بازگشت

روش كتاب


اين كتاب به سه محور زير تقسيم شده است:

محور اول: بررسي تاريخ عاشورا و علل حوادث و پيامدهاي آن است. اين


محور شامل دوره ي امامت امام حسين عليه السلام تا هلاكت معاويه، خلافت يزيد و خودداري امام از بيعت با وي و خروج از مدينه، هجرت از مكه به كربلا و حادثه ي عاشورا، مقتل سادات شهدا و سيدالشهدا عليه السلام و حوادث پس از عاشورا تا بازگشت اهل بيت عليهم السلام به مدينه مي باشد. در انتهاي اين محور، فصلي با عنوان «عقوبت قاتلان و خونخواهي مختار از آنان» گنجانده شده است.

محور دوم: گردآوري اطلاعات در مورد احوال شخصيتهاست و شامل اهل بيت عليهم السلام، اصحاب سيدالشهدا بحارالانوار، و زناني مي باشد كه در جريان واقعه ي عاشورا با ايشان همراه بودند.

محور سوم: حيات امام حسين عليه السلام از ولادت تا زمان حادثه ي عاشورا، فضايل و سيره ي سيدالشهداء، و همچين آيات و احاديثي را دربر مي گيرد كه در مورد آن حضرت و يا مربوط به شهادت ايشان است.

اين متون بر حسب مصادر آنها و به ترتيب تقدم و تأخر تنظيم شده است. ملاك تقدم و تأخر، بر حسب تقدم مؤلفين كتاب است و نه تقدم و تأخر راوي اول حديث؛ براي مثال، ابوحنيفه دينوري و ابن قتيبه دينوري از طبري جلوتر قرار گرفته اند. اگر چه اخبار ابن قتيبه و ابوحنيفه بدون سند و راوي است، ولي سند اخبار طبري به ابومخنف ازدي و هشام بن محمد كلبي و امثال آنان استناد شده است.

در اين كتاب، متون تاريخي درهم آميخته نشده و همه ي متنهاي مشابه تكرار شده اند. اين امر باعث مي شود كه تفاوت متون مشخص شود. اگر متن متأخري عينا مانند متقدم بيان شده، براي جلوگيري از تكرار كتاب متأخر، با استفاده از رموزي - كه در ادامه توضيح داده خواهد شد - به متن متقدم ارجاع داده شده است. در ضمن، به دليل وجود برخي مشكلات، از كتابهاي خطي استفاده نشده است.