بازگشت

پيروزي بر مشكلات و شكيبايي


بدون ترديد زندگي انسان در هر زمان داراي نشيب و فراز، و يا اقبال و اِدبار است وهر شخصي با حوادث ناخوشايند و مشكلات زندگي روبه رو مي شود. فردي موفق خواهد بود، كه با آغوش باز در برابر اين ناملايمات ، خود را نبازد و با آنها دست و پنجه نرم كند كه گفته اند:

اندر بلاي سخت پديد ايد فرّ و بزرگواري و سالاري

براي چيرگي بر مشكلات و ناگواري ها دو پايه اساسي لازم است ، يكي دروني و آن ورزيدگي خاص ّ انسان در مقابله با سختي ها و ناكامي ها است ، و ديگر بروني كه داشتن تكيه گاه نيرومندي است كه بتواند هر ان از او مدد گيرد و به كمك او بر مشكلات فايق آيد.

به خاطر همين است كه قران مي فرمايد: (و اْستَعينُوا بِالصَّبرِ و الصَّلوة ِ، و اِنَّها لَكَبيرَة ٌ اِلاَّ علي الخاشِعين َ) از روزه و نماز كمك گيريد همانا نماز جز براي خاشعان گران است ، كه خداوند منّان در آيه شريفه به انسان مؤمن اموزش مي دهد: با گرفتن روزه و تَرك مُبطلات آن ، روحيه مقاومت را در برابر ناملايمات در خود تقويت نمايد، و به وسيله نماز با برقراري ارتباط با قدرت لايزال الهي و استمداد از خداي مهربان روحيّه خود را تقويت و به حل ّ مشكلات همّت نمايد.

به خاطر همين است كه در روايات توصيه شده است : به هنگام هجوم هَم ّ و غم ومشكلات وضو بگيريد و به مسجد برويد، و نماز بخوانيد و دعا كنيد. به نقل امام علي (ع)پيامبر(ص) هر گاه كه غم و اندوهي به او روي مي اورد مي فرمود: «أَرِحْنا يا بَلال ، اي بلال با أذان و اعلام نماز، ما را آسوده نما.»

بدون شك توجّه به نماز و راز و نياز به درگاه بي نياز، و برقراري ارتباط با خدا به عنوان تكيه گاه مطمئنّي براي جذب امدادهاي غَيبي ، نيروي معنوي تازه اي در انسان ايجاد و او را براي پايداري در برابر ناهمواري ها آماده مي سازد. و استعانت از صبر و صلاة براي تحمل مشكلات و پيروزي بر اميال و شهوات و هوس هاي نفساني براي كساني ممكن است كه اعتقاد به مبدأ و معاد و كيفر و پاداش اخروي دارند و گرنه افراد بي ايمان در كشاكش زندگي بي پناه خواهند ماند. به همين جهت است كه در پايان ايه مي فرمايد: اين كار جز براي كساني كه در برابر خداوند، با توجه كامل به نماز مي ايستند، مشكل و سنگين است . به همين جهت در اسلام ، نمازهاي مستحبي و نافله فراواني جهت براوردن نيازها ورفع گرفتاري هاي مادّي و معنوي زندگي معرفي شده ، كه شرط اصلي براوردن حاجات ،اعتقاد و ايمان كامل متقاضي و مشروع و مصلحت اميز بودن حاجات ، براي مؤمن است .