بازگشت

سه عامل مهم نهضت امام حسين


گاه گفته مي شود كه يزيد فرمان داده بود تا از امام حسين (ع) بيعت بگيرند، يعني امام حسين (ع) رسماً حكومت يزيد را بپذيرد و تسليم حكومت او گردد و از آن حمايت كند، و چون امام حسين (ع) يزيد را فردي نالايق ، فاسق و ستمگر مي دانست با او بيعت نكرد و همين موجب مخالفت دستگاه يزيد با امام حسين (ع) و سرانجام قيام امام حسين (ع) بر ضد آن دستگاه گرديد. بنابراين عامل و انگيزه اصلي قيام عظيم امام حسين بيعت نكردن با يزيد بود تا در هر زمان حسينيان و پيروان حق ، حكومت طاغوت را نپذيرند و تسليم چنان حكومتي نشوند، بلكه بر ضد آن قيام كنند.

بعضي ديگر مي گويند: هدف امام حسين (ع) از حركت به سوي عراق ، گردآوري نيروها و تشكيل حكومت اسلامي ، و تحقق بخشيدن به آرمان هاي اسلام در پرتو حكومت اسلامي ، و امكانات آن بود چنان كه جد بزرگوارش رسول خدا (ص) از مكه به سوي مدينه هجرت كرد و در مدينه به تشكيل حكومت پرداخت و در پرتو آن اسلام وبرنامه هاي آن را به طور گسترده و عميق در سطح جهان عرضه نمود.

محققان اسلامي عامل سومي را ذكر كرده اند و آن را عامل اصلي و مهم انگيزه قيام امام حسين مي دانند و آن عامل امر به معروف و نهي از منكر بود. امام حسين (ع) وقتي مي ديد يزيد آشكارا ميگساري و قمار بازي مي كند و از ارتكاب گناهان بزرگ باكي ندارد و مقدسات اسلام را زير پاي گذاشته ، موجب ترويج باطل و فساد و نابودي ارزش هاي والاي اسلام شده است ، قيام كرد.

از سوي ديگر دو فريضه «امر به معروف و نهي از منكر» با توجه به اهميت آن در اسلام و مراتب آن ، او را الزام مي كند كه قفل سكوت را بشكند و فرياد بزند و اسلام عزيز و حيثيت مسلمانان را از خطر انحرافات يزيد و يزيديان نگهدارد. گرچه فريادشان در كوتاه مدت خاموش شد و موجب شهادتش گرديد ولي در دراز مدت موجب نابودي ظلم و ظالم و احياي حق و حقيقت خواهد گرديد.