بازگشت

وصيت هاي امام


از جمله كارهاي مهمي كه امام حسين (ع) در روز عاشورا انجام داد اين بود كه وصيتها را به فـرزنـدش عـلي بـن الحـسـيـن، كـه در آن روز بيمار بود و توان جهاد در ركاب پدرش را نداشت، انتقال داد.


مسعودي گويد: «آنگاه علي بن الحسين (ع) را ـ كه بيمار بود ـ احضار كرد و اسم اعظم و مـواريـث پـيـامبران را به او وصيت كرد و به اطلاعش رساند كه علوم و كتابها و قرآنها و سـلاح را بـه امّ سـلمـه سـپـرده و بـه او فـرمـوده اسـت كـه هـمـه آنـهـا را بـه وي بدهد.» [1] .

در كتاب دعوات راوندي به نقل از امام زين العابدين آمده است:

پـدرم بـه هـنگام شهادت مرا به سينه چسبانيد و گفت: پسرم، دعايي را كه مادرم فاطمه ـ صلوات اللّه عـليـهـا ـ بـه مـن آمـوخـت و آن دعـا را رسـول خـدا بـه او آمـوخـتـه بـود و جـبـرئيـل نـيـز آن را بـه رسـول خـدا آمـوخـتـه بـود، بـراي روز نياز و غم و اندوه و روزي كه مصيبت فرو مي آيد و براي كارهاي بزرگ و ناگوار حفظ كن.

گـفـت: بخوان: «به حق ياسين و القرآن الحكيم و به حق طه و القرآن العظيم، اي كسي كـه نـيـاز نيازمندان را مقدّر مي داري، اي كسي كه بر ضميرها آگاهي، اي برطرف كننده ي انـدوه گرفـتـاران، اي گـشـايشگر غمزدگان، اي رحم كننده بر پيران و اي روزي دهنده طـفـلان خـردسـال، اي كـسـي كـه از تـفـسـيـر بـي نـيـازي، بـر مـحـمـد و آل محمد درود فرست و براي من چنين و چنان كن!» [2] .

از ابـي جعفر نقل است كه فرمود: «هنگامي كه آن پيشامد براي حسين (ع) اتفاق افتاد، دختر بـزرگش، فاطمه بنت الحسين (ع) [3] را فراخواند و يك كتاب در پيچيده و يـك وصـيـت آشـكـار بـه او داد. در ايـن هـنـگـام عـلي بـن الحـسـيـن بـه دل درد مـبـتـلا بـود و بـيـمـاري وي فـكـر


آنـان را بـه خـود مشغول داشته بود. پس از آن فاطمه آنها را به علي بن الحسين (ع) سپرد و بعد به دست ما رسيد.» [4] .


پاورقي

[1] اثـبـات الوصـيـه، ص 177. نـيـز در هـمين کتاب از خديجه بنت محمد بن علي الرضا، خواهر ابوالحسن العسکري نقل است که امام (ع) در ظاهر به خواهرش زينب وصيت کـرد؛ در نـتـيجه همه علوم صادره از سوي امام زين العابدين (ع) در زمان خودش به خاطر تـرس و تـقيه به عمه اش زينب نسبت داده مي شد. (اثبات الوصيه، ص 206) ر.ک: نفس المهموم، ص 347؛ اثبات الهداة، ج 5، ص 216، حديث شماره 9. در همين کتاب (ص 181) آمده است: «چون شهادت ابي عبداللّه نزديک شد، او را فرا خواند و فرمان داد که آنچه را که وي از خود باقي گذاشته است، به همراه مواريث پيامبران و سلاح و کتاب از امّ سلمه تحويل بگيرد.».

[2] دعـوات الراونـدي، ص 54، حـديـث شـمـاره 137؛ بـحار، ج 95، ص 196، حديث 29.

[3] وي فاطمه، بنت الحسين بن علي بن ابي طالب القرشية الهاشمية المدنيه، خـواهـر امام زين العابدين است... او از کساني است که پس از کشته شدن پدرش به همراه ديـگـران بـه دمـشـق رفـت و سـپـس بـه مـديـنـه بـازگـشـت. (ر.ک: تـهـذيـب الکمال، ج 35، ص 255).

[4] بـصـائر الدرجـات، ص 164؛ اثـبـات الهـداة، ج 5، ص 215، حـديـث 5؛ بحار، ج 26، ص 35، حديث شماره 62.