بازگشت

تکريت


تکريت بلده اي است بين بغداد و موصل به بغداد نزديکتر است و فاصله ي آن تا بغداد 30 فرسخ مي باشد و در غرب دجله واقع شده است (مراصد الاطلاع 268 /1).

در کامل بهائي آمده است: چون سر امام عليه السلام را نزد کوفه بيرون آوردند، مأموران ابن زياد از قبايل عرب بيمناک بودند که شايد هنوز قدري از غيرت ديني که در ايشان باقي مانده آنان را وادارد که سر امام عليه السلام را از دست ايشان بگيرند، از اين روي دور از جاده ي اصلي و از بيراهه حرکت مي کردند!

ابو مخنف نقل کرده است که: سر مقدس را از شرق «حصاصه» [1] برده و از «تکريت» گذشتند و والي آنجا را از ورود خود آگاه کردند او افراد بسياري را با پرچم به استقبال آنان روانه نمود! و اگر کسي از صاحت سر سؤال مي کرد مي گفتند:


خارجي است! [2] .

مردي نصراني که آن سر را ديده و آن پاسخ را شنيده بود با خود گفت: اين چنين نيست که مي گويند، اين سر حسين بن علي فرزند فاطمه است و من خود در کوفه بودم که او را شهيد کردند؛ ساير نصرانيان از اين واقعه آگاه شدند و به تعظيم و اجلال آن حضرت ناقوسها را شکستند و گفتند: خداوندا! از شومي و عصيان اين قوم که فرزند پيغمبر خود را کشته اند به تو پناه مي بريم.

کوفيان چون اين حال را مشاهده کردند راه بيابان را در پيش گرفته و از آنجا کوچ کردند! [3] .


پاورقي

[1] حصاصه قريه‏اي است نزديک قصر ابن‏هبيره و از نواحي کوفه است (معجم البلدان 263 /2).

[2] از اين نقل چنين برمي‏آيد که حاملان سر از معرفي سر مقدس امام عليه‏ السلام بيم داشتند، لذا امام عليه‏ السلام را خارجي يعني کسي که بر يزيد خروج کرده معرفي مي‏کردند.

[3] قمقام زخار 547 /2.