بازگشت

مقدمه


تشكيل حكومت اسلامي پس از فوت پيامبر اكرم (ص) با مشكلات عديده اي رو به رو شد و ماجراي سقيفه و غصب خلافت پيش آمد. تا اين كه اميرالمؤمنين (ع) براي مدت كوتاهي اين وظيفه خطير را بر دوش كشيد، اما از طرف معاويه بن ابي سفيان با مخالفت واخلال و برپايي جنگ و حملات كور تروريستي روبه رو گرديد. در آخر نيز با شهادت امام علي (ع) دوران حكومت ِ نمونه اسلامي آن حضرت به سر آمد. در زمان امام حسن (ع)نيز توطئه هاي معاويه ادامه يافت . جنگ هاي درازمدت داخلي سپاه امام را خسته كرده بودو امام در سال چهل و يك هجري قمري با پذيرش صلح ، حكومت را به معاويه واگذار فرمود.

بررسي شرايط زماني قيام امام حسين (ع) براي تشكيل حكومت اسلامي اهميت به سزايي دارد؛ زيرا نظر به شهادت مظلومانه آن حضرت ، اسارت خاندان و كمي ياران او اين اقدام ، بسيار بي محاسبه به نظر مي آيد و يا اصلاً چنين هدفي در قيام او در نظر گرفته نشده است . گفته مي شود كه حضرت صرفاً براي شهادت ـ كه خود تأثيرات جداگانه اي به نفع اسلام در برداشته ـ قيام نمودند. از اين رو اقدام حضرت كاملاً اختصاصي در نظر گرفته شده تكرار و الگوگيري از آن محال پنداشته مي گردد. در حالي كه يك بعد نهضت حسيني قيام براي تشكيل حكومت اسلامي بود و در صورت تحقق ، مي توانست مسير تاريخ اسلام را دگرگون سازد.

در همين راستا عواملي كه باعث عدم توفيق امام حسين (ع) شد نيز بايد جهت عبرت شناخته شوند، با اين حال قيام امام حسين (ع) يك حركت اجتماعي و داراي ابعاد مختلف و نتايج و آثار پربركتي براي اسلام بوده در آينده هم خواهد بود.