بازگشت

تبيين و تصريح ارزشهاي اسلامي


نظام اجتماعي در هر يك از جوامع بشري به واسطه ارزشها، هنجارها و احساسات مشترك بين اعضاي آن جامعه انسجام مي يابد و جوامع مختلف را از يكديگر متمايز مي سازد. اسلام حاوي ارزشها و هنجارهايي است كه در صورت بروز و اشاعه آنها اعضاي جامعه از درون متحول مي گردند و هر يك از اعمال فردي و اجتماعي آنها معاني خاص و شيوه هاي ويژه اي پيدا مي نمايند. امام خميني (ره) و امام حسين (ع) كه وجودشان مظهر چنين ارزشهايي بود در اعتقاد و عمل به احياي آنها پرداختند و اشتياقي در دل انسانها برانگيختند كه وجودشان را دچار بيقراري و پويايي دائمي ساخت. اين ارزشها و هنجارها منشا الهي دارند و پويايي و تحرك آفريني آنها تابع هيچ زمان و مكان خاصي نيست و با آنچه در ساير جوامع مشاهده مي گردد متفاوت است.

قيام امام حسين (ع) در سال شصت هجري جولانگاه و نمايشگاه اين ارزشهاي متعالي بود و فرزند پيامبر با چنين نهضتي، پويايي و تحرك آفريني دين حضرت محمد را براي هميشه تاريخ ثبت كرد. امام خميني (ره) نيز با اقتداي به امام حسين (ع) توانست اين نهضت عظيم را به ثمر رساند و مجددا به احياي اين ارزشها در جامعه اسلامي بپردازد. نمونه هايي از ارزشهاي مشترك كه اين دو نهضت مقدس به آنها صراحت بخشيد عبارتند از:

1- ايمان به جهاد في سبيل الله و احياي روح مجاهده و مبارزه كه بر حسب آيه شريفه قل انما اعظكم بواحدة ان تقوموا لله سرلوحه قيام امام خميني (ره) قرار گرفت و خلقي را براي جهاد در راه خدا برانگيخت.

2- احياي روحيه شهادت طلبي [1] و برترين مراحل عرفان عملي. ولا تحسبن الذين قتلوا في سبيل الله امواتا

3- مقاومت و پايداري و پشتكار در مبارزه. فاستقم كما امرت

4- احياي روحيه آزادگي و ذلت ناپذيري. هيهات من الذلة

5- شجاعت و شهامت و پرهيز از مصلحت انديشي و راحت طلبي و توجيه گري. اني لااري الموت الا السعادة و الحياة مع الظالمين الا برما

6- احياي روحيه برادري و برابري و تساوي حقوق زن و مرد.

7- احياي امر به معروف و نهي از منكر و ساير امور عبادي نماز، روزه، دعا.

8- احياي جنبه هاي اخلاقي، مروت، ايثار و...


پاورقي

[1] برخي از صاحبنظران با توجه به تحليلي که از اوضاع و احوال جامعه اسلامي در زمان قيام امام حسين ارائه مي‏کنند و با استناد به روايات متعددي همان ان الله شاء ان يراک قتيلا و امثال آن را با ديدگاههاي مختلفي که نسبت‏ به هم دارند، همانند مرحوم دکتر شريعتي در کتاب حسين وارث آدم و آقاي لطف الله صافي گلپايگاني در کتاب شهيد آگاه انگيزه و يا هدف اصلي قيام امام حسين را شهادت آن حضرت دانسته‏اند، نگارنده به تامل و تحليل اين نکته در مقاله‏اي که در پاورقي شماره 17 به آن اشاره شد پرداخته است.