بازگشت

شعائر امام حسين


سؤال : در حال حاضر وظيفه ما نسبت به امام حسين عليه السلام چيست ؟

جواب : بر همگي ما لازم است تا از حضرت امام حسين عليه السلام و فلسفه قيام خونين آن حضرت شناخت كامل پيدا نموده و سعي كنيم به همه دستورات حيات بخش پيامبر و اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام عمل كرده و جهانيان را با اين انوار پاك آشنا سازيم و از طرفي نسبت به تعظيم هر چه بيشتر شعائر امام حسين عليه السلام بكوشيم .

سؤال : مقصود از شعائر امام حسين عليه السلام چيست ؟

جواب : هر گونه عزاداريهاي مرسوم در بين شيعيان وعلاقمندان به حضرت سيّدالشهدا عليه السلام از مصاديق شعائرحسيني بوده و مشمول اين آيه شريفه مي باشد:

(وَ مَن ْ يُعَظِّم ْ شَعَائِرَ اللَّه ِ فَانَّهَا مِن ْ تَقْوَي الْقُلُوب ِ) [1]

در روايات وارده از ائمّه طاهرين عليهم السلام بر تشكيل مجالس سوگواري و عزاداري و احياي امر و زنده نگه داشتن ياد اهل بيت عليهم السلام و ذكر مصايب حضرت امام حسين عليه السلام تأكيد بسيار شده و براي برپا كنندگان آن ثواب و اجر اخروي فراواني ذكر شده است .

در روايتي از امام صادق عليه السلام است كه فرمودند:

«أَحْيُوا أَمْرَنَا رَحِم َ اللَّه ُ مَن ْ أَحْيَا أَمْرَنَا» [2]

«ياد ما را زنده كنيد، خداي رحمت كند آن كسي را كه ، ياد ما را زنده نگه مي دارد».

از جمله شعائر آقا امام حسين عليه السلام، مي توان به تشكيل مجالس روضه و سوگواري ، تأسيس هيئتها و حسينيّه ها و برپا نمودن مجالس هفتگي در مساجد و حسينيّه ها و خانه ها اشاره نمود.

سؤال : شعائر امام حسين عليه السلام اعم ّ از سينه زني ، زنجيرزني ، قمه زني و... چه حكمي دارد؟

جواب : بنابر مشهور بين فقها شعائر امام حسين عليه السلام به هر نحوي كه باشد جايز، بلكه مستحب بوده و تا كنون ميليونها نفر به بركت همين شعائر مقدّس و توجّه حضرت سيّدالشهدا عليه السلام به عزاداران ، به اسلام و تشيّع روي آورده و هدايت شده اند.

سؤال : آيا با تمسخر و استهزاي افراد نادان نسبت به اين شعائر، حكم آن تغيير مي كند؟

جواب : تمسخر و استهزا، سبب تغيير حكم نمي شود، بلكه لازم است تا تمامي افراد ناآگاه را نسبت به فلسفه و اهميّت عزاداري آگاه كنيم .

سؤال : چرا دشمنان اسلام در طول تاريخ همواره از شعائر امام حسين عليه السلام واهمه و ترس داشته و به روشهاي مختلف سعي در ممانعت از برگزاري آن مي نمايند؟

جواب : زيرا رمز موفقيّت و صيانت دين و مكتب تشيّع درطول تاريخ ، همين شعائر حضرت سيّدالشهدا عليه السلام بوده وحكومتهاي ظالم هميشه با زنده شدن ياد قيام عاشورا، اساس و پايه هاي حكومت خود را در خطر مي بينند، لذا چاره اي جز مخالفت و ممانعت از برگزاري آن نمي يابند.

در پايان اميدواريم روزي فرا رسد كه همه مسلمانان و مردم جهان از مكتب امام حسين عليه السلام، اين چراغ پرفروغ هدايت و روشني بخش بهره هاي كافي و وافي گرفته ، در راه سعادت دنيا و آخرت خود گام بردارند.

(وَ سَيَعْلَم ُ الَّذِين َ ظَلَمُوا أَي َّ مُنْقَلَب ٍ يَنْقَلِبُون َ) [3]

و اللَّه الموفّق المستعان..

قم مقدس

محمّد شيرازي


پاورقي

[1] (کسي که شعائر الهي را بزرگ و محترم شمارد، «خوشا به حالش که‌» به‌راستي اين صفت از قلوب متّقين بروز مي‌کند)، سوره حج‌: آيه 32.

[2] بحارالانوار: جلد 44، صفحه 282.

[3] «و آنان که ظلم و ستم کردند (در حق آل‌رسول و اهل ايمان‌) به زودي خواهند دانست که به کيفرگاهي باز خواهند گشت‌»، سوره شعرا: آيه 227.