بازگشت

كوفه در انتظار


كوفه مهياي حضور كاروان خروج كنندگان! بود و كوفيان كه كوچه ها و خيابانها را آب و جارو كرد بودند، دسته دسته و گروه گروه چشم به مبادري ورودي داشتند تا هر كدام به سهم خويش در اين جشن و شاماني بزرگ سهيم باشند.

به فرمان عبيدالله بن زياد سردار ايوان دارالاماره را گچ تازه كشيدند. سپاه اميرالمؤمنين يزيد! بر فردي كه بر ضد حكومت شورش كرده بود غلبه يافته و نوع برخورد و رفتار كوفيان با كاروان اسرا قابل پيش بيني بود!! بالاخره انتظار به پايان رسيد، رئوس شهدا در حالي كه بر نيزه ها قرار داشت پيشاپيش قافله ي اسرا از طريق خيابانهاي اصلي منتهي به دارالاماره راه مي پيمود. [1] .

زر بن حبيش [2] . مي گويد اولين سري كه در اسلام بر نيزه شد سر حسين بن علي (ع) بود، اما ابن اثير مي نويسد اولين سري كه در اسلام بر چوب حمل شد سر حسين (ع) بود؛ اگر چه اولين سر را كه بر نيزه زدند سر عمرو بن حمق خزاعي است. [3] به هر حال اولين سري كه بر نيزه حركت داده


شد سر مقدس امام حسين بود.


پاورقي

[1] به دستور عبيدالله سر مبارک امام (ع) را به بيرون کوفه بردند و پس از آنکه بر نيزه افراشتند همراه با رئوس شهدا به کوفه بازگرداندند.

[2] زر بن حبيش از برجستگان تابعين از بزرگترين اصحاب عبدالله بن مسعود و مروي عالم به علوم قرآن بود که دانش خود را از علي (ع) آموخته بود. وي در سال 83 در سن 120 سالگي از دنيا رفت. (الاستيعاب،ج 2، ص 563).

[3] ابن‏اثير، کامل، ج 3، ص 297، عمرو بن حمق بعد از صلح حديبيه به محضر رسول خدا شرفياب شد و از آن حضرت احاديثي را به خاطر سپرد. ابتدا در شام ساکن شد و سپس به کوفه رفت. از شيعيان علي (ع) است که حجر بن عدي را در مبارزه با بني‏اميه ياري کرد، به موصل رفت و معاويه او را تعقيب کرد تا اينکه در غاري نزديکي موصل او را کشت و سرش را بر نيزه زدند. (الاستيعاب، ج 3، ص 1173).ابن‏جوزي در تذکرة الخواص، ص 147، نوشته است سر مبارک امام (ع) بعد از سر مسلم بن عقيل اولين سري است که در اسلام بر نيزه نصب شد، طبري در تاريخ طبري، ج 5، ص 394، اولين سر بر نيزه را سر امام (ع) دانسته طبراني در المعجم الکبير، ج 2، ص 134، هيثمي‏در مجمع الزوائد، ص 196، و ابن العديم در نغبة الطلب، ج 6، ص 2646، نوشته‏اند اولين سري که در اسلام حمل شد سر مبارک امام حسين (ع) بوده است.