بازگشت

اسب هاي يدكي و فوق العاده


طبري ج 4 - ص 196 گويد. در زمان عمر در كوفه به طور فوق العاده چهار هزار اسب در اسطبل دولتي اسلامي همواره بود - تا ذخيره اي باشد براي پيش آمد حادثه (اگر پيش آيد) در زمستان آنها را به قبله ي قصر كوفه و دست چپ آن منتقل مي كردند و از اين جهت آن مكان را تا امروز (آري)


مي نامند و در بهاران رمه ي آنها را در اراضي ميان فرات و خانه هاي كوفه كه پهلوي اسطبل (عاقول) واقع مي بود مي بردند و عجمان بدين ملاحظه آن جا را (آخر شاهجان) يعني علف چران امراء مي ناميدند.

قيم بر اين اسبان «سلمان بن ربيعه ي باهلي» بود چند تن از كوفه زير دست او بودند وي در مسابقه هاي اسب دواني اسب هاي «پيشرو» را به طور صحيح تربيت مي كرد و هر سالي اسبان را «به مسابقه و دو» مي برد و در بصره نيز مانند آن و به مقدار آن مهيا بود و قيم بر آنها (جزء بن معاويه) بود و در هر شهري از شهرهاي هشت گانه اسلامي ساخلوي همچنين فراخور آن به نسبت موجود مي بود كه اگر حادثه اي پيش مي آمد مردماني به چابكي سوار شده براي پيشدستي مي رفتند تا اين كه مردم استعداد و تهيه خود را ببينند.

از جمله در سال 17 ه. قعقاع بن عمرو با چهار هزار نفر از كوفه استفاده از اين اسبان كرده با شتاب خود را به حمص رسانيدند فرماني از مدينه براي سعد آمد كه مردم را به همراهي قعقاع بن عمرو بن جانب حمص حركت بده، بايد همان روزي كه نامه ي من به تو مي رسد آنها را روانه كني زيرا ابوعبيده در محاصره واقع شده و سفارش كن كه جديت و تاكيد به خرج دهند. قعقاع بسر كردگي چهار هزار نفر همان روزي كه نامه رسيد به جانب حمص حركت كرد همين كه وارد حمص شد سپاه دشمن سه روز قبل شكست خورده بود. خبر فتح را با خبر ورود امدادي بمدينه نوشتند دستور آمد كه امداديان را شركت دهيد. و تشكري از اهل كوفه كرده بود كه خدا آنها را جزاي خير دهد آنان هم حوزه ي خود را از عهده برمي آيند و هم ساير شهرها را مدد مي دهند.

سرعت سوق الجيشي است كه آن خبر و آن بسيج با هم پيوسته باشند طبري در روايت گويد: امداديان كوفه چهار هزار نفر بر قاطرها


سوار بوده اسبان را به يدك «بجنيبت» مي كشيدند.

اين خبر بيشتر دلالت بر تكميل تجهيزات مي كند گر چه بنابراين روايت حركت آنها فرداي آن روز بود كه نامه از مدينه رسيده بود:

طبري گويد: حكومت اسلام در هر شهري به قدر كفايت آن، خيل و اسب از فضول اموال مسلمين خريده بود و آنها را ذخيره ي حوادث كرده بود در خصوص كوفه از اين نوع چهار هزار اسب حاضر بود.

كتاب البلدان - ابن فقيه احمد بن محمد معروف به ابن فقيه ابوبكر (طبع ليدن ص 163) گويد: عده اي اهل كوفه هشتاد هزار و جنگجويان آن جا چهل هزار بودند «زياد هميشه مي گفت: اهل كوفه را خوار بار بيشتر و اهل بصره را دراهم -