بازگشت

دفن بدنهاي مطهر شهدا


بعد از رفتن كوفيان عده اي از قبيله ي بني اسد قصد تجهيز و تدفين شهداي كربلا را كردند، اما چون هيچ كدام سر بر بدن نداشتند و لباس بسياري از آنها ربوده شده بود قابل شناسايي نبودند. آنها متحير مانده و به دنبال چاره اي بودند كه امام سجاد (ع) به ياري آنها شتافت و به دفن بدن مطهر امام (ع) اقدام كرد.

امام (ع) در حالي كه بشدت مي گريست فرمود:

«طوبي لارض تضمنت جسدك الطاهر، فان الدنيا بعدك مظلمة و الاخرة


بنورك مشرقة، اما الليل فمسهد و الحزن فسرمد، او يختار الله لاهل بيت دارك التي انت بها مقيم و عليك مني السلام يابن رسول الله و بركاته.»

«آفرين بر سرزميني كه پيكر طاهر تو را در خود گرفته است، دنيا پس از تو تاريك و آخرت به نور تو روشن است، ديگر شبها خواب ندارم و اندوه مرا پاياني نيست، تا اينكه خداوند خاندان تو را به تو ملحق سازد و در سراي تو جاي دهد، سلام من بر تو اي رسول خدا، و رحمت و بركات خدا بر تو باد.»

سپس روي قبر نوشت:

«هذا قبر الحسين بن علي بن ابي طالب الذي قتلوه عطشانا غريبا.»

آنگاه علي اكبر را در پايين پاي امام (ع) به خاك سپرد و پس از آن شهدا را در نزديكي هم دفن كرد و در اين راه بني اسد همراهي كردند. [1] .

امام (ع) در هنگام دفن عباس بن علي نيز بشدت گريست و فرمود: بعد از تو خاك بر سر دنيا باد اي ماه بني هاشم، بر تو درود مي فرستم و رحمت و بركات خداوند را برايت درخواست مي كنم. [2] در مجموع به نظر مي رسد اجساد مطهر شهداي كربلا شب دوازدهم دفن شده باشند. [3] .



پاورقي

[1] شيخ مفيد، ارشاد، ج 2، ص 126.

[2] حياة الامام الحسين، ج 3، ص 324، بلاذري در انساب الاشراف، ج 3، ص 411 ، 205، ابن‏قتيبه، در اخبار الطوال، ص 257، در بغية الطلب، ج 6، ص 2631، طبري در تاريخ طبري، ج 5، ص 455، و مسعودي در مروج الذهب، ج 3، ص 72. نوشته‏اند مردم غاضريه (بني‏اسد) اجساد شهداء را دفن کردند. علامه مجلسي در بحارالانوار، ج 52، ص 117، و نعماني در الغيبه، ص 308. با نقل روايتي از فضل بن ابي قرة تفليسي نوشته است که امام صادق از قول پدرش امام باقر (ع) فرمود: مؤمنان [به آزمايش] مبتلا مي‏شوند و خداوند در همان حال آنان را از يکديگر گلچين و بازشناسي مي‏کند، همانا خداوند هيچ‏گاه اهل ايمان را از بلاي دنيا و تلخکاميهايش در امان نداشته است بلکه آنان را در دنيا از کوري و در قيامت از بيچارگي و سياه‏روزي در امان قرار داده است، سپس فرمود: علي بن الحسين کشته‏شدگان خود [شهداي اهل بيت] را بعضي روي بعضي مي‏گذاشت و مي‏فرمود: کشتگان ما همانند پيامبران به قتل رسيده‏اند. مسعودي نيز در اثبات الوصيه، ص 207، از قول اسماعيل بن سهل نوشته است: من در محضر امام رضا (ع) بودم ابن‏سراج و ابن‏سعيد مکاري به محضر آن حضرت شرفياب شدند، علي بن ابو حمزه از امام رضا (ع) پرسيد: از پدران تو به ما روايت شده است که هرگاه امام (ع) وفات کند نبايد کسي سرپرستي امور [تجهيز و کفن و دفن] او را به عهده بگيرد مگر امامي که همانند او باشد. امام رضا (ع) فرمود: برايم بگو آيا امام حسين امام بود يا نبود؟ علي بن ابو حمزه گفت: امام بود. امام رضا پرسيد: چه کسي متصدي امر او شد؟ علي بن ابو حمزه پاسخ داد: علي بن الحسين، امام (ع) پرسيد، [در آن زمان] کجا بود علي بن الحسين؟ علي بن ابو حمزه گفت: به دست عبدالله بن زياد در کوفه زنداني بود. آنگاه امام (ع) فرمود: پس چگونه متصدي امر پدر خويش گرديد و به مکان خويش [محل دفن امام] بازگشت؟ اگر اين ممکن باشد که امام علي بن الحسين با آنکه محبوس بود متولي امر پدر خود باشد، امام (ع) بعد از من که آزاد است مي‏تواند از مدينه بيايد و متصدي امر پدر خويش شود و بازگردد.

بنا به تصريح حضرات معصومين عليهم‏السلام امام زين‏العابدين پدر بزرگوار خود را تکفين و تدفين فرموده است.

[3] الامام الحسين و اصحابه، ص 382 -380.