بازگشت

شهادت طلبي


اسلام حسيني (ع) بر شعار و شعور «اِحْدَي الحُسْنييْنِ»، «مَرحباً بالقتل في سبيل الله» و «أري الموت إلّا سعادة» استوار است. در يكي از نيايش هاي امام حسين (ع) در روز عاشورا مي خوانيم:

«خدايا! دوست دارم كه كشته شوم و زنده گردم، هفتاد هزار بار در راه اطاعت و محبت تو، به خصوص اگر در كشته شدنم نصرت دين تو و زنده شدن فرمانت و حفظ ناموس شريعت تو نهفته باشد.» [1] .

و در جاي ديگر فرمود:

«مرگ با عزت بهتر از زندگي با ذلت است.» [2] .

شهادت طلبي امام معصوم (ع) ناشي از اعتقاد به جهاد بود. از اين رو فرمود:

«من سزاوارترين كسي هستم كه به ياري دين خدا برخيزم و شريعت مطهر او را عزيز بدارم و در راه او جهاد كنم تا كلام الهي برترين شود.» [3] .

در زيارت نامه هاي امام حسين (ع) نيز واژه هاي جهاد و شهادت را فراوان مي يابيم. به عنوان مثال: اَلزّاهِدُ الذّائدُ الْمُجاهِدُ، جاهَدَ فيكَ المُنافِقينَ وَ الْكُفّارَ، جاهَدْتَ في سَبيلِ اللّهِ، جاهَدْتَ الْمُلْحِدينَ، جاهَدْتَ عَدُوَّكَ، جاهَدْتَ فِي اللّهِ حَقَّ جِهادِهِ و... درباره شهداي ديگر نيز اين تعبيرات ديده مي شود: جاهَدْتُمْ في سَبيلِهِ، أَشْهَدُ أَنَّكُمْ جاهَدْتُمْ في سَبيلِ اللّهِ، الذَّابُّونَ عَنْ تَوْحيدِ اللّهِ، جاهَدْتَ فِي اللّهِ حَقَّ جِهادِهِ. [4] .

امام امت (ره) به تأثير شهادت و مجاهدت حسيني بر انقلاب اسلامي اعتراف داشت. از اين رو فرمود:

«نهضت دوازده محرم و پانزده خرداد (1342) در مقابل كاخ ظلم شاه و اجانب، به پيروي ازنهضت مقدس حسيني چنان سازنده و كوبنده بود كه مرداني مجاهد و فداكار تحويل جامعه داد.» [5] .

باز از ايشان مي خوانيم:

«عاشورا، قيام عدالت خواهان، با عددي قليل و ايماني و عشقي بزرگ در مقابل ستمگران كاخنشين و مستكبران غارتگر بود، و دستور آن است كه اين برنامه، سر لوحه زندگي امت در هر روز و درهر سرزمين باشد. روزهايي كه بر ما گذشت، عاشوراي مكرّر بود و ميدان ها و خيابان ها و كوي و برزن هايي كه خون فرزندان اسلام در آن ريخت.» [6] .

حضرت امام (ره) در بياناتي ديگر، بر تأثير شهادت و جهاد طلبي حسين (ع) برانقلاب اسلامي اشاره دارد:

«مرگ سرخ، به مراتب بهتر از زندگي سياه است و ما امروز به انتظار شهادت نشسته ايم تا فردافرزندان مان در مقابل كفر جهاني با سرافرازي بايستند... [7] .

خط سرخ شهادت، خط آل محمد و علي است، و اين افتخار از خاندان نبوت و ولايت به ذريّهطيّبه آن بزرگواران و به پيروان خط آنان به ارث رسيده است [8] .

... من خون و جان ناقابل خويش را براي اداي واجب حق و فريضه دفاع از مسلمانان آماده ساخته ام و در انتظار فوز عظيم شهادتم. [9] .

...در اين انگيزه (شهادت ) است كه همه اوليا شهادت را در راه آن به آغوش مي كشند و مرگ سرخ را «أحلي مِن العسل» مي دانند و جوانان در جبهه ها جرعه اي از آن را نوشيده و به وَجْدآمده اند.» [10] .


پاورقي

[1] محدثي، همان، ص‏115، به نقل از: معاني السبطين، ج‏2، ص‏18.

[2] همان، ص‏116، به نقل از: مناقب، ج‏4، ص‏68.

[3] همان، ص‏187، به نقل از: موسوعة کلمات الامام الحسين، ص‏336.

[4] همان، به نقل از مفاتيح الجنان.

[5] صحيفه نور، ج‏2، ص‏11.

[6] همان، ج‏20، ص‏236.

[7] همان، ج‏14، ص‏266.

[8] همان، ج‏15، ص‏154.

[9] همان، ج‏20، ص‏113.

[10] همان، ج‏21، ص‏198.