بازگشت

مقدمه


«امام» در فرهنگ اسلامي، واژه اي نيست كه در برابر معاني مترادفي همچون رهبر، رئيس، پيشوا و... قرار گيرد، بلكه «امام» در فرهنگ اسلام، از قرآن شروع و به سنت ختم مي شود و همان جوهره فرهنگ و جلوه عالي ترين ارزشهاي خدايي است كه در صحنه عمل در سيماي پيامبر (ص) و امامان معصوم (ع) ظاهر شده است. و چون مسئله رهبري الهي، نشأت گرفته از اصل فطري اسوه پذيري انسان است و آنگونه كه زمين خالي از حجت نيست، انسان هم نمي تواند بدون اسوه باشد، و بر اين اساس، امامت همواره مكمل نبوت و ضامن بقاي مكتب است.

مستشرقان و محققان بيگانه از اسلام نيز به نقش پايگاه اسلامي امت كه تبلور عيني آن در امامان شيعي است پي برده اند و به اين حقيقت اعتراف كرده اند كه اگر اصل امامت در اسلام نبود، اين دين نيز همانند مسيحيت و يهوديت در همان ابتداي كار به انحراف مي گراييد و حتي به فراموشي سپرده مي شد.

حديث مفصل و مشهوري در باب امامت از حضرت امام رضا عليه السلام روايت شده كه بر مبناي آن، امامت به زمام دين و نظام مسلمين و عزت مؤمنين و ستون اصلي اسلام تعريف شده است. ما اكنون در صدد بيان آن حديث يا احاديث ديگري در زمينه امامت نيستيم و خواستاران را به كتاب اصول كافي (ج 1، ص 200)و ديگر كتابهاي مربوط به اين مورد ارجاع مي دهيم. [1] .

با توجه به عظمت مقام امامت و نقش امام معصوم در فرهنگ شيعي، اصل ولايت فقيه كه استمرار ولايت و اختيار ائمه هدي (ع) است، معنا و مفهوم خود را مي يابد.

اين اصل به ابتكار حضرت امام خميني - سلام الله عليه - همزمان با طرح حكومت اسلامي از آغاز مبارزات ايشان براي ملت ايران و مسلمانان جهان شناخته شد و به عنوان پيشرفته ترين شكل حكومت در جامعه اسلامي مطرح گرديد. به عبارت ديگر، شكوهمندترين دستاورد انقلاب اسلامي، اصل ولايت فقيه است. اجراي اين اصل، نوع جديدي از حكومت است كه در عصر غيبت امام زمان عجل الله تعالي فرجه، بر عهده ي فقيه عادل و آگاه به زمان و مدير و مدبر و شجاع گذاشته شده است، و آن هم چيزي جز ادامه ولايت پيامبر (ص) و ائمه عليهم السلام نيست.

مقاله حاضر در صدد آن است تا پيوند مواضع رهبري انقلاب اسلامي با فرهنگ عاشورا را بيان كند و به اين نتيجه برسد كه اين انقلاب و مواضع رهبري بزرگ آن، الهام گرفته از قيام عاشورا است. زيرا هر كس كمترين آشنايي با تاريخ انقلاب اسلامي دارد به اين نكته واقف است كه اين انقلاب از محرم و با نام امام حسين (ع) شروع شد و تا سر حد پيروزي ادامه يافت.

پيش از بررسي اين مهم، ضروري است نگاهي گذرا به موقعيت و بركات قيام عاشورا و نيز كيفيت و ثمرات انقلاب اسلامي ايران به رهبري امام خميني (س) داشته باشيم.


پاورقي

[1] بنگريد به: عيون اخبار الرضا 222 - 216 /1.