بازگشت

مقدمه مترجم


بدون شك هر جامعه اي كه بخواهد در جهت احياي ارزش هاي انساني گام بردارد، نيازمند به وجود نمونه ها و الگوهايي است كه بتوانند راهنماي فكري و عملي مردم در زندگي فردي و اجتماعي آنان باشند. از اين رو قرآن كريم همان گونه كه براي مردان اسوه هايي را معرفي نموده، براي زنان نيز به معرفي بانوان نمونه اي پرداخته است. و در اين رابطه در سوره ي «تحريم» حضرت مريم را به عنوان يكي از زنان نمونه معرفي نموده و بر روي پاكدامني، ايمان و اطاعت و عبادت او تكيه كرده است.

حضرت زينب كبري عليهاالسلام مصداق بارز يك اسوه و نمونه است. مادر او حضرت فاطمه عليهاالسلام زني است كه در خصلت ها و خصوصيت هاي انساني به عنوان يك مادر و مربي، تاريخ، نظيري براي او نشان ندارد، و در عفت و پاكدامني از مقام والاي عصمت برخوردار است.

پدرش اميرالمؤمنين عليه السلام در همان خانه اي تربيت يافته كه فاطمه در آن خانه تربيت شده است و از آن جايي كه در آينده عهده دار امامت مي شد تحت تربيت مستقيم رسول خدا صلي الله عليه و اله قرار داشت. زينب عليهاالسلام


با چنان نبوغ و استعدادي شگرف، تحت تربيت چنين پدر و مادري نمونه پرورش يافت و به جايي رسيد كه درجات بالايي از عصمت را دارا شد. لذا پرداختن به زندگاني آن بانوي قهرمان به عنوان يك نمونه، امري ضروري و لازم مي باشد.

كتاب حاضر در عين اختصار، پر محتوا و با قلمي شيوا و زيبا است كه گاهي خواننده را دچار انقلاب روحي مي گرداند.

نويسنده ي محترم كتاب، استاد علامه، مرحوم محمد جواد مغنيه است كه در خصوص انگيزه ي نگارش اين اثر مي نويسد:

«يكي از مراكز نشر و توزيع كتاب از من درخواست كرد تا كتابي را برايشان درباره ي حضرت زينب عليهاالسلام دختر اميرالمؤمنين عليه السلام تأليف نمايم. به مسؤول آن مركز گقتم: كساني كه در اين زمينه كتاب تأليف نموده اند، كوتاهي نكرده اند؛ بلكه بعضي از اين نويسندگان، توانسته اند خوانندگان بسياري را به سوي خود جذب كرده، و كتابشان با استقبال خوبي مواجه شود.

گفت: تو درباره ي فضايل پدرش اميرالمؤمنين عليه السلام كتاب نوشتي، و با اين كه ديگران هم نوشته بودند، ولي خوانندگان به نگارش و تأليف تو مشتاق و جذب شدند؛ لذا خوب است در اين زمينه نيز كتابي بنويسي.

من نيز با اصرار او، اين صفحات را درباره ي زندگي و شخصيت با عظمت حضرت زينب عليهاالسلام نوشتم، و سعي كردم مطالبي را كه از اهميت بيشتري برخوردار است به طور ايجاز نوشته و در اختيار خوانندگان قرار دهم، تا شايد نياز آنها را تا حدودي در مراجعه به كتابهاي قطور و طولاني برطرف نمايم».


مؤلف فاضل و دانشمند كتاب، از نويسندگان پرتلاش شيعه و از شاگردان مؤفق حوزه ي مكتب امامان عليهم السلام است كه با استناد به كتاب هاي اهل تشيع و تسنن، زندگي عبادي، اجتماعي و سياسي پيام آور عاشورا را مورد تحليل و بررسي قرار داده و به آن «مع بطلة كربلاء، زينب بنت اميرالمؤمنين عليه السلام» نام داده است. و اين حقير نيز بعد از ترجمه، با توجه به اين كه آن بانوي شجاع و بزرگوار، يادگار حماسه ي عاشورا و مظلوميت هاي كربلا است، نام آن را «يادگار خيمه هاي سوخته» گذاشتم.

لازم به ذكر است، كتاب حاضر در ترتيب موضوعات و عناوين، مقداري دچار پراكندگي بود كه اين حقير، در ترجمه ي كتاب، بناچار تغييرات جزئي در ترتيب برخي مطالب صورت دادم، و براي جذابتر شدن و اطلاع رساني و آگاهي بيشتر خوانندگان محترم، مطالب لازم و مفيدي را همراه با عناوين متنوع به بخش هاي كتاب افزودم، لذا اين كتاب در حقيقت تلخيص، ترجمه و نگارش است، كه افزوده ها بعضا با علامت (ستاره) مشخص شده است، اميدوارم كه اين قدم ناچيز چراغ رضايت «عقيله ي بني هاشم» حضرت زينب عليهاالسلام را برافروزد، و اين حقير و نيز جناب حجة الاسلام و المسلمين سيد محمد جواد هاشمي يزدي، را كه در چاپ و نشر كتاب سعي بليغ و توجه خاصي نموده اند، از بركات روحي محفوظ فرمايد.

عليرضا رجالي تهراني

تابستان 76