بازگشت

خاتم كاري صندوق مطهر


از سال 1360 قمري، صندوق مطهر حضرت ابي عبدالله الحسين «عليه السلام» كه به گرد و غبار آلوده شده بود، و در 1216 قسمتي از آن به دست متجاسرين وهابي سوخته شده بود تا سال 1225 تعمير گشته، به حال رقت باري باقي بود تا به دست صنعتگر معروف با ايمان ايراني، استاد ارجمند محمد صنيع خاتم شيرازي شروع به تعمير گرديد. و چنان اين استاد زبردست صندوق را تعمير و اصلاح كرد كه گوئي حالا از زير دست سازنده بيرون آمده. و براي آن كه از حوادث گرد و غبار مصون بماند، در اطراف و روي آن را كه شش گوشه است با شيشه هاي سنگ، يك قطعه ي مخصوصي پوشانيده، و درزهاي آن و خطوط تقاطع شيشه را از پنبه پوشانيده اند كه هيچ گرد و غبار داخل آن نمي شود، و بين شيشه و صندوق چراغ هاي برق نيرومند نصب كرده اند كه هميشه مانند روز روشن تمام جزئيات صندوق را نشان مي دهد.

صندوق كربلا كه باني آن شاه سلطان حسين بوده، و در سال 1133 به دست استادهاي خاتم سازي شيراز ساخته شده، اين صندوق از نظر فن خاتم سازي در درجه ي دوم است.

اين صندوق را در اثر سوختگي به دست وهابيها به علت اينكه در آن موقع خاتم ساز استاد تعمير نكرده كه آثار آن در پشت سر باقي است، يك سال و نيم تعمير آن به طول كشيد، و طول آن چهار و نيم متر و عرض آن سه متر و ارتفاع آن يك متر و سي سانتي متر است، كه مجموع آن در حدود 400000 سانتي متر مربع است. از جهت ارتفاع كوتاهتر از صندوق حضرت امير، ولي چون شش گوشه است، بزرگتر مي باشد.

اين صندوق از حيث منبت كاري و خاتم سازي درشت تر و برجسته تر از صندوق هاي حضرت امير و حضرت جواد «عليهماالسلام» است.


در يك روز رسمي با تشريفات سلطنتي آن را نصب و گشايش كردند كه در تاريخ عراق روز پرافتخاري دارد.

اين صندوق به طول چهار و نيم متر و عرض سه متر و ارتفاع دو متر تقريبي است، و بر روي مرقد حضرت شاهزاده علي اكبر از عرض يك و نيم متر است كه شش گوشه واقع شده، و كتيبه هاي آن كه با عاج سفيد نوشته شده، بسيار جالب توجه است.

اين ضريح را طايفه ي بهره اي با ضريح مقدس حضرت امير «عليه السلام» با هم به كربلا و نجف تقديم نموده اند.

قبر، ضريح و شبكه از زمان بني اميه داشته، ولي هر چه پيش رفته، نيكوتر و بزرگتر و از نقره و طلاي خالص گشته. ضريح اول فولاد بسيار عالي بود كه محمد بن زيد داعي گذاشته، و ضريح دوم كه آل بويه نهادند نقره ي خالص با چوب، و به همين ترتيب بود تا زمان صفويه ستونهاي چوبي و شبكه هاي نقره. پس از نادر شاه كه دختر سلطان حسين صفوي مسجد را تعمير نمود و اموال مهمي خرج كرد، در اول قرن 12 فتحعلي شاه قاجار شبكه ي نقره تقديم كرد، آن شبكه را بردند در سامره و فعلا آنجا است.

و در شبكه ي فعلي، اشعاري از محشتم به خط طلا بالاي شبكه نوشته شده، و تاريخ بناء و تذهيب را از ناصرالدين شاه مي نگارد، معلوم مي شود او هم شبكه تقديم نموده، و قسمت طلاي آن به شبكه ي كنوني ملحق شده است، و اخيرا يك ضريح از طلاي ناب بالاي همين ضريح نقره نصب كرده اند.