بازگشت

تعيين روز اربعين


بيستم ماه صفر نزد همگان، به عنوان روز اربعين شناخته شده است. تاريخ نگاران و عالمان نيز اين روز را به اين عنوان معرفي نموده اند و تنها مخالف در مسئله شيخ بهايي است كه ايشان نوزدهم صفر را به اين عنوان معرفي كرده است. [1] .


عاشورا در ضمن روزهاي اربعين است.

ظاهر در مسئله عدم احتساب است، چون معناي اربعين، سپري گشتن چهل روز از روز شهادت است، با اين بيان، روز يازدهم محرم به معناي گذشتن يك روز از شهادت است،و همچنين... بنابراين، روز بيستم ماه صفر، برابر با گذشت چهل روز از شهادت حضرت سيدالشهدا امام حسين عليه السلام است.

اگر روز عاشورا را نيز يك روز حساب كنيم، احتمال ديگري در مسئله وجود دارد، و آن اين است كه ماه محرم سال 61 هجري قمري، داراي 29 روز بوده باشد، و با اين احتمال نيز قول مشهور تأييد مي شود.

سيد بن طاووس مي فرمايد:

اگر گفته شود چگونه روز بيستم صفر روز اربعين است، با آن كه امام حسين عليه السلام در روز دهم محرم به شهادت رسيد و روز دهم در ضمن اربعين است؟ بنابراين روز بيستم صفر روز چهل و يكم است!»

گفته مي شود: ممكن است ماه محرمي كه در آن حضرت سيد الشهدا عليه السلام به شهادت رسيد، ماه ناقص و كمتر از سي روز باشد، بنابراين، روز بيستم صفر به معناي گذشت چهل روز از شهادت آن حضرت است؛ يا آن كه ماه كامل بوده است، ولي روز شهادت از عدد اربعين شمرده نمي گردد؛ به جهت آن كه شهادت آن حضرت در آخر روز بوده است، بنابراين، روز عاشورا در عدد اربعين به حساب نمي آيد. [2] .


در هر صورت، وجهي براي نظر شيخ بهايي به نظر نمي رسد و نظر ايشان به عنوان تنها مخالف، قابل دفاع نيست.


پاورقي

[1] توضيح المقاصد، ص 6.

[2] اقبال الأعمال، ص 589.