بازگشت

روز اول محرم- سال دويستم هجري قمري


شورش حسين افطس در مكه معظمه [1] .

پس از پايان مراسم حج و پراكنده شدن حاجيان از مكه، حسين بن حسن، معروف به «افطس» در مكه خروج كرد و گروهي از مخالفان حكومت بني عباس به او پيوستند. وي، در آغاز دستور داد پرده خانه خدا را كه از سوي عباسيان بر آن نهاده شده بود، بر دارند و به جاي آن دو پرده ديگر از پشم بر آن نهادند.

البته اين كار او به دستور «ابوالسرايا» بود كه به نفع علويان و بر ضد عباسيان در عراق قيام كرده بود و رهبري قيام مخالفان بني عباس را بر عهده داشت. ابوالسرايا، آن دو پرده را به همراه نامه اي براي حسين افطس در مكه فرستاد تا خانه خدا را از پرده ستم كاران وقت بزدايد و با پرده هاي تازه تطهير نمايد.

حسين افطس پس از برداشتن پرده پيشين خانه خدا، آن را تكه تكه كرد و درميان طرفداران خود و علويان مكه تقسيم نمود و چيزي به عباسيان و هواداران آنها نداد.

وي، هم چنان خزانه كعبه را تصرف كرد و دارايي هاي آن را در اختيار خود گرفت و بر عباسيان و هواداران آنها بسيار سخت گرفت و بسياري از اهالي مكه از شدت رفتارش گريزان شده و شهر را ترك نمودند. به دستور حسين افطس، بسياري از خانه هاي فراريان تخريب گرديد. [2] .

اما سرانجام ابوالسرايا پس از نبردهاي خونين و پراكنده در شهرهاي مختلف عراق، رو به ضعف و سستي نهاد و به دست «حسن بن سهل» كه عامل مامون در عراق بود، گرفتار آمد و با پايان يافتن كار او، شورش و قيام حسين افطس نيز در مكه با شكست مواجه و به نابودي كشيده شد. [3] .


پاورقي

[1] المنتظم في تاريخ الامم و الملوک، ج 9-10، ص 82.

[2] همان.

[3] نک: تاريخ الطبري، ج 8، ص 534 و 536.