بازگشت

وجه تسميه كربلا


بعضي گفته اند: كربلا مشتق از كَربَله، بفتح كاف و باء موحده بر وزن عنفله، بمعني رخوت و نرمي است، يقال به كربله (اي رخوة في قدميه) بخاطر آنكه خاك كربلا نرم بود. و يا از كربلا است بمعني «الخالص الزّكي يقال كَربَل الحِنطَة اِذا انفّاها فسميت بذلك لان ارضها خالصة طيَّبة» و يا از كربل بر وزن جعفر است. و كربل نام علفي است كه بسيار سرخ و برّاق مي باشد زيرا كه از آن علف در آن سرزمين بسيار بود.

البته كربلا مركب است از دو كلمه كرب و بلا و بخاطر كثرت استعمال كربلا شده است. زيرا كه روايت مي باشد كه بهترين اولاد پيغمبران در آنجا به شهادت ميرسند و سر انور اكثر ايشان را در آن زمين با لب تشنه بريدند و ملائكه ها هزار سال قبل از شهادت سيّدالشهداء - عليه آلاف التحيّة و الثناء - آن مكان شريف را زيارت ميكردند.

و قد قتل فيها قبل الحسين عليه السلام ماءئة نبيّ و ماءئة سبط و انّها تزفّ الي الجنة بطينها و شجرها و جميع ما فيها كما تزفّ العروس ‍ الي ازواجها

ترجمه: و قبل از امام حسين عليه السلام صد پيغمبر و صد نفر فرزند پيغمبر كشته شدند، در آنجا و آنها ميروند بسوي بهشت و آنچه در بهشت است مانند آنكه عروس بسوي زوجش ميرود و جمعي از پيامبران به آن مكان عبور نمودند و متذكّر مصيبت فرزند پيامبر آخرالزمان شده و بر هر يكي از آنها در قسمتي كرب و بلا وارد شده است. [1] .


پاورقي

[1] بحرالمصائب ص 351.