بازگشت

گروه: اطلاعات عمومي
 
 
مرکز پاسخگو:مؤسسه پيوند با امام
موضوع اصلي:اهل بيت امام حسين(ع)
موضوع فرعي:چرا امام خاندان خود را همراه برد
سؤال:چرا امام حسين(ع) خاندان خود را به همراه بردند؟

جواب:

قيام عاشورا يك نهضت حساب شده و با برنامه بود، نه اينكه شورش كور و بي هدف، و براي لحظه به لحظه،و روز به روز،و مقطع به مقطع آن دور انديشي شده بود و با پيش بيني همة احتمالات و صورتهاي حادثه، چاره انديشيهاي دقيقي از جانب امام( صورت گرفته بود. با مروري بر حادثه عاشورا از آغاز حركت امام حسين( از مدينه به مكه و تا شهادت در كربلا،به نمونه هايي از اين برنامه ريزيها و تدبيرها بر مي خوريم كه به برخي از آنها اشاره مي گردد.
1.تعيين نيروي گزارشگر در مدينه براي اطلاع از اوضاع و احوال، 2.خنثي شدن توطئة و ترور امام در مكه با خروج به موقع امام از مكه.(در حالي كه به قصد انجام اعمال حج احرام بسته بود بي درنگ به طواف خانه خدا رفت و حجرا به عمره بدل كرد و براي حفظ حرمت كعبه، مكه را به قصد عراق ترك كرد.)، 3.جمع آوري اطلاعات از رهگذران و مسافران در طول مسير از مكه به سمت كوفه، 4. تصفيه عناصر نامطمئن و بدون انگيزة شهادت طلبانه از سپاهيان امام، 5. آرايش نيرو در جبهه كربلا توسط امام با رعايت فنون نظامي، 6. سازماندهي نفرات خود و ممانعت از نفوذ دشمن به خيمه هاي امام، 7. تلاش در جهت ايجاد اختلال در تصميمگيري فرماندهان نظامي دشمن، 8. تبليغات عليه حكومت شام و نامشروع دانستن حكومت يزيد، از جمله نكته هايي كه قابل تأمل است، همراه آوردن زنان و اطفال به عنوان شهود براي صحنه هاي عاشورا، جهت افشاگري هاي بعدي و بهره گيري از حضور زنان و كودكان در تأثيرگذاري عاطفي بر مردم. بدين ترتيب امام با به همراه بردن زنان و كودكان به دنيا نشان داد كه بني اميه بدون هيچ توجيه منطقي و ديني با زيرپاگذاردن همة مسائل انساني، چگونه با وي رفتار كردند. و بدين وسيله با وجود شاهداني چون زنان و كودكان به اسارت رفته اش، خون او و ياران شهيدش در كربلا هدر نرفت، و راهي كه رفته بود و هدفي كه دنبال مي كرد بدون شاهد نماند و به فراموشي سپرده نشد، چرا كه آنان شاهد تمام آنچه بودند كه ميان او و دشمنانش واقع شد.
دكتر بنت الشاطي در كتاب خود ـ قهرمان كربلا ـ مي نويسد : زينب( خواهر امام حسين( لذت پيروزي را بر ابن زياد و بنياميه تبديل به زهر كرد. او قطرات زهرهاي كشنده را در جام پيروزمندان نبرد كربلا ريخت و باعث و باني همة حركتهاي بعد، از جمله قيام مختار و عبدا...بن زبير، و عاقبت، سقوط حكومت اموي و اصالت گرفتن مذهب شيعه گرديد.(1)
ماريني خاورشناس آلماني مي گويد : اين قيام از همان لحظه نخست از سوي امام حسين( داراي برنامه و حساب شده بود و
هنگام پيروزي و ميوه چيني از آن را نيز امام مي دانست. بنابراين قيام او عليه يزيد در واقع تصميم روح بزرگ او بود كه زير بار تسليم و ذلّت نرفت و پيروزي آني را نپسنديد، لذا همراه خانواده و فرزندانش به قيامي برخاست كه پيروزي بلند مدت را پس ازشهادتش نصيب خود ساخت و بدين وسيله چيزي را زنده و جاودان ساخت كه بدون چنين شهادتي در واقع مرده بود.(2)
منابع و مآخذ :
* حماسه حسيني، شهيد مطهري / زندگاني دوازده امام : هاشم معروف الحسيني / قيام حسين( ، سيد جعفر شهيدي
1.زندگاني دوازده امام، هاشم معروف الحسيني، ج2، ص103
همان، ج2،ص104