بازگشت

نامه ي امام به مسلم


امام عليه السلام به مسلم پاسخ داد: «امام بعد، از آن مي ترسم که انگيزه اي جز ترس براي نوشتن اين نامه نداشته باشي! بسوي مأموريتي که داري حرکت کن! و السلام» [1] [2] .

هنگامي که مسلم نامه را قرائت کرد فرمود: من هرگز بر خودم نمي ترسم؛ پس حرکت کرد تا رسيد به آبي که مربوط به قبيله ي طي بود، در آنجا توقف نمود سپس از آن مکان حرکت کرد، ناگهان مردي را در حال صيد ديد که بسوي آهويي تير انداخت و به آن حيوان اصابت کرد و کشته شد، مسلم گفت: دشمن را خواهيم کشت انشاءالله تعالي [3] .


بهر حال حضرت مسلم که در روز نيمه ي ماه مبارک رمضان از مکه حرکت کرده بود در روز پنجم شوال وارد کوفه گرديد [4] ، و در خانه ي مختار بن ابي عبيده ثقفي منزل کرد [5] .


پاورقي

[1] کامل ابن ‏اثير 21 /4.

[2] بعضي از اهل تحقيق برآنند که به ظن قوي نامه‏ي مسلم از بين راه و جواب امام عليه‏ السلام به او صحت ندارد و از موارد ساختگي است، و براي اثبات ساختگي بودن آن اين وارد را ذکر کرده‏اند:

1- مضيق ‏الخبت چنانچه حموي در معجم ‏البلدان نقل کرده است مکاني است بين مکه و مدينه در حالي که از روايت استفاده مي‏شود که مسلم آن دو راهنما را از مدينه اجير نمود، و اين حادثه بين مدينه و عراق اتفاق افتاده، نه بين مکه و مدينه.2- اگر مکاني بين مدينه و عراق به اين نام وجود داشت که حموي ذکر نکرده، توقف مسلم در آنجا و فرستادن نامه براي امام و آمدن پاسخ بيشتر از ده روز بطول مي‏انجاميد، در حالي که مورخين فاصله‏ي زماني حرکت مسلم از مکه و ورودش به کوفه را بيست روز ذکر کرده‏اند، و محال بنظر مي‏رسد که بتوان فاصله‏ي مکه تا کوفه را در مدت ده روز طي کرد.

3- در اين نامه به مسلم سلام ‏الله ‏عليه نسبت ترس داده شده است و اين با توثيق مسلم و بزرگواري و مبرز بودن او در فضل، متناقض است.

4- نسبت دادن ترس به مسلم با سيره‏اي که از او سراغ داريم منافات دارد زيرا شجاعت او اهل خرد را متحير نموده بلکه او شجاعترين مرد هاشمي بعد از ائمه اهل ‏بيت است، چنانچه بلاذري او را شجاعترين بني‏عقيل دانسته است.

بنابراين بايد اين نامه را جعلي دانست که خواسته‏اند با انتساب ترس به حضرت مسلم، شخصيت اين بزرگ مرد را که از مفاخر امت اسلامي بشمار مي‏رود پايين بياورند (حياة الامام ‏الحسين 343 /2).

[3] ارشاد شيح مفيد 40 /2.

[4] مروج الذهب 54 /3.

[5] تاريخ طبري 199 /6.