بازگشت

غيرت ديني


آييني كه پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله آورد و از جهت عملي هم 23 سال براي آن كار كرد. آيين غيرت ديني و برخورد با منكر است. غيرت ديني، يعني در برابر دين، حساس بودن و اجازه ي هتك به مقدسات را به كسي ندادن. از رموز سربلندي امت اسلامي همين غيرت ديني است كه نام آن امر به معروف و نهي از منكر است.

(كنتم خير أمة أخرجت للناس تأمرون بالمعروف و تنهون عن المنكر)؛ [1] .

شما نيكوترين امتي بوديد كه به سود انسان ها آفريده شده ايد (چه اين كه) امر به معروف و نهي از منكر مي كنيد.

در اين آيه ملاك خير و برتري امت اسلامي در برابر ساير امت ها در امر به معروف و نهي از منكر است. آري، اين آيين با اين غيرت مقدس جان گرفت و 23 سال در اين مسير حركت كرد، ولي متأسفانه بعد از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله به موازات كم فروغ شدن معنويت، غيرت ديني نيز رنگ باخت.

اموري همچون: انحراف رهبري امت از مسير خود، اذيت و آزار دختر رسول خدا صلي الله عليه و آله تبعيد شدن و شكنجه و آزار ابوذر قهرمان، كه پيامبر صلي الله عليه و آله او را به عنوان راستگوترين مردم مي دانست، كنار گذاشته شدن ارزش هاي اسلامي و جان گرفتن تبعيض هاي نژادي، چپاول بيت المال مسلمين، تفسير و تحريف احكام و قوانين مسلم اسلامي، قرار گرفتن خلافت اسلامي در تيول كساني كه تا ديروز در برابر اسلام صف كشيده بودند و اسلام را به بازي مي گرفتند و ديگر منكرات، موجب رنگ باختن


و افول غيرت ديني در جامعه ي اسلامي صدر اسلام گرديد كه سرانجام به واقعه ي تلخ عاشورا انجاميد.

امام حسين عليه السلام اين عزيز زهرا، خود و عزيزانش را در راه احياي غيرت ديني قرباني كرد. از آغاز قيامش اعلام كرد كه هدفم احياي غيرت ديني است. هنگامي كه مي خواست از مدينه حركت كند براي خداحافظي كنار تربت پاك رسول الله صلي الله عليه و آله رفت و فرمود:

اللهم! اني أحب المعروف و أكره المنكر؛ [2] .

پروردگارا! من خواهان معروف و بيزار از منكر هستم.

و در منشور جاويد نهضتش نيز فرمود: أريد أن آمر بالمعروف و أنهي عن المنكر؛ من براي اجراي امر به معروف و نهي از منكر قيام كرده ام. و به هنگامي كه خروش عاشورايي را برآورد فرمود:

ألا ترون أن الحق لا يعمل به، و أن الباطل لا يتناهي عنه؟ ليرغب المؤمن، في لقاء الله محقا؛ فاني لا أري الموت الا سعادة و لا الحياة مع الظالمين الا برما؛ [3] .

آيا نمي بينيد كه در مصاف حق و باطل به حق عمل نمي شود و باطل مورد نكوهش قرار نمي گيرد؟ در چنين محيط آلوده و ناپسندي انسان مؤمن و شريف شايسته است به سوي فيض ديدار پروردگارش بشتابد. من در چنين محيط ذلت باري مرگ را جز سعادت و زندگي با اين ستمگران را جز رنج و نكبت نمي بينم.

و اين عبرتي بزرگ است كه بي تفاوتي به آن، عاقبتي وخيم دارد و اين تنها غيرت ديني است كه تضمين كننده ي بقاي دين و حفظ آن از خطرهاست. پس بايد به تبعيت از نهضت عاشوراي امام حسين عليه السلام و يارانش به احياي آن پرداخت و سنت امر به


معروف و نهي از منكر را فراگير نمود تا دين و قرآن بيمه شوند.


پاورقي

[1] آل عمران (3)آيه‏ي 110.

[2] بحارالأنوار، ج 44، ص 328.

[3] علامه سيد مرتضي عسکري، معالم المدرسين، ج 3، ص 61.