست باز مدهيد، اين جماعت جز در طريق خصومت من نپويند و جز مرا نجويند، گاهي که مرا به قتل رسانند، نگران شما نشوند، من ذمت شما را از بيعت خويش بري ساختم، در اين تاريکي شب ره خويش پيش گيريد و جان به سلامت ببريد.»

گفتند: «لا والله هرگز اين نکوهيده کار نکنيم.»

فرمود: «بدانيد فردا همگان کشته شويد و يک تن از شما زنده نماند.» گفتند: «سپاس خداي را که در رکاب تو عز شهادت خواهيم يافت و به سرچشمه‏ي سعادت خواهيم شتافت.»

اين وقت اصحاب را پيش خواند.

فقال لهم: ارفعوا رؤوسکم و انظروا، فجعلوا ينظرون الي مواضعهم و منازلهم من الجنة، و هو يقول لهم: هذا منزلک يا فلان! و کان الرجل يستقبل الرماح و السيوف بصدره و وجهه ليصل الي منزله من الجنة.

فرمود: «سر برداريد و به جانب آسمان نگران شويد.»

چون سر برافراختند منازل خويش را در بهشت ديدار کردند، و آن حضرت يک يک را ندا مي‏کرد و منزل هر يک را با او مکشوف مي‏داشت و ايشان به شوق وصول به منزل خويش، حدود سيف و سنان را استقبال مي‏کردند، و زخم تيغ و تير را بر سر و سينه دواي درد و مرهم جرح مي‏دانستند.»

سپهر، ناسخ التواريخ سيدالشهداء عليه‏السلام، 73 - 72/4

در بحارالانوار حضرت امام زين العابدين عليه‏السلام مروي است که در آن شب که به روزش پدرم شهيد مي‏شد، در خدمتش حاضر بودم. با اصحاب خويش فرمود: «اينک شب است و او را جمله بگيريد.» يعني چون تاريکي بر جهان پرده برافکنده، و کسي را بر کسي دست نرسد، اين تاريکي را براي دفع شر اعادي و گزند عدوان چون سپر شماريد، و هر يک به هر سوي خواهيد، راه بسپاريد؛ راقم حروف گويد: «ممکن است اين همان عبارت مذکور باشد؛ فاتخذوه جملا، و کاتب حروف جنة نوشته باشد.»

بالجمله فرمود: «اين قوم به قصد و آهنگ من هستند و مقصود ايشان، من باشم. و اگر مرا بکشند، با شما التفاتي نيارند و شما در حل و سعت بيعت هستيد.»

عرض کردند: «سوگند با خداي هرگز اين کار نشود و از تو برکنار نمانيم و حل بيعت نخواهيم و وقت نخواهيم و وقت نجوئيم تا از تو روي برتابيم.»

«فقال: انکم تقتلون غدا کلکم و لا يفلت منکم رجل.» فرمود: «بامدادان جمله‏ي شما دستخوش شمشير آبدار و تير شرربار مي‏شويد و هيچ کس از شما از مرگ نرهد و يک مرد به سلامت بيرون نشود.»

عرض کردند: «سپاس مر آن خداوندي را که ما را شرف و شرافت بخشيد تا در حضرت تو شهيد شويم و به عز شهادت که فخر دنيا و آخرت است، فايز گرديم.»

آن گاه آن حضرت لب به دعا برگشود. پس از آن فرمود: «سرهاي خود برکشيد و به نظاره شويد.»

فجعلوا ينظرون الي مواضعهم و منازلهم من الجنة و هو يقول لهم هذا منزلک يا فلان، فکان الرجل يستقبل الرماح و السيوف بصدره و وجهه ليصل الي منزله من الجنة.

چون اصحاب آن حضرت در مودت آن حضرت و ابقاي رضوان (رضوان، خشنودي و رضا، خشنود شدن.) حضرت احديت از جان و مال و اهل و عيال و تمامت علايق اين سراي پر و بال چشم فروبستند و يکباره به مثوبات آن سراي مرضات خداوند ذوالجلال پيوستند؛ و به جمله يک رنگ و به تمامت هماهنگ گشتند و زر وجود را در تابش بوته‏ي آزمايش خالص و دهدهي (دهدهي: به معني ده ده باشد، زيرا که طلاي خالص و بي‏عيب و تمام عيار است.) نمايش دادند. بهر کرم و کرامت ولي يزدان و کارفرماي عرصه‏ي کون و مکان موج زدن و شاهين همت و شاهباز عنايتش بر آسمان مکرمت و موهبت اوج زدن گرفت، و ابواب بهشت بر ايشان گشاده، و منازل و قصور ايشان را در جنات نعيم با ايشان نمودار فرمود. پس آن جماعت به مواضع و منازلي که در باغ جنان و مأواي حورالعين و غلمان مر ايشان را مقرر بود، نگران شدند و امام عليه‏السلام که قاسم نار و جهيم و صاحب خلد و نعيم است، به هر يک مي‏فرمود: «اي فلان! اين است منزل و مکان تو در بهشت جاويدان!»

و چون آن مردم پاک زاد پاک نيت آن مقام و مرتبت و آن برخورداري و نعمت را نگران شدند، جهان را از بهر خويشتن تنگ و گلشن را تاريک گلخن و بدن را قالب اندوه و سجن و اهل و عيال را اسباب هزاران رنج و وبال ديده، مردن را عين رستن و ترک جان گفتن را دولت جاويدان شمردند، زخمه‏ي تير و شمشير بر جان و روان خريدار شدند و مردمک ديده را هدف تير شرربار مردم کارزار ساختند و سينه را سپر رماح و سيوف و چهره‏هاي آزاد را نشان سهام بلا و اسنه اهار داده نمودند تا مگر زودتر از اين مرکز آفات و بليات رستگار و به نعيم ديگر سراي برخوردار شوند و از اين مسکن نامحمود به محل موعود زودتر منزل گزينند.

سپهر، ناسخ التواريخ، حضرت سجاد عليه‏السلام، 104 - 103/2