بازگشت

چكيده


شالوده و اساس حكومت امويان را معاويه بنا نهاد و در واقع امويان مديون معاويه اند. اما شناخت اهداف و جهت گيري هاي امام حسين (ع) موقعي ميسر مي شود كه به بررسي سياست هاي امويان و در رأس آن معاويه بپردازيم و بر اساس «تعرف الاشياء باضدادها» شناخت زواياي حكومت معاويه ، فهم دقيق تري از مواضع امام حسين (ع) و قيام آن حضرت به ما مي دهد. و اين مطلب در همه دوران ائمه ، صدق مي كند. دشمن شناسي نتيجه اش اتحاد دوستان و غفلت از دشمن ، تفرقه و انحراف دوستان وسرمستي آنان را در پي خواهد داشت .

دوران كودكي امام حسين (ع) مقارن با اواخر حيات رسول الله (ص) مي باشد و طبيعي است كه دشمني امويان با رسول الله (ص) را حس نمودند و در دوره امام علي (ع) وامام حسن (ع) به عنوان سربازي فداكار در همه صحنه ها همراه پدر و برادر بزرگوارشان بودند. اما اوج مواجهه امام حسين (ع) با امويان ، پس از شهادت امام حسن (ع) است كه از اين دوره به بعد امام حسين (ع) به عنوان امام مسلمين ، در مقابل معاويه قرار دارند. پس از شهادت امام حسن (ع) كوفيان ضمن عرض تسليت و وعده ياري ، از امام حسين (ع) دعوت به قيام مي كنند، اما امام دعوت به صبر نموده و فرمودند: تا زماني كه معاويه زنده است بايد صبر كرد.

پس از شهادت حجربن عدي ، نامه اي بين امام (ع) و معاويه رد و بدل مي شود و ازاين به بعد مكاتبات بين امام و معاويه شكلي جدي تر به خود مي گيرد. از طرفي معاويه درصدد ايجاد مقدمات ولايت عهدي يزيد است و در اين راه از هر گونه ترفندي استفاده مي كند.

در بررسي اين دوره هر چه به پايان عمر معاويه نزديك مي شويم ، مواجهه امام حسين (ع) با معاويه را كوبنده تر مي يابيم . دقت در مكاتبات امام حسين (ع) با معاويه و پي بردن به اهداف امام (ع) ، ما را در فهم ابعاد نهضت عاشورايي ياري مي رساند و نكته پاياني اين كه قيام عاشورا، بسيار دقيق و عالمانه صورت گرفت و مقدمات و شالوده آن دراين دوره پي ريزي شد و در واقع بايد گفت ، امام حسين (ع) چون مي دانست كه پيروزمي شود، دست به قيام زد و قيام آن حضرت ناگهاني نبود، بلكه با آگاهي كامل قدم در اين مسير گذاشت و اين مقاله به مطالعه و بررسي اين دوره مي پردازد كه اهم مطالب آن از اين قرار است :

- نامه كوفيان به امام حسين (ع) ؛

- شهادت حجر بن عدي و مكاتبات امام حسين (ع) با معاويه ؛

- امام حسين (ع) و اقدامات معاويه درباره ولايت عهدي يزيد؛

- حضور جاسوسان معاويه در مدينه ؛

- ورود معاويه به مدينه و مواجهه با امام حسين (ع) ؛

- ورود معاويه به مدينه و مواجهه با عايشه ؛

- ورود معاويه به مكه و مواجهه با امام حسين (ع) ؛

- سخنراني معاويه براي مردم ، مبني بر بيعت امام حسين (ع) با يزيد.

علي عليزاده