بازگشت

يك شب و روز عاشورا



اهداء

به پيشگاه پيغمبر اكرم (ص) سخن فرزند محبوبش را به پدر بزرگوارش تقديم مي داريم

پيامي از كوي شهيدان اي رهگذر از ما به محمديهاي همكيشان ما بگو: كه ما در اين خاك خفته ايم كه به قرآن و محمد و دودمان او وفادار باشيم



دوست ما را و همه جنت فردوس شما را

كه سر كوي تو از كون و مكان ما را بس


مقدمه

بسم الله الرحمن الرحيم

يا ايها العزيز مسنا و اهلنا الضر و جئنا ببضاعة مزجاة فاوف لنا الكيل و تصدق علينا ان الله يجزي المتصدقين.

سوره يوسف آيه 88

گفتند اي عزيز مصر ما با همه بيت خود به فقر و قحطي و بيچارگي گرفتار شديم و با متاعي ناچيز و بيقدر به حضور تو آمده ايم. محبت فرما و برقدر احسانت نسبت به ما بيفزا و از ما به صدقه دستگيري كن كه خدا صدقه بخشندگان را نيكو پاداش مي دهد.

خداوند بزرگ را سپاسگزارم كه به من توفيق اطاعت امر والد معظم را عنايت فرمود.

ايشان همواره آرزو داشتند و دارند كه كتاب ارزشمند عنصر شجاعت هفتاد و دو تن و يكتن را يك دوره كامل (حدود دو مجلد) نمايند. خوشبختانه تا جلد هفتم آن به زيور طبع آراسته شد.

بروز بيماري و ضعف عمومي و پيري موجب تأخير در تكميل دوره اين كتاب گرديد.

مكرر يادآوري مي كردند حال كه وسائل تأليف آن بقيه فراهم نيست قسمت يك شب و روز عاشورا (كه در چاپ اول جلد سوم موجود است)





و روح و قسمت اهم تمام هفت جلد كتاب است مستقلا منتشر شود اين قسمت كتاب كه حدود 220 صفحه مي باشد اكنون بطور جداگانه تقديم خوانندگان و پژوهندگان عزيز مي گردد.

ما هم مي گوييم اي عزيز مصر (حسين عزيز) محبت فرما و بر قدر احسانت نسبت به ما بيفزا و از ما بكيل تمام دستگيري كن كه خدا بخشندگان را نيكو پاداش مي دهد.

كيل تمام همان است كه امام صادق (ع) به مسمع كردين فرمود وي رئيس قبيله بكر بن وائل بود حضور امام جعفر صادق (ع) شرفياب شد تا حساب شرعي جواهر لؤلؤ درياي عمان را كه با غواصي استخراج كرده بود بپردازد.

امام (ع) از او پرسيد اي مسمع آيا به زيارت امام حسين (ع) در كربلا مي روي؟

عرض كرد نه چون من شخص سرشناسي هستم هر گاه از بصره به كربلا بروم. مأمورين دستگاه دولت وقت گزارش مي دهند. امام فرمود اينك كه از اين كار معذوري آيا يادي از حسين در داخله ي خود مي كني؟ عرض كرد بلي اين را دارم حتي آن روزي كه در منزل ياد از حسين (ع) مي كنم از غذا مي افتم و از طعام و آب آشاميدني امتناع مي كنم. تا اهل بيت من در چهره ام آشكارا آثار آن را مي بينند امام فرمود. اينك پس ترا كه در حزن ما محزوني و در شادي ما شادي مژده دهم كه در دم مردن تمام اجداد من بر سر بالين تو حضور خواهند يافت و توصيه ترا به عزرائيل مي كنند تا او براي تو مشفقتر و مهربانتر از مادر مشفق مهربان خواهد بود.

يا ايتها النفس المطمئنه ارجعي الي ربك راضية مرضية فادخلي في عبادي و ادخلي جنتي.

سوره فجر. آيات 27 -30





در تفسير صافي در ذيل آيه فوق حديث جانبي درباره حضور ائمه معصومين عليهم السلام هنگام نزع مي باشد.

موقع را مغتنم شمرده- اين كيل تمام را براي همه دوستان خواستارم و از دوستان ارجمند و شيعيان آن حضرت كه در اين كار خير مرا تشويق و همكاري و ياري كردند تشكر مي شود و از خداوند متعال مسألت داريم كه طبق آيه شريفه (فلهم اجرهم عند ربهم) به آنها اجر جزيل عنايت فرمايد.

ناصرالدين كمره اي

ذوالقعده 1402

شهريور 1361



روزي بس بزرگ! «عاشورا»

اين روز به اعتبار جبهه هاي گوناگونش سه قسمت مي شود.

روز عاشورا را سه قسمت مي كنيم و بالطبع هم سه قسم بود:

1- (ثلث اول روز) قسمت اول طرف صبح است كه ظرف وقت را مبادلات سخن، و رد و بدل شدن آراء، و مذاكرات فيمابين، اشغال كرد، خطابه هاي خطباء و مدافعه هاي ناطقين كه براي دفاع از عرض و شرف و جان و حرم و حرمت دودمان پيغمبر (ص) خود بپا ايستاده بودند وقت را گرفت.

2- (جنگ و خون) قسم دوم بعد از تصميم به جنگ است كه جنگ و نبرد اهل رزم ثلث ميان را گرفت تا اواخر آن كه آخر مردان رزم بخاك افتادند.

3- (تاراج و يغما) قسم سوم، آخر روز است كه موقع طغيان اشرار است و جنون فتح دشمن را با نهايت وقاحت ديوانه وش به تاراج پردازد.

و اين موقع موقعي است كه به گفته افلاطون: عقل «پاسبان داخل آن نيمه عليا» بخواب رفته و قواي مهيب نيمه پست انسان مانند حيوان وحشي هولناكي از خواب برجسته و بسر دوپا ايستاده، خواب از چشمش پريده، چون در بيداري اين قواي وحشي براي سير كردن شوقهاي مخصوص خود فرصتي نصيبش نبوده، اينك كه انسان بخواب رفته و آنها خواب را از ديده خود رانده اند كمر بسته و جدا ايستاده اند كه به سد اشتها و سيري اشواق خاص بخود بپردازند. و اشواق اين نيم پست را هم مي دانيد. آن شهوات





غير ضروريست كه قانون آن را جلوگيري مي كرده، ظاهرا در هر انساني اساسا يك قسمت اصلي از وجود شخص را اين قسمت شهوات تشكيل مي دهد، ليكن چيزي كه هست در خردمندان كامل، عقل و قوت ضابطه و رغبتهاي قسم افضل نفس و قانون. با مساعدت ذهن و هوش. از اين شهوات، نفس را ضبط مي كرده تا به درجه اي كه اين شهوات غيرضروري غيرقانوني، بكلي زائل مي شده يا اگر مي مانده عدد اندكي، آن هم ضعيف و سست وليكن در قسم ديگر از مردم كه انضباط نفس آنها به اين پايه نيست. اين شهوات هميشه بسيار و نيرومند است. و اين لذتهاي غيرقانوني عموما (مثلا تا پايه اسب تاختن بر بدن كشته و نظير آن) در هنگام خواب رفتن انسان برانگيخته خواهد شد، چون صورت منكر آنها با هيچ درجه بيداري جور نمي آيد فقط ظرف مناسب براي انگيزش آنها خواب است كه آن قسم عقلي ادب آموخته كه در نفس حكمفرمايي مي كند خواب است و اين قسم حيواني وحشي شكمش از آب و نان پر، از خواب برجسته و بالاي دو پاي ايستاده محضا براي درك اين فرصت كه به شوقهاي خود برسد و به ملاحظه ي آن، گويا خواب از چشمش بدر برده. پس در اين حال كاري كه جرئت بر اقدام آن ننمايد نيست زيرا دستش باز. و از هر گونه شعور و استشعاري به حياء يا به تفكر هم خالي است بنابراين از هيچگونه اتصال نجس روگردان نيست و استنكاف ندارد، چادر مادر خود را بيغما مي برد، بر مادر و بر هر انسان ديگر و حيوان ديگر لگد مي زند و در ارتكاب رسواترين قتل ترديدي نمي كند، و براي غوطه وري در نجس ترين خوردنيها انديشه نمي كند، مختصر كلام، آنكه حد و اندازه اي براي وقاحت و براي ديوانگي او نيست.


پاورقي





خليل كمره اي