بازگشت

مسلمة بن مخلد و تحقيق در تاريخ وفات زينب كبري و ام سلمة


ص:- 85- س:- 2 (و صلي عليها مسلمة بن مخلد)

مسلمة بن مخلد انصاري از صحابه است و مسلمة بفتح ميم و سكون سين مهملة و مخلد بضم ميم و تشديد لام است از طرف معاوية والي مصر بوده و در سال 47 به اين امر تصدي كرده و در سال (62) وفات يافته است و عبيدلي تصريح كرده كه او بر زينب كبري عليهاالسلام نماز خوانده معلوم مي شود بعد از وفات آن بانوي عصمت مسلمة بن مخلد در همان سال وفات كرده است و اين خود نيز قرينه است كه وفات زينب كبري بنا به قول بعضي از بزرگان در سال 65 هجرت درست نيست و صحيح آنست كه در سال 62 مي باشد.

و به وفات مسلمة بن مخلد در سال 62 هجرت جمال الدين ابن تغري بردي أتابكي متوفي (874) ه. ق در «النجوم الزاهرة» تصريح كرده است ج 1 ص 156 ط دارالكتب- مصر.

چنانچه ابن تغري بردي در همان كتاب و در همان مجلد و صفحه با اين كه گفته: كه ام المؤمنين ام سلمة رضوان الله عليها در سال 61 هجرت


وفات يافته ولي از صريح عبارتش معلوم است كه وفات ام المؤمنين بعد از واقعه ي كربلاء اتفاق افتاده است ومؤيد آنست كه ام المؤمنين در سال 62 از دنيا رحلت كرده باشد چنانچه قول اقوي و مورد اعتماد همين است.

ابن تغري بردي [1] در حق ام سلمة گويد: و كانت من أجمل النساء و طال عمرها و عاشت تسعين سنة و اكثر، و هي آخر أمهات المومنين وفاة، و قد حزنت علي الحسين و بكت عليه كثيرا.

از قضيه ي تربت كه رسول الله صلي الله عليه و آله به أم المؤمنين أم سلمة داده و فرموده بود كه هر وقت ديدي كه آن تربت مبدل به خون شده بدان ام سلمة كه فرزندم حسين عليه السلام را كشته اند و خود سيدالشهداء عليه السلام نيز به آن أم المؤمنين از تربت كربلاء مرحمت فرمود و امر كرد كه آن تربت را مانند تربتي كه جد بزرگوارش داده نگاه دارد و هر وقت خون شد بداند آن سيد مظلومان را شهيد كرده اند.

معلوم مي شود كه قطعا ام سلمة بعد از واقعه ي جانگداز كربلاء وفات يافته است و علامه ي سيوطي در خصايص الكبري قضيه ي تربت دادن رسول الله صلي الله عليه و آله را به ام سلمه با چند طريق نقل كرده است رجوع شود به خصائص ج 2 ص 450 ط- مصر و قبه زدن وي در مسجد رسول الله (ص) در ص: 368- از كتاب گذشت.

و از آنچه گفته شد روشن گرديد كه نسبت به ام سلمة دو فقره


تاريخ وفاتي كه محب طبري متوفي به سال (694) ق در كتابش (السمط الثمين في مناقب أمهات المؤمنين) ص 95 ط حلب سال 1346 نقل كرده از اغلاط است.


پاورقي

[1] تغري بردي معرب کلمات ترکي «تاري وردي» است.