بازگشت

تفسير ناروا به عبارت: «و زيارة الاربعين»


آنان كه در جمله ي: و زيارة الاربعين. مي خواهند تصرفات ناروا كنند و حمل بر زيارت چهل مؤمن نمايند در صورتي كه نه قبلا اشاره به آن شده است و نه قرينه ي مساعدي بر آن موجود است كه آوردن آن جملات با الف و لام عهد صحيح باشد در اشتباه بوده و راه كجي


را پيموده اند كه برخلاف راه راستي است كه علماي اعلام رهسپار شده اند (ره چنان رو كه ره روان رفتند).

خواننده ي محترم توجه فرمايد: عبارت: و زيارة الاربعين. در حديث امام عسكري سلام الله عليه عين همان عبارت است كه در روايت صفوان از امام صادق صلوات الله عليه وارد شده: في زيارة الاربعين كه بدون شك الف و لام براي عهد است.

گذشته از آنچه نگارش يافت ممكن است گفته شود: زيارت چهل مؤمن از علائم اسلام نزد عموم شيعه و سني است و از كارهاي اختصاص اهل ايمان نيست تا از ديگران با آن امتياز يافته باشند و امام عليه السلام از علائم مؤمن شمارد.

اما زيارت سيدالشهداء عليه السلام در روز اربعين از اموريست كه ايمان خالص بر اهل بيت عليهم السلام مؤمن را بر آن وادار كرده است و جاي شك نيست آنهائي كه در روز اربعين سيدالشهداء عليه السلام در سرزمين مقدس كربلاء در كنار قبر سيد مظلومان ابوعبدالله عليه السلام براي زيارت اجتماع مي نمايند شيعيان خاص آن حضرت بوده و علاقه مند بر آن بزرگوارند.

علاوه علماي اعلام شيعيه ي اماميه رضوان الله عليهم از حديث شريف امام عسكري صلوات الله عليه خصوص زيارت اربعين سيدالشهداء عليه السلام را فهميده اند و غير از آن معني متبادر بر اذهان معني ديگري بر اذهان علماي اعلام تبادر نكرده است.


چنانچه شيخ طوسي (ره) در تهذيب بعد از نقل احاديث در فضيلت زيارت عاشوراء همين حديث شريف را نقل فرمده است و در مصباح المتهجدين در ضمن عنوان زيارت اربعين حديث مزبور را روايت كرده است.

و آيةالله علامه قدس سره در كتاب منتهي المطلب فرموده: مستحب است زيارت حسين عليه السلام در بيستم صفر بعد حديث نامبرده را نقل فرموده و همچنين سيد ابن طاووس (ره) در اقبال و علامه ي مجلسي (ره) در مزار بحار و محدث بحراني خدر حدائق و عالم رباني محقق سيد حيدر كاظمي (ره) در عمدة الزائر و غير از آن بزرگواران از فقهاء عظام حديث شريف را در عنوان زيارت روز بيستم صفر نقل كرده اند كه اگر به ذكر اسامي شريفه ي آنها پرداخته شود كلام به درازا مي كشد.

بعضيها استبعاد كرده اند كه اگر مراد از عبارت: و زيارت الاربعين. زيارت روز اربعين بيستم شهر صفر باشد امام عليه السلام ثواب زيارت و آثار اخرويه ي كه بر آن مترتب مي شود بيان مي فرمود چون رويه ي اهل بيت عليهم السلام آنست موقعي كه مردم را تحريص و ترغيب بر زيارت سيدالشهداء عليه السلام و يا زيارت سائر ائمه ي هدي عليهم السلام فرموده اند ثواب اخروي آن را نيز بيان فرموده اند ولي در اين حديث اين رويه اتخاذ نشده است.

و اين استبعاد به هيچ وجه قابل اعتناء نيست زيرا امام عليه السلام در اين حديث در صدد بيان علائم مؤمني است كه امتياز از ديگري داشته


باشد و از آن علائم هم يكي زيارت اربعين است و اجمالا خواسته علائم پنجگانه را به شمار آورد و در مقام بيان آثاري كه بر زيارت اربعين مترتب مي شود نيست تا از آثار و ثواب و نتائج اخروي و دنيوي آن بيان فرمايد و علاوه چه مانع دارد در جائي صلاح نمي بيند كه ثواب و آثار را بيان فرمايند.

و ناگفته نماند: كه استحببا زيارت اربعين كه روز بيستم ماه صفر است جاي شبهه نيست چنانچه شيخ اجل اعظم شيخ مفيد (ره) در رساله ي: مسار الشيعة و آيةالله علامة (ره) در كتاب تذكرة و تحرير و ديگران از اكابر فقهاء و مجتهدين شيعه بر آن تصريح فرموده اند.

پس بر سائر علائم اهل ايمان كه در حديث بر آنها متعرض شده و بيان فرموده است بپردازيم.