بازگشت

گروه: عزادراي و سوگواري
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:لباس مشكي
موضوع فرعي:فلسفه لباس سياه
سؤال:فلسفه پوشيدن لباس سياه براي عزاداري چيست ؟
جواب:

پوشيدن لباس سياه شعار اهل مصيبت و علامت سوگواري و عزا است و پوشيدن آن در عزاي حضرت سيّدالشهدا و ساير معصومين عليهم السلام , تعظيم شعاير و اعلان برائت از اعداي آل محمد(ص) و تجليل ازايثار, فداكاري , شهادت در راه خدا و عناوين راحجه ديگر است . به طور يقين اين برنامه ها و سياه پوشيدن وسياهپوش كردن در و ديوار خانه و حسينيه ها, تكايا و مجالس , كه متضمن درس هاي بسيار آموزنده و موجب تعالي افكار و اهداف و تبلور شعور مذهبي و انساني است همه راحج و سبب احيا و بسط امر مذهب و تحكيم علايق وروابط با خاندان رسالت است .(1)
فقها پوشيدن لباس سياه جهت عزاداري را راجح مي دانند. پس از شهادت امام حسين (ع) و ياران آن حضرت ,كسي از زنان بني هاشم و طايفه قريش نبود مگر آن كه براي امام حسين (ع) لباس سياه پوشيده بود.(2)
فقط در دوران حاكميت بني عباس , چون لباس سياه به عنوان لباس رسمي آنان محسوب مي شده پوشيدن لباس سياه به عنوان يكي از مصاديق تلبس به لباس ظلمه و تشبه به آن ها محسوب مي شد كه با نابودي آنان اين عنوان منتفي شده امروزه سياه پوشي از ويژگي هاي مهم شيعه است , شيعه در عزاداري ها همانند ايام محرم و صفر نه تنهاسياه مي پوشد, بلكه در و ديوار و كوي و برزن را نيز سياهپوش مي كند. لباس سياه , نشانهء عشق و دوستي به ساحت مقدس امامان معصوم : است و اعلام جانبداري از سرور آزادگان در جبههء ستيز حق و باطل كه سراسر تاريخ را فراگرفته است . شيعه با سياهپوشي خويش در عاشورا اعلام مي دارد كه در منطق وي , بي حسين , جامعه تاريك , جهان بي فروغ است .(3) امروزه پوشيدن لباس سياه از شعاير شيعه محسوب مي شود.
(پـاورقي 1.حسين رجبي , پاسخ به شبهات عزاداري , ص 105
(پـاورقي 2.بحارالانوار, ج 45 ص 196
(پـاورقي 3.همان , ص 106