بازگشت

هلاکت يزيد


مردم کوفه به رهبري سليمان بن صرد در تهيه ي وسائل و ادوات جنگ بودند و خود


را آماده مي کردند که يزيد بن معاويه [1] هلاک شد، عبيدالله بن زياد که امير کوفه بود در آن هنگام در کوفه حضور نداشت و در بصره بود، و جانشين او در کوفه عمرو بن حريث بود.

پس از هلاکت يزيد، شيعيان کوفه نزد سليمان بن صرد گرد آمدند و گفتند: اين طاغيه (يعني يزيد) هلاک شد و امروز مردم در اضطرابند و مشغولند، هم اکنون با ما قيام کن تا بر عمرو بن حريث جانشين عبيدالله حمله کنيم، آنگاه تصميم خود را (که خون خواهي حسين است) اظهار نمائيم و کشندگان اهل بيت را کيفر داده و مردم را به پيروي از اهل بيت پيامبر که حقوقشان پايمال گرديده بخوانيم.

سليمان گفت: عجل نکنيد، من در پيشنهاد شما تأمل کردم و ديدم که کشندگان حسين از اشراف کوفه و بزرگان عرب اند و هدف ما آنا هستند و چون آنان بدانند که شما با آنان در ستيزيد بر شما بشورند، و من تعداد کساني را که با ما هستند ملاحظه کردم و ديدم که اگر اينان قيام کنند نمي توانند خونخواهي کنند و دشمن را از پاي درآوردند و خواسته ي آنها عملي نمي شود، ولي شما ابتدا کساني را به اطراف بسيج کرده تا مردم را دعوت به همکاري نمايند، من اميد آن دارم که مردم پس از مرگ يزيد اين دعوت را اجابت کنند [2] .

پس چنين کردند و گروه زيادي از مردم اجابت نمودند [3] .



پاورقي

[1] يزيد بن معاويه در نيمه‏ي ماه ربيع‏الاول سال 64 به هلاکت رسيد (تاريخ الخلفاء 209).

همچنين نقل شده است که هلاکت وي در روز پنجشنبه 14 ربيع‏الاول سال 64 و سن او 38 و يا 39 سال بوده است، و مدت خلافت او سه سال و شش ماه و يا سه سال و هشت ماه بوده است، و فرزندان او معاويه و خالد و ابوسفيان و عبدالله و عبدالله اصغر و عمرو و ابوبکر و عتبه و حرب و عبد الرحمن و محمد. (کامل ابن ‏اثير 125 /4).

[2] تجارب الامم 96 /2.

[3] کامل ابن ‏اثير 163 /4.