بازگشت

در قصر الاماره


آن پليد، به سرعت به سوي «قصر الاماره» [1] شتافت در حالي كه به شدت


مضطرب بود و از اينكه مردم از آمدن حضرت امام حسين عليه السلام شادماني مي كردند و به همديگر مژده مي دادند، به شدّت ناراحت شده بود.

هنگامي كه به دَرِ كاخ رسيد، آن را بسته يافت، نعمان بن بشير از بالاي كاخ به پايين نگاه مي كرد زيرا تصور كرده بود كه اين تازه وارد، حضرت حسين عليه السلام است، به جهت آنكه صداهاي مردم به خوشامد گويي و شعار دادن به زنده باد براي وي بلند شده بود، لذا خطاب به وي گفت: «من امانتم را به تو اي فرزند رسول اللَّه! تحويل نمي دهم، من قصد جنگ كردن با تو را هم ندارم!...».

فرزند مرجانه در سخن نعمان ضعف و واماندگي را احساس كرد لذا با كلماتي خشم آلود بروي فرياد زد: بازكن كه گشايش گرديده اي و شب طولاني گرديده است».

هنگامي كه او سخن مي گفت، يكي از كساني كه پشت سر وي بود، او را شناخت و خطاب به مردم فرياد زد: «قسم به خداي كعبه! اين، فرزند مرجانه است». عجيب آنكه، آن اجتماع، امام حسين عليه السلام و فرزند مرجانه را تشخيص ندادند با وجود آنكه هر كدام از آنان مدتي در سرزمنيشان زندگي كرده


بودند، شايد آنچه سبب اشتباه آنان شد اين بود كه ابن زياد، لباسش را تغيير داده و عمامه اي سياه برسرنهاده بود.

به هر حال، هنگامي كه مردم دانستند وي ابن زياد است، از جاي جستند و بشتاب به خانه هايشان رفتند در حالي كه از ظلم و ستمي كه در روزگار پدرش به آنان رسيده بود، سخن مي گفتند، اينك نيز از عبيداللَّه احساس شرّ كرده بودند... ابن زياد، در همان شب بر اموال و اسلحه مستولي شد و شب را بيدار ماند در حالي كه عمال حكومت اموي در اطراف وي بودند و با وي درباره انقلاب سخن مي گفتند و اعضاي برجسته آن را به او معرفي مي كردند و همراه وي به برنامه ريزي براي نابودي انقلاب پرداختند.


پاورقي

[1] قصر الاماره (کاخ فرمانداري): نخستين ساختمان دولتي در اسلام است که «سعد بن ابي و قاص» آن را بنا کرده بود و نشانه هايش همانند همه نشانه هاي کوفه، به غير از مسجد جامع، از بين رفته است، اداره کل آثار باستاني در عراق، براي شناسايي آن تلاش کرد و در مواقع مختلف پايه هاي آن را کشف نمود، نتايج کاوشهايي که در مورد آن انجام گرفت نشان داد که آن قصر از يک حصار خارجي تشکيل مي شود و شامل چهار ديواراست، طول آنها تقريباً 170 متر و معدل ارتفاع آنها چهار متر مي باشد، هر ضلع را از بيرون شش برج نيم دايره اي پشتيباني مي کند، به استثناي ضلع شمالي که تنها دو برج پشتيبان آن هستند، فاصله ميان هر برج تا برج ديگر 24 متر و 60 سانتيمتر مي باشد ارتفاع اين حصار با برجهايش به حدود بيست متر مي رسد. کاخ، به صورتي محکم بنا شده و معماري آن براي اهداف جنگي طراحي گرديده تا از هر حمله خارجي در حمايت مطمئني باشد.

اين مطلب در کتاب نقشه شهرکوفه، نوشته دکتر کاظم جنابي، ص135 تا 155 آمده است، اين جانب بارها آن را ديده و بسياري از آثارش را مطالعه نموده ام. در برخي از درهاي اصلي اش سايبانهايي براي نگهبانان کاخ وجود داشت که و يران گشته و تنها برخي از آثار آنها باقي مانده است. در يک طرف آن اطاقهايي وجود دارد که براي زندان ساخته شده و به شکلي عجيب بنا گرديده اند و در يک طرف، آشپزخانه‏هاي کاخ قرار دارند که استاد جنابي اشاره‏اي به آنها ننموده است. ساختمان کاخ. محکم بنا گرديده تا آنجا که حمله و دستيابي به آن متعذر بود.