بازگشت

شبهاتي پيرامون عاشورا و بزرگداشت آن (1)


بسم اللّه الرحمن الرحيم

الحمد للّه رب العالمين، والصّلوة والسّلام علي سيّد الانبياء والمرسلين، أبي القاسم محمّد و علي آله الطيبين والطاهرين المعصومين. اللّهم كن لوليك الحجة به الحسن صلواتك عليه و علي آبائه في هذه الساعة وفي كل ساعة ولياً وحافظاً و قائداً و ناصراً و دليلا و عينا حتي تسكنه ارضك طوعا وتمتعه فيها طويلا. السلام عليك يا ابا عبدالله و علي الارواح التي حلت بفنائك.

فرا رسيدن ايام سوگواري سالار شهيدان ابي عبدالله الحسين عليه السلام را به پيشگاه مقدس ولي عصر- عجل الله فرجه الشريف- مقام معظم رهبري، مراجع بزرگوار تقليد و همه شيفتگان مكتب حسيني تسليت عرض مي كنم، و اميدوارم خداي متعال در دنيا و آخرت دست ما را از دامان ابي عبدالله كوتاه نفرمايد.

در اين ايام فرصت خوبي است كه شناخت خودمان را نسبت به مكتب عاشورا و مكتب حسيني عمق ببخشيم و سؤال هايي را كه درباره مسائل مربوط به قيام ابي عبدالله در اذهان همه به خصوص در اذهان نوجوانان و جوانان پديد مي آيد، مورد بحث قرار دهيم، تا معرفت همه ما، به ويژه جوانان عزيز نسبت به سالار شهيدان عليه السلام و قيام بزرگ او بيشتر شود، و بتوانيم در سايه معرفت بيشتر، هم براي دنياي خود و هم براي آخرتمان بهره بيشتري ببريم.

در نظر مي گيريم نوجواني را كه تازه به رشد فكري رسيده است و مي خواهد همه مسائل و پديده هاي اجتماعي و آنچه را در اطرافش مي گذرد بفهمد، و علت آنها را درك كند، تا ارزيابي روشني از مسائل و پديده هاي پيرامون خود داشته باشد. نوجوان در ايام محرم مي بيند جلساتي تشكيل مي شود، مردم لباس سياه مي پوشند، پرچم هاي سياه نصبت مي كنند. او مشاهده مي كند هيات هاي عزاداري، سينه زني و زنجيرزني تشكيل مي شود و مردم اشك مي ريزند. او شاهد پديده هايي است كه سابقه اي در ساير ايام ندارد، يا در ساير اجتماعات


ديده نمي شود. طبعا اين سؤال براي وي مطرح مي شود كه اين مراسم به چه منظوراست؟ چرا بايد انسان لباس سياه بپوشد؟ چرا بايد مردم تا پاسي از شب به سر و سينه بزنند؟ چرا بايد اين همه اشك بريزند؟

معمولاً جوابهاي ساده اي داده مي شود كه سيدالشهداء عليه السلام در راه خداي و اسلام شهيد شده اند و بايد به ياد آن حضرت اشك بريزيم؛ و يا اين كه عزاداري براي امام حسين عليه السلام ثواب دارد؛ آن حضرت روز قيامت ما را شفاعت خواهند فرمود. نوجوانان ما كم و بيش چنين جوابهايي را مي شنوند. اما اگر بنده، خودم را در حد جواني با اين پرسش ها فرض كنم، اين پاسخ ها برايم چندان قانع كننده نخواهد بود.

پرسش هايي را كه در اين زمينه مطرح مي شود، مي توان به چهار سؤال تحليل كرد. سعي ما بر اين است كه هر يك از اين سؤال ها را جداگانه جناب دهيم تا بتوانيم سطح شناخت نوجوانان و جوانان عزيزمان را نسبت به مراسم عاشورا ارتقا بخشيم و فرهنگ عاشورايي را بيشتر روشن كنيم.