بازگشت

گروه: عزادراي و سوگواري
 
 
مرکز پاسخگو:مؤسسه پيوند با امام
موضوع اصلي:مكروهات
موضوع فرعي:ذكر نام امام با اهنگ تند
سؤال:آيا ذكر نام مبارك امام حسين( با آهنگي تند وسريع براي تحريك جوانان سينه زن و همچنين مقابله با آهنگ هاي محرك هيجان آور غربي و داخلي كار درستي است؟ آيا اين بي احترامي به اهل بيت( كه مقامي بس بالاتر از اينها دارند نيست؟ آيا به جاي اينكه براي مبارزه با فرهنگ غرب روي عمق مطالب ذكر شده توسط امامان وهمچنين اهداف ايشان كار كنيم از نام مبارك ايشان بدون هيچ بهره فرهنگي و ديني براي مقابله با فرهنگ غربي و موسيقي آنها استفاده كنيم كار درستي است؟


جواب:

با استفاده از سبك هاي جديد در صورتيكه موجب سبك شمردن ذكر مصيبت نشود مانعي ندارد. اما اگر مداحي به سبك موسيقي حرام اجرا شود وباعث ايجا غنا شود خواندن و گوش دادن به آن حرام است. مراد از آهنگهاي غير مجاز حرام همان موسيقي غنايي لهوي متناسب با مجالس لهو ومعصيت ميباشد.بنابر آنچه ذكر شد : 1. مداحي توأم با غنا حرام است 2. از مداحي توأم با آهنگهاي حرام بايد اجتناب شود.
البته تشخيص موارد ياد شده به عهده مكلف و تشخيص موسيقي حرام عرفي مي باشد.
اما ذكر اين نكته لازم به نظر مي رسد كه از آنجايي كه بايد حرمت ائمه ( درهر حال حفظ شود به نظر مي آيد كه حتي اگر به فرض مداحي به سبك موسيقي غيرمجاز باعث غنا نشود به جهت امكان وهن نسبت به ائمه اطهار( بايد از خواندن و استماع اين نوع مداحيها اجتناب شود وعلت اجتناب نيز توهين آميز بودن آن به مقام شامخ ائمه اطهار ( مي باشد و همانطور كه شما دوست عزيز مرقوم داشته ايد بجاي تأييد و گسترش اين سبك عزاداريها مي بايست سيره علمي و اهداف ائمه( بيشتر مطرح و شفاف
سازي شود و در اين ارتباطتك تك افراد جامعه مسئولند. سوره سباء، آيه 46 در اين ارتباط مي فرمايد :
قل انما اعظكم بواحدة ان تقوموا لله مثني و فرادي حضرت امام خمينيره در صحيفه نور، ج5،در توضيح اين آيه چنين مي فرمايند : خداوند تبارك و تعالي در اين آيه مي فرمايند كه يك موعظه به شما مي كنم واين موعظه اي است كه واعظش خداست وآورنده اش پيامبر اكرم( و مي فرمايد : فقط يك موعظه است اين موعظه اهميتش خيلي زياد
بايدباشدكه با اين تعبير مي فرمايد آن موعظه اين است كه : إن تقوموا لله مثني و فرادي اينكه قيام كنيد براي خدا،براي اقامه حق قيام كنيد،لازم نيست كه اول يك اجتماعاتي باشد ثم انسان بعد از اجتماعات قيامي كند. يكي يكي هم اين تكليف هست مثني و فرادي هم هست دو تا دوتا هم هست يعني تنهايي تكليف قيام لله هست ميزان اين است كه انسان تشخيص دهد لله است و قيام براي خداست واگر لله شد از اينكه تنها هستيم و جمعيتمان كم است ديگر وحشتي نيست. قيام لله هيج خسران ندارد.
در پايان به نكته اي اشاره مي كنم كه قابل توجه مي باشد؛ اسلام با اصل موسيقي مخالف نيست بلكه در بعضي موارد موسيقي ها را تجويز نموده است آيات قرآن كريم از آهنگ دلربايي برخوردار است وهمين آهنگ دلنشين بسياري از كفار قريش را جذب نمود، روايات معصومين( نيز چنين هستند. پس اصل موسيقي دراسلام حرام نيست. درخصوص نام مقدس معصومين( نيز اگر در اين حد از موسيقي و آهنگ استفاده مي شود اشكالي ندارد و چه بسا جوانان را جذب نموده و به مرور دعوت به تفكر در سيره معصومين ( نمايد. نقطه مقابل آن بيان نام معصومين( است، با صداي زشت وساده كه ممكن است تأثير منفي در مستمع داشته باشد. مطلب ديگري كه بايد در خصوص سؤال شما بيان كرد اين است كه درهمه مسائل از واجب و حرام و مستحب و مكروه و مباح بايد مقتضيات زمان و مكان رامد نظر داشت. درهمه زمانها و مكانها نمي شود يك حكم واحد كرد مگر در اصول مسلّمه لاتغيير اسلام.
اميدواريم همه ما توفيق قيام لله براي بهبود وضعيت جامعه داشته باشيم.
* صحيفه النور،ج5،امام خمينيره