بازگشت

زيارت ابوالفضل


«زيارت»، حضور نزد شخصيتي محبوب و گشودن صحيفه دل براي پيوندي مقدس است؛ طريقي كه به بلندي قرب الهي و نزديكي معنوي منتهي شده، موجب سنخيتي روحي بين انسان و آن شخصيت ملكوتي مي شود.

زيارت ابوالفضل عليه السلام همچون قدمگاه معرفت است. در اين زيارت گلواژه هاي عرش حضرت صادق عليه السلام رايحه قدس به وجود انسان مي بخشد. يكايك الفاظ آن عطري از گلزار فضايل علوي داشته، مجموعه ي عبارات نشاني از صفات انساني كامل، عبدي صالح و رادمردي ملكوتي دارد.

امام عليه السلام، كه از فراز شناختي والا و گستره اي روح افزا به شخصيت عموي خود حضرت ابوالفضل عليه السلام نگريسته، به جلوه هاي معرفت آفرين و چشمگير اشاره مي كند ابتدا سلام خداوند متعال، ملايك مقرب، پيامبران مرسل، بندگان صالح و تمامي شهيدان، صديقان و پاكان را به پيشگاه عباس عليه السلام تقديم كرده، سپس زبان به شهادت مي گشايد و صفات ارجمند و شايسته از آن حضرت را بيان مي فرمايد. با هم اين زيارت را مي خوانيم و روان خود را در زلال گواراي آن شستشو مي دهيم:

امام صادق عليه السلام فرمود: چون اراده زيارت قبر عباس بن علي عليه السلام كردي، كه در كنار فرات و نزديكي حاير قرار دارد، بر در روضه مي ايستي و


مي گويي:

سلام الله و سلام ملائكته المقربين و انبيائه المرسلين و عباده الصالحين و جميع الشهدآء و الصديقين و الزاكيات الطيبات فيما تغتدي و تروح عليك يابن اميرالمؤمنين اشهد لك بالتسليم و التصديق و الوفاء و النصيحة لخلف النبي صلي الله عليه و اله المرسل و السبط المنتخب و الدليل العالم و الوصي المبلغ و المظلوم المهتضم فجزاك الله عن رسوله و عن اميرالمؤمنين و عن الحسن و الحسين صلوات الله عليهم افضل الجزاء بما صبرت و احتسبت و اعنت فنعم عقبي الدار لعن الله من قتلك و لعن الله من جهل حقك و استخف بحرمتك و لعن الله من حالك بينك و بين ماء الفرات اشهد انك قتلت مظلوما و ان الله منجز لكم ما وعدكم جئتك يابن اميرالمؤمنين وافدا اليكم و قلبي مسلم لكم و تابع و انا لكم تابع و نصرتي لكم معدة حتي يحكم الله و هو خير الحاكمين فمعكم معكم لامع عدوكم اني بكم و بايابكم من المؤمنين و بمن خالفكم و قتلكم من الكافرين قتل الله امة قتلتكم بالايدي و الالسن. [1] .

سلام خدا و سلام فرشتگان مقربش و پيمبران فرستاده اش و بندگان شايسته اش و تمام شهيدان و راستگويان و درودهاي پاكيزه و پاك در هر بامداد و شامگاه بر تو اي فرزند اميرمؤمنان.


شهادت مي دهم كه تو در برابر يادگار پيامبر رسل و نوه برگزيده پيامبر ]امام حسين عليه السلام[، راهنماي دانشمند، جانشيني كه رساننده احكام خدا بود، و ستمديده اي كه حقش پايمال شده، اهل تسليم بودي، تصديق كردي، وفادار بودي و خيرخواهي كردي، پس خداوند پاداش تو را از جانب رسول خود، اميرمؤمنان و حسن و حسين - درودهاي الهي بر آنان - عطا كند؛ و به خاطر بردباري و پاداش خوبي و كمكي كه كردي بهترين پاداش را به تو دهد. و چه نيكوست سرانجام زندگاني ات.

خدا لعنت كند كسي كه تو را كشت و خدا لعنت كند كسي را كه درباره حق تو جهل ورزيد و حرمت تو را سبك شمرد.

خدا لعنت كند كسي را كه ميان تو و آب فرات حايل شد.

گواهي مي دهم كه براستي تو مظلوم كشته شدي و براستي كه خداوند به وعده اي كه بشما داده است وفا مي كند.

اي پسر اميرمؤمنان، به درگاهت آمده ام، بر شما وارد شدم، دلم تسليم شما و پيروتان است و خودم نيز پيرو شمايم و ياري ام براي شما آماده است، تا هنگامي كه خدا حكم كند و او بهترين حكم كنندگان است. من طرفدار شما و با شما هستم نه با دشمن شما. من نسبت به شما و بازگشت شما ]در زمان رجعت[ايمان دارم و به هر كه با شما مخالفت كرده، شما را كشته كافر و منكرم، خداوند مردمي را كه شما را با دست و زبان كشتند بكشد.

سپس امام فرمود: پس از آن داخل روضه شو، خود را به ضريح بچسبان و بگو:

اسلام عليك ايها العبد الصالح المطيع لله و لرسوله و


لاميرالمؤمنين و الحسن و الحسين صلي الله عليهم و سلم السلام عليك و رحمة الله و بركاته و مغفرته و رضوانه و علي روحك و بدنك اشهد و اشهد الله انك مضيت علي ما مضي به البدريون و المجاهدون في سبيل الله المناصحون له في جهاد اعدائه المبالغون في نصرة اوليائه الذابون عن احبائه فجزاك الله افضل الجزاء و اكثر الجزاء و اوفر الجزاء و اوفي جزاء احد ممن وفي ببيعته و استجاب له دعوته و اطاع ولاة امره اشهد انك قد بالغت في النصيحة و اعطيت غاية المجهود فبعثك الله في الشهداء و جعل روحك مع ارواح السعداء و اعطاك من جنآنه افسحها منزلا و افضلها غرفا و رفع ذكرك في عليين و حشرك مع النبيين و الصديقين و الشهدآء و الصالحين و حسن اولئك رفيقا اشهد انك لم تهن و لم تنكل و انك مضيت علي بصيرة من امرك مقتديا بالصالحين و متبعا للنبيين فجمع الله بيننا و بينك و بين رسوله و اوليائه في منازل المخبتين فانه ارحم الراحمين. [2] .

سلام بر تو اي بنده شايسته خدا، مطيع پروردگار و رسول او و اميرمؤمنان و حسن و حسين. درود و سلام خدا بر ايشان باد. سلام و رحمت خدا و بركات و آمرزش و خشنودي اش بر تو و پيكرت. شهادت مي دهم و خدا را بر اين گواهي شاهد مي گيرم كه تو براستي راه جنگجويان بدر و پيكاركنندگان راه خدا را پيمودي؛ مجاهداني كه خيرخواهان الهي در پيكار با دشمنانش، كوشايان در ياري دوستانش و دفاع كنندگان


از محبانش شمرده مي شدند. پس خداوند تو را بهترين، بيشترين پاداش، شايسته ترين پاداش و كاملترين پاداش كه براي وفاكنندگان به بيعتش، پذيرندگان دعوتش و پيروان واليان امرش در نظر گرفته، جزا داد.

گواهي مي دهم كه تو براستي در خيرخواهي كوشش خود را انجام دادي و نهايت تلاش خود را در اين راه به كار بردي. خدايت در زمره شهيدان برانگيزد و روح تو را با ارواح نيكبختان همراه سازد. خداوند فراخترين منزل و بهترين غرفه هاي بهشت خود را به تو عطا كند و نام تو را در بالاترين جايگاهها برده، با پيامبران و راستگويان و شهيدان و شايستگان محشور سازد و آنها رفيقاني نيكويند.

شهادت مي دهم كه به راستي تو سستي نكردي و سرنتافتي و از روي بصيرت و بينايي كامل در اين راه گام نهادي.

به مردم شايسته اقتدا كردي و از پيمبران پيروي كردي پس خدا ما و تو و رسولش و دوستانش را در جايگاههاي فروتنان گرد آورد؛ زيرا كه او مهربانترين مهربانان است. [3] .

پس از زيارت دو ركعت نماز زيارت در بالاي سر بخوان. آنگاه نزد قبر حضرت برو، اظهار ادب و طلب حاجت كن؛ سپس خود را روي قبر انداخته، آن را ببوس و با عباراتي چون بابي انت و امي يا ناصر دين الله عشق و محبت خود را بيشتر نمايان ساز. [4] .


اميد آنكه ارادتمندان دلباخته آستان مقدس اباعبدالله الحسين عليه السلام و ابوالفضل العباس عليه السلام با كاروانهايي از شور و عشق به سوي كربلاي حسيني حركت كنند و با ابراز ارادتي خالصانه، غبار غربت از دل زدوده، ياد امام شهيدان انقلاب اسلامي ايران و شهيدان سرافراز را زنده بدارند.


پاورقي

[1] مفاتيح الجنان، مرحوم حاج شيخ عباس قمي، ص 793 - 794.

[2] مفاتيح الجنان، ص 794 - 795.

[3] سردار کربلا، ص 326- 328.

[4] برگرفته از احاديثي پيرامون آداب زيارت ر. ک: بحارالانوار، ج 101، ص 261؛سردار کربلا، ص 336.