بازگشت

پيروزي خون بر شمشير و بقاي دين



پيروزي خون بر شمشير و بقاي دين

از قرن هاي متمادي، نهضت عاشورا به عنوان مظهر تجلي جنگ حق و باطل و روز عاشورا، روز فداكاري و جان بازي در راه دين و حريت شناخته شده است. حسين بن علي(ع) در چنين روز تاريخي با ياراني اندك ولي ايماني سرشار و پرصلابت با سپاه سنگ دل يزيد به مصاف پرداخت و كربلا را صحنه خونين عشق و شهادت ساخت و آزادگي، و حريت را در بستر تاريخ صلا داد، و آزادمردان و آزادزناني را در دامن فرهنگ خود پرورد كه پرچم حريت را به دوش كشيدند و نهضت هايي را پديد آوردند.

عاشورا يك روز بيش نبود اما شعاع تاثير آن به ابديت كشيده شده است و چنان وجدان هاي حساس و دل هاي پاك را تحت تاثير فرهنگ خود قرار داده كه در دهه محرم هر سال در اكثر نقاط مجالس عزا و سوگواري برپا مي شود.

امام خميني(ره) درباره قيام عاشورا فرمودند: عاشورا قيام عدالت خواهان با عددي قليل و ايمان و عشقي بزرگ در مقابل ستم گران كاخ نشين و مستكبران غارت گر بود. اگر قيام عاشورا نبود، ابوسفيانيان قلم سرخ بر رخسار وحي و قرآن مي كشيدند.

يزيد گمان مي كرد با كشتن حسين و يارانش مي تواند اساس وحي را برچيند و به شعار پوسيده و آرمان جاهلانه جدش ابوسفيان و پدرش معاويه لباس تحقق بپوشاند.

درباره فلسفه نهضت اباعبدالله الحسين(ع) كتاب ها و مقالات بسياري نگارش يافته و هركدام با نگاهي ويژه به آن نگريسته اند، ليكن در اين مقال برآنيم تا به يكي از ابعاد قيام كربلا يعني (بقاي اصول مذاهب الهي) اشاره اي گذرا داشته باشيم.

قيام خون بار عاشورا گذشته از اين كه روحيه آزادي خواهي و ستم سوزي و پيكار با خودكامگي و استبداد را در دل هاي مستعد زنده كرد و منشا پيدايش نهضت هاي بي شماري عليه استكبار و استعمار گرديد، اصول مذاهب الهي را از خطر تحريف و نابودي نيز نجات بخشيد و تمدني عظيم و فرهنگي ريشه دار را براي افراد بشر به ارمغان آورد.

آيين الهي از آغاز پيدايش مذهب تاكنون (اسلام) بوده و هست. قرآن مي فرمايد: هرآينه دين در پيشگاه الهي، دين اسلام است: (ان الدين عندالله الاسلام). مذاهب ديگر هريك مكمل مذهب قبلي و يا در عرض آن قرار داشتند، ولي اسلام محمدي آخرين شكل تكامل يافته اديان آسماني است و قرآن كريم تنها كتابي است كه به صورت معجزه جاوداني از مذاهب الهي به يادگار مانده است و جوهره و هويت مذهب را حفظ كرده است. به علاوه اين كه يگانه كتابي است كه از تحريف و بدعت ها و آميختگي به اساطير و خرافات مصون است، چرا كه از هر حيث در حد اعجاز مي باشد. مفاهيم بسيار بلند علمي، اخلاقي، سياسي، اقتصادي، تاريخي و از همه مهم تر تاثير شگرف آن در دل ها، گوياي اوج اعجاز بي نظير اين كتاب الهي است.

قرآن كريم در كنار رسالت ارشاد و هدايت خلقت ها، نام و راه و آثار پيامبران سلف، پيام ها، داستان ها مبارزات بي امان آنان با طواغيت زمان را نيز شفاف بيان كرده، تهمت ها، افتراها و تحريف هاي تاريخي را از ساحت مقدس پيامبران دفع كرده است.

آيين محمدي و معجزه جاويد آن يعني قرآن در زماني كه مخالفان پيامبران و موافقان آنان با يك ديگر جنگيدند و مي رفت تا چراغ هدايت پيامبر رو به خاموشي بگرايد و زمينه محو دين فراهم شود، هم چو مشعلي فروزنده و روشني بخش، تمام تحريف ها و بدعت ها و تهمت ها را از ساحت دين و زندگاني انبيا(صلوات الله عليهم) زدود و معجزاتشان را تاييد كرد، و اشكالات و شبهات را از حريم دين برطرف ساخت. اما همين آيين ناب و اعجاز عظيمش، قرآن، در زمان يزيد دست خوش خطرات بسياري شد و مي رفت تا يزيد و يزيديان آيين ناب محمدي را از خاطره ها محو كنند. بدون شك اگر قيام امام حسين(ع) و يارانش نبود وجان هاي عزيزشان را هدف تيرهاي سپاه يزيد قرار نمي دادند، يزيديان تمام نسخه هاي قرآن را آتش مي زدند؛ چنان چه بخت النصر تمام نسخه هاي تورات را آتش زد و كتاب انجيل نيز طعمه حريق واقع شد و محو گرديد. اما پس از ساليان متمادي جمعي نشستند و گفتند كه در قرآن يكتبون الكتاب بايديهم آمده است و اين جمله را به خدا نسبت دادند، در حالي كه نه حافظه آنان ياري مي كرد و نه امانت دار بودند؛ بلكه سياست و جو حاكم به اضافه تمايلات نفساني و تسويلات شيطاني درنوشتن تورات و انجيل دخالت داشت. لذا افسانه ها و خرافاتي ساختند و عقايد باطل و نسبت هاي ناروا به خدا و پيامبران دادند كه زبان از گفتن و قلم از نوشتن آن شرم دارد. اما قيام امام حسين(ع) و يارانش باعث بقاي دين محمدي شد و بر اعتبار و قداست انبيا و مذاهبشان افزود. بي دليل نيست كه پيامبر فرمود: حسين مني و انا من حسين؛ يعني بقاي دين و نام و شريعت من، رهين قيام حضرت حسين(ع) است؛ همان گونه كه عظمت و بقاي نهضت كربلا نيز وابسته به نبي اسلام(ص) مي باشد. از اين رو گفته اند آيين مقدس اسلام، محمدي است ولي بقاي آن حسيني است: (الاسلام محمدي الحدوث وحسيني البقإ).



پاي ز هستي كشيد بر سر پيمان

آري اين شيوه و مرام حسين است



باعث ويراني بساط اميه

همت والاي مستدام حسين است



زنده شد اسلام مرده زاده سفيان

اين اثر كربلا و شام حسين است



آن كه ز هم تار پود ظلم و ستم را

بگسلد، آن همت و حشام حسين است



آيت مظلوميش به گنبد گردون

پرچم خونين و سرخ فام حسين است



يقينا مذهب و تمدن امروز بشر مديون قيام عاشورا است. متفكر شهير، آقاي محمدرضا حكيمي مي گويد:

(امام حسين بر همه انسان هاي پس از خود تا آخر تاريخ و بر همه بشريت و تمدن هاي پس از خود حق دارد، و همه هر كدام به گونه اي ـ مرهون و مديون اويند، زيرا اگر امام حسين نبود، عاشورا نبود، و اگر عاشورا نبود، اسلام نمي ماند، و اگر اسلام نمانده بود، تمدن اسلامي پديد نمي آمد تا مايه اصلي تمدن ها و پيش رفت هاي بعدي و ظهور رنسانس (تحول علمي) در غرب بشود و در آن صورت اين تمدن كنوني وجود نداشت.

آيا با وجود حكومت هايي سفاك و بي اعتقاد و تابع جاهليت، كه اصل وحي الهي و نبوت محمدي را منكر بودند، مانند حكومت يزيد و وليد بن يزيد بن عبدالملك و... اسلام بر جاي مي ماند، و به سده چهارم و پنجم مي رسيد، و آن تمدن شكوفا و سترگ پديد مي آمد، و آن علم و فرهنگ و ادبيات و اخلاق و حقوق و طب و شيمي و صنعت و فيزيك و رياضيات و تكنيك... سامان مي يافت تا به تدريج به دست غربيان افتد و تمدن كنوني آنان را پايه ريزي كند و آنان را به آستانه (رنسانس) برساند، و از ظلمات و جهل و عقب ماندگي قرون وسطايي رهايي بخشد؟) [1] واز اين بالاتراگر مذاهب امروز در بين پيروان خود جلال و شكوهي دارند و در برابر كفر و الحاد و كمونيست اعتبار و قداست خود را حفظ كرده اند، همگي رهين عاشورا و اين قيام عظيم و خونين اند.

در پايان نيكو مي نمايد گفتاري را از مفتي موصل درباره حادثه كربلا و قيام امام حسين(ع) ذكر كنيم. ايشان مي گويد:

(فاجعه كربلا در تاريخ بشر، نادره اي است، هم چنان كه مسببين آن نيز نادره اند. حسين بن علي سنت دفاع از حق مظلوم و مصالح عموم را بنابر فرمان خداوند در قرآن به زبان پيغمبر اكرم وظيفه خويش ديد و از اقدام به آن تسامحي نورزيد. هستي خود را در آن قربانگاه بزرگ فدا كرد و بدين سبب نزد پروردگار سرور شهيدان محسوب شد و در تاريخ ايام پيشواي اصلاح طلبان به شمار مي رفت. آري، به آن چه خواسته بود و بلكه برتر از آن، كامياب گرديد.)


پاورقي

[1] برگرفته شده از مجله با معارف اسلامي آشنا شويم، شماره 45.



شريعتي سبزواري، سيد محمد باقر