بازگشت

در خصوصيات آن حضرت نسبت به ملائكه


مقصد اول: در آنچه خداوند به او عطا نموده است از ملائكه و آن سه صفت است:

اول: خدام آن جناب در ايام حياتش، چنانكه در روايت است كه اسرافيل مفاخرت كرد با جبرئيل، كه من حامل عرش و صاحب صورم، و اقرب ملائكه هستم به خدا، پس جبرئيل گفت: من امين وحيم، و صاحب قذف و خسف و صيحه و زلزله هستم، پس محاكمه كردند به بارگاهي الهي، پس وحي رسيد كه: ساكت باشيد، كه به عزت و جلال خودم قسم از شما بهتر خلق نموده ام، عرض كردند: چگونه؟ و حال اينكه از نور عظمت خود خلق فرمودي، پس نظر نمودند به ساق عرش، ديدند كه نوشته است: «لا اله الا الله محمد (صلي الله عليه و آله) و علي (عليه السلام) و فاطمه (عليهاالسلام) و الحسن (عليه السلام) و الحسين (عليه السلام)» پس خجالت كشيدند، و جبرئيل مبادرت نموده عرض كرد: خداوندا، تو را قسم مي دهم به حق ايشان، كه مرا خادم ايشان قرار دهي، پس دعايش مستجاب شد، و خادم ايشان شد. [1] .

و لكن خصوصيتي در خدمتش بود از براي حضرت حسين (عليه السلام) كه گاهواره ي او را حركت مي داد [2] ، و ذكر خواب از برايش مي گفت، و اين اشعار را مي خواند:



ان في الجنة نهرا من لبن

لعلي و لزهراء و حسين و حسن



كل من كان محبا لهم

يدخل الجنة من غير حزن



و از ميوه هاي بهشتي، و حلي و حلل آن از برايش مي آورد [3] ، و لباس او را رنگ مي كرد [4] ، و تعزيه ي او را به سوي جدش مي آورد، و گاهي تربتش را مي آورد [5] ، و بعد از


پيغمبر (صلي الله عليه و آله) نازل نشد مگر به جهت امر آن جناب، چنانكه از حضرت سجاد (عليه السلام) روايت شده است كه، چون حسين (عليه السلام) شهيد شد، ديدند شخصي را در ميان لشكر كه فرياد كرد، به او گفتند: ترا چه مي شود؟ گفت: چگونه فرياد نكنم، و حال اينكه رسول خدا ايستاده گاهي نظر به زمين مي كند، و گاهي به سوي شما، و مي ترسم نفرين كند بر اهل زمين، و منهم در ميان ايشان هلاك شوم، پس جمعي متنبه شدند، حضرت سجاد (عليه السلام) فرمود: كه آن شخص جبرئيل بود، و اگر مأذون مي شد، چنان صيحه بر ايشان مي زد ، كه تمام ارواح ايشان از اجسادشان مفارقت مي نمود، و لكن به ايشان مهلت داد . [6] .

و اما غير از جبرئيل از ملائكه پس خدام بسياري موكل به امور آن حضرتند، از آن جمله آنهائي كه تربت او را از براي جدش آوردند [7] ، و آنهائي كه به جهت تهنيت يا تعزيت او آمدند، و غير ايشان كه از تضاعيف روايات استفاده مي شود. [8] .

صنف دوم:، انصار آن جناب بودند كه نازل شدند در چند مورد:


پاورقي

[1] منتخب طريحي 40:2 - ناسخ التواريخ 58:4.

[2] بحار 188:44 - منتخب طريحي 117:1.

[3] بحار 310:43 و 289 - منتخب طريحي 12:1 و 92 - مناقب ابن شهر آشوب 160:3.

[4] بحار 245:44 - منتخب طريحي 70:1.

[5] بحار 229:44 - امالي طوسي 323:1.

[6] بحار 173:45 - کامل الزيارات خاتمه‏ي کتاب ص 337.

[7] بحار 229:44 - امالي طوسي 321:1.

[8] بحار 249:43 و 236:44 - اکمال الدين 283:1 - کامل الزيارات باب 17 ص 61.