بازگشت

مسند امام حسين


اين «مسند» را ابو بشير محمد بن احمد دولابي (متوفي 320 ه.) تأليف كرد و آن را ضمن كتاب خود «الذرية الطاهرة» [1] درج نمود كه بعضي از موارد آن بدين شرح مي باشد:

1 - علي بن الحسين از پدرش روايت كرده كه پيامبر خدا صلي الله عليه و آله فرموده است: «از خوبي اسلام يك شخص اين است كه ترك كند آنچه را كه به وي ربطي ندارد..».

2 - امام حسين عليه السلام مي فرمايد: در دسته شمشير رسول خدا صلي الله عليه و آله صفحه اي را بسته يافتم كه عبارت بود از: «معذّب ترين شخص نزد خداوند، كسي است كه غير قاتل خودرا بكشد و غير ضاربش را مضروب سازد و هركس نعمت سرورانش را ناديده انگارد، از آنچه خداوند عزّوجلّ نازل گرديده، دور گردانيده شود».

3 - حضرت حسين عليه السلام روايت كرده رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «بخيل،


كسي است كه من نزد وي ياد شوم و بر من صلوات نفرستد».

4 - حضرت حسين از پدرش از جدش صلي الله عليه و آله روايت كرده: «بعد از من سه فرقه خواهند بود: مرجئه، حروريه و قدريه، پس اگر بيمار شوند به عيادتشان نرويد و اگر بميرند در تشييع آنان شركت نكنيد و اگر دعوت كنند، اجابتشان ننماييد».

5 - آن حضرت عليه السلام از جدش صلي الله عليه و آله روايت كرده كه فرمود: «هيچ بنده اي مرد يا زن نيست كه در آنچه در راه رضاي خدا مي بخشد بخل ورزد مگر اينكه چند برابر آن را در راه ناخشنودي خدا بدهد. و هيچ بنده اي نيست كه كمك به برادر مسلمانش را فروگذارد و در حاجتش نكوشد، خواه آن حاجت روا گردد و يا انجام نشود مگر اينكه به ياري كسي گرفتار شود كه به سبب وي دچار گناه گردد و بخاطر او پاداش نبيند. و هيچ بنده اي نيست كه حج را ترك كند در حالي كه توانايي آن را داشته باشد، بخاطر حاجتي از حوايج دنيا مگر اينكه كساني را كه (در حج) موي خود را تراشيده اند، ببيند پيش از آنكه آن حاجت بر آورده شده باشد».

6 - «يحيي بن سعيد» روايت كرده: نزد علي بن الحسين بودم كه عده اي از اهل كوفه به خدمت آن حضرت رسيدند، پس علي بن الحسين فرمود: «اي مردم عراق! مارا به دوستي اسلام، دوست بداريد كه من شنيدم پدرم را كه مي گفت: رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: اي مردم! مرا از حقم بالاتر مبريد كه خداي عزوجل پيش از آنكه مرا به پيامبري برگزيند، مرا به بندگي برگزيده است».

7 - فاطمه دختر حضرت حسين از پدرش و عبداللَّه بن عباس روايت كرده كه رسول خدا صلي الله عليه و آله مي فرمود: «به جذاميان پيوسته نگاه نكنيد و هركس از شما با آنان سخن بگويد، ميان وي و آنان به اندازه يك نيزه باشد...»


8 - فاطمه دختر حسين عليه السلام از پدرش روايت كرده رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «همانا خداوند اخلاقي عالي و برجسته را دوست دارد و اخلاق پست را دوست ندارد».

9 - فاطمه دختر حضرت حسين عليه السلام از پدرش روايت كرده كه رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «نگاه كردن به جذاميان را ادامه ندهيد».

10 - فاطمه دختر حضرت حسين عليه السلام از پدرش روايت كرده: سر رسول خدا صلي الله عليه و آله در دامن حضرت علي بود در حالي كه به پيامبر وحي مي شد، پس هنگامي كه از او وحي جدا شد، فرمود: «اي علي! آيا نماز عصر را خوانده اي؟ گفت: نه. گفت: خداوندا! تو مي داني كه او در كار تو و كار پيامبرت بوده، پس خورشيد را به وي بازگردان. پس خداوند آن را به وي بازگرداند و او نماز خواند و خورشيد غروب كرد».

11 - فاطمه از پدرش روايت كرده كه پيامبر صلي الله عليه و آله فرمود: «سائل را حقّي باشد، اگر چه سوار بر اسب بيايد».

12 - فاطمه دختر حسين عليه السلام از پدرش روايت كرده رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «هركس به مصيبتي گرفتار شود و آن را به ياد آورد هر چند كه زمان آن گذشته باشد، پس براي آن استرجاعي تازه كند، خداوند براي وي تازه مي گرداند ثوابي را كه به وي هنگام رسيدن آن مصيبت وعده داده است...».

13 - فاطمه دختر حسين عليه السلام از پدرش روايت كرده است كه گفت: رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «هنگامي كه خداوند ميثاق بندگان را گرفت، در حجر، گذاشته شد، پس از جمله وفاداري به بيعت است دست رساندن به حجر».

14 - عبداللَّه بن سليمان بن نافع غلام بني هاشم از حضرت حسين بن علي روايت كرده است كه گفت: رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «اي بني هاشم! سخن نيكو


بگوييد و اطعام كنيد».

15 - ابوسعيد ميثمي روايت كرده شنيدم حسين بن علي را كه مي گفت: رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «هركس جامه شهرت برتن كند، خداوند جامه اي از آتش برتن او بپوشاند».

اينها بعضي قسمتها از مسند امام حسين عليه السلام است كه از آداب رفتار و تهذيب اخلاق سرشار مي باشد و مردم از آنها بي نياز نمي باشند [2] .


پاورقي

[1] از نسخه هاي خطي کتابخانه احمديه در جامع الزيتونه در تونس که نسخه تصوير شده اي از آن در کتابخانه حضرت امير المؤمنين يافت مي شود که آن را علّامه سيد عزيز طباطبائي يزدي استنساخ نموده است.

[2] الذرية الطاهرة، ص132 - 128.