بازگشت

يكتاپرستي


پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله در مدت 23 سال باالهام از وحي توانست شرك و بت پرستي را كه ريشه ي همه بدبختي هاي دوران جاهليت بود تقريبا نابود سازد و مردم را به سوي يكتاپرستي كه ريشه ي همه خوشبختي هاست هدايت كند. پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله مردم بت پرست و مشرك را به پرستش و عبادت خداي يكتا دعوت كرد. و با براهين گوناگون مدعاي خويش را اثبات نمود. ايشان با بي خاصيت خواندن


عبادت بت ها، مردم را از پرستش آنها منع نمود: «و لا تدع من دون الله ما لا ينفعك و لا يضرك فان فعلت فانك اذا من الظالمين» [1] .

غير خداي يكتا هيچ يك از اين خدايان باطل كه به حال تو نفع و ضرري ندارد به خدايي مخوان و گرنه (مشرك شده) و از ستمكاران خواهي بود. و با بيان اين حقيقت كه بت ها نه مالك نيازمندي هاي انسان هستند و نه وزير و معاون، و نه آبرومند نزد مالك اصلي مي باشند، پرستش آنها را كاري غير عاقلانه خواند: «قل ادعوا الذين زعمتم من دون الله لا يملكون مثقال ذرة في السموات و لا في الارض و ما لهم فيها من شرك و ما له منهم من ظهير» [2] .

بگو: كساني را كه غير از خدا (معبود خود) مي پنداريد. بخوانيد! آنها به اندازه ذره اي در آسمان ها و زمين مالك نيستند و نه در (خلقت و مالكيت) آنها شريكند و نه ياور او (در آفرينش) بودند. و خداوند متعال را كه آفريدگار و پروردگار همه اشيا است شايسته پرستش خواند:

«يا ايها الناس اعبدوا ربكم الذي خلقكم و الذين من قبلكم لعلكم تتقون» [3] .

اي مردم! پروردگار خود را پرستش كنيد؛ آن كس كه شما، و كساني را كه پيش از شما بودند آفريد؛ تا پرهيزگار شويد. و مردم را به نفي شرك و اخلاص در عبادت دعوت نمود:«قل ان صلاتي و نسكي و محياي و مماتي لله رب العالمين» [4] ؛ بگو نماز و تمام عبادات و زندگي و مرگ من همه براي پروردگار جهانيان است. و گناه شرك را غير قابل عفو معرفي كرد:


«ان الله لا يغفر ان يشرك به و يغفر ما دون ذلك لمن يشاء و من يشرك بالله فقد افتري اثما عظيما» [5] .

خداوند (هرگز) شرك را نمي بخشد، و پايين تر از آن را براي هر كس بخواهد (و شايسته بداند) مي بخشد. و آن كس كه براي خدا، شريكي قرار دهد، گناه بزرگي مرتكب شده است. به هر حال مسلم است كه آيات زيادي از قرآن مربوط به توحيد و مبارزه با شرك مي باشد و پيكار و مبارزه ي اصلي رسول خدا صلي الله عليه و آله نيز در اين جهت بوده است؛ چنانكه آن حضرت فرمود: «امرت ان اقاتل الناس حتي يشهدوا ان لا اله الا الله و ان محمدا رسول الله صلي الله عليه و آله». [6] ؛ مأمورم كه با مردم مبارزه كنم تا به يگانگي خدا و رسالتم گواهي دهند. سخت ترين دوران يك نهضت همين دوران سازندگي فكري و اعتقادي است، كه اگر با موفقيت انجام گيرد تحولات بعدي آسان تر، و آينده نهضت تضمين خواهد بود. پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله با تدبير و آگاهي اين دوران (سازندگي فكري و اعتقادي) را پشت سر گذاشت و توانست در طول 23 سال رسالت خود اكثر مردم حجاز را به پرستش خداي متعال كه منشأ همه خيرات و بركات است مؤمن سازد. و زمينه تحولات سياسي و اقتصادي و اجتماعي را به وجود آورد و يك انقلاب تكاملي همه جانبه را تحقق بخشد.


ان اكرمكم عند الله اتقاكم. [7] قرآن كريم


پاورقي

[1] يونس (10)، آيه‏ي 106.

[2] سبا (34)، آيه 22.

[3] بقره (2)، آيه‏ي 21.

[4] انعام (6)، آيه‏ي 162.

[5] نساء (4)، آيه‏ي 48.

[6] صحيح بخاري، محمد بن اسماعيل البخاري، ج 1، کتاب الايمان، ص 53.

[7] حجرات (49)، آيه‏ي 13؛ گرامي‏ترين شما نزد خدا باتقواترين شماست.