بازگشت

روايات امام حسين از جدش


امام حسين عليه السلام مجموعه بزرگي از احاديث را از جدش حضرت رسول صلي الله عليه و آله روايت كرد. «زهري» در كتاب «المغازي» گفته است بخاري احاديث بسياري از حسين روايت كرده است از آن جمله باب تشويق پيامبر صلي الله عليه و آله بر اداي نماز شب. و نيز «ترمذي» در كتاب «الشمائل النبوية» احاديث فراواني از آن حضرت روايت كرده كه سفيان بن وكيع آنهارا از وي نقل نموده است [1] .

و ما در اينجا بعضي از روايات آن حضرت از جدش را نقل مي كنيم:

1 - آن حضرت عليه السلام گفت: رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «از خوبي اسلام يك شخص، كم سخن گفتن او در چيزي است كه به وي مربوط نباشد» [2] .

2 - حضرت فرمود: رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «از خوبي اسلام شخص اين است كه ترك كند آنچه را كه به وي مربوط نباشد» [3] .

3 - آن حضرت عليه السلام گفت: شنيدم رسول خدا صلي الله عليه و آله را كه مي فرمود: «هيچ مرد و زن مسلماني نيست كه به مصيبتي گرفتار شود (و يا اينكه فرمود مصيبتي بر او وارد گردد)، هر چند مربوط به گذشته باشد و براي آن استرجاع نمايد، مگر اينكه خداوند ثواب جديدي براي آن به وي بدهد و ثوابي را به او عطا كند كه روز


گرفتار شدن به آن مصيبت، وي را وعده داده است» [4] .

4 - حضرت فرمود: شنيدم پيامبر صلي الله عليه و آله را كه مي فرمود: «خداوند كارهاي برجسته را دوست دارد و كارهاي پست را نمي پسندد» [5] .

5 - حضرت فرمود: شنيدم پيامبر صلي الله عليه و آله مي فرمود: «هركس خدا را اطاعت كند، اورا بلند مرتبه مي گرداند و هركس خدا را معصيت كند، اورا پست مي نمايد و هركه نيتش را براي خدا خالص سازد، اورا زينت مي بخشد و هر كه به آنچه نزد خداوند است، اعتماد كند، اورا بي نياز مي سازد و هركس خود را بر خداوند عزيز كند، وي را ذليل مي گرداند» [6] .

6 - حضرت فرمود: رسول خدا صلي الله عليه و آله هنگام طلب باران مي فرمود: «خداوندا! باراني به ما عنايت كن گسترده و مطلوب، عمومي و سودمند بدون ضرر كه آن را به شهرها و روستاهايمان عموميت دهي و روزي مارا به آن بيفزايي و سپاس مارا بيشتر نمايي. خداوندا! آن را روزي ايمان و بخشش ايمان قرارده كه عطاي تو ممنوع نخواهد بود. خداوندا! آرامش آن را بر ما در سرزمين ما فرود آور و به وسيله آن، زينت و چراگاه ما را برويان» [7] .

7 - حضرت فرمود: پدرم مرا از پيامبر صلي الله عليه و آله حديث كرد كه آن حضرت فرمود: «آن كس كه فريب خورد، ستوده و پاداش گرفته نخواهد بود» [8] .

8 - آن حضرت از پدرش روايت كرده: رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «سر عقل، بعد از ايمان به خداي عزوجل، دوستي كردن نسبت به مردم است» [9] .


9 - از پدرش روايت كرده رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود: «دو پاي يك بنده در روز قيامت از جاي نمي جنبد مگر اينكه در مورد چهار چيز از او پرسيده شود: در موردعمرش كه به چه چيزي آن را فنا ساخته، جوانيش را در چه چيزي از بين برده، مالش را از كجا به دست آورده و در چه راهي صرف نموده و در مورد محبت ما اهل بيت» [10] .


پاورقي

[1] الثائر الاول في الاسلام، ص10.

[2] احمد بن حنبل، مسند 201:1.

[3] احمد بن حنبل، مسند 201:1.

[4] ابن عساکر، ترجمة امام الحسين، ص8. اسد الغابة 19:2. الاصابة 332:1.

[5] يعقوبي، تاريخ 219:2.

[6] يعقوبي، تاريخ 219:2.

[7] عيون الاخبار 303:2.

[8] ابن عساکر، ترجمة امام الحسين، ص9.

[9] الخصال، ص15.

[10] همان، ص253.