بازگشت

تأثير قيام عاشورا در انقلاب اسلامي ايران


هدف مشترك قيام هاي انبيا و معصومان : تقويت و حفظ كلمه توحيد، احياي ارزش هاي الهي و انساني ، تعالي بشر و اقامه عدل و قسط در جامعه است . اگر از اين ابعاد به نهضت حسيني بنگريم ، بي ترديد بهترين و والاترين تأثير آن انقلاب اسلامي ايران را شاهد خواهيم بود. حركت هاي مردمي و انقلابي ملت ايران و رهنمودها و عمل كردحضرت امام ؛، رهبر و بسيج كننده مردم ، دليل مثبتي بر اين مدعاست .

شهادت خواهي مردم در قبل و بعد از انقلاب اسلامي ، به پيروي از مشي سالار شهيدان حضرت حسين بن علي (ع) بوده است . شعارهاي توده مردم در جريان انقلاب اسلامي و بويژه شهادت در هشت سال دفاع مقدس بيان كننده تأثير ژرف عاشورا در فرهنگ اصيل است ، اوج راهپيمايي ها و تظاهرات مردم و نقطه عطف بسيج مردمي و مبارزه بر ضد رژيم ستم شاهي در روزهاي تاسوعا و عاشوراي سال 1357 بود؛ هم چنان كه حضرت امام ؛ نيز نهضت عظيم خويش را بر ضد رژيم از روز دوازدهم ماه محرم آغاز كرد، و در اين باره مي فرمايد: «محرم ماهي است كه عدالت در مقابل ظلم و حق در مقابل باطل قيام كرد و به اثبات رسيده است كه در طول تاريخ هميشه حق بر باطل پيروز شده است ». در جايي ديگر درباره اهداف قيام حسيني مي فرمايد: «قيام شان و انگيزه شان نهي از منكر بود و اين كه هر منكري بايد از بين برود و از جمله حكومت جور بايد از بين برود.»

تأثير گذاري قيام كربلا در انقلاب اسلامي ايران را با توجه به موارد زير مي توان بررسي كرد:

الف ) اهداف آرمان هاي انقلاب اسلامي و مشابهت آن ها با قيام عاشورا؛ از جمله آزادي ، احياي دين ، برقراري عدالت اجتماعي ، پيوند ديانت و سياست و...

ب ) عمل كرد رهبر انقلاب اسلامي ايران در بسيج توده ها، با توجه به اهداف حركت احياكننده حضرت حسين بن علي (ع).

ج ) سمبل ها و شعارهاي مردم به هنگام انقلاب و اوج گيري قيام آنان ، در زمان هاي ويژه ، مانند تاسوعا و عاشورا.

با وجود تشابه بين اهداف قيام عاشوراي حسيني و انقلاب اسلامي ايران ، از تفاوت هاي ميان اين دو حركت عظيم اسلامي و انساني نبايد غافل بود.