بازگشت

گروه: واقعه كربلا
 
 
مرکز پاسخگو:پاسخگوئي به سؤالات ديني آستان قدس رضوي
موضوع اصلي:واقعه عاشورا
موضوع فرعي:تاثير حادثه عاشورا در همبستگي مردم
سؤال:تأثير حادثه عاشورا در همبستگي مردم را بيان كنيد ؟ لطفاًاين تأثير را دسته بندي كنيد.
جواب:

دوست عزيز از عاشورا و تأثير آن در همبستگي مردم گفته اي ومن چه بگويم كه همين واقعه عظيم وكم نظير ما را به هم پيوند داده ودر سايه آن به پابوسي ولي نعمتمان آقا علي ابن موسي الرضا (ع) مشرف مي شويم. واقعه اي كه حيات ما وحتي زندگي ما نيز از آن نشأت مي گيرد.
زائر گرامي براي همه ما روشن است كه واقعه كربلا نقش تعيين كننده اي در تاريخ اسلام داشته است . پس زنده نگهداشتن خاطره آن هم مي تواند براي آينده ما مؤثر باشد . آنچه دوست ودشمن اتفاق بر آن دارند اين است كه داستان كربلا ، اگردر عالم انسانيت داستان منحصر به فردي نباشد از وقايع بسيار كم نظير است . داستاني كه هم از نظر كيفيت وقوع ، هم از نظر عظمت مصيبت وهم از نظر بقاي خاطره آن در ميان مردم و آثار اجتماعي كه برآن مترتب مي شود ، هيچ ماجراي ديگري قابل مقايسه نيست.
از جمله آثار اجتماعي كه واقعه كربلا به دنبال دارد ايجادهمبستگي و وحدت در ميان شيعيان امام حسين (ع)است ، همانطور كه رسول اكرم (ص) فرمودند : « ان الحسين مصباح الهدي وسفينه النجاه » همانا حسين چراغ هدايت وكشتي نجات است ، به راستي امام حسين (ع) مانند چراغي است كه در تاريكي نورافشاني مي كند ومردم را به دور خود جمع مي كند تا در درياي پرتلاطم دنيا بركشتي ولايت وعشق امام حسين (ع) سوار شدند ونجات يابند . بطوري كه مردم در سايه عزاداري در مصيبت حضرت مي توانند مصالح دنيا وبخصوص مصالح آخرتشان را تأمين كنند ومعجزات وكراماتي كه از اين عزاداريها حاصل شده گواه براين مطلب است.
دوست عزيز اگر چه واقعه كربلا در 1400سال پيش اتفاق افتاده اما تأثير آن همچنان در جامعه اسلامي به چشم مي خورد . درايام محرم وصفر نام سيدالشهداء (ع) مردم را به حركت وامي دارد . اين شور وهيجان جز در ايام عاشورا پيدا نمي شود . در طول سيزده قرن تجربه شده كه اين امور نقش عظيمي در برانگيختن احساسات وعواطف مردم وايجاد همبستگي بين آنان مي آفريند. تجربه نشان داد بيشترين پيروزيهايي كه در دوران انقلاب ويا در دوران جنگ در جبهه ها حاصل شد در اثر شور ونشاطي بود كه مردم در ايام عاشورا وبه بركت نام سيدالشهداء (ع) كسب مي كردند. به راستي باچه قيمتي مي شود چنين عاملي را در اجتماع آفريدكه اين همه شور و حركت در اجتماع ايجاد كند؟
پس حادثه عاشورا بزرگترين نقش را در ايجاد همبستگي بين مؤمنان وشيعيان دارد وحتي گاه غير شيعيان را نيز در جمع خود شركت مي دهد . از اينها گذشته در سايه اين همبستگي و همدلي فضايل اخلاقي رشد مي كند ودرسهاي زيادي به عزاداران مي آموزد از جمله :
1-مبارزه با ظلم وستم مانند انقلاب اسلامي
2-ترويج فرهنگ شهادت ورشادت مانند جنگ تحميلي
3-ايثار وفداكاري
4-اطعام مساكين
5-همدلي ويكرنگي
6-حفظ اسلام و آموختن تعاليم ديني
7-امر به معروف ونهي از منكر
8-توبه و دوري از گناه
9-كسب نورانيت ومعنويت
10-رفع كينه ها و دشمني ها
11-دعا براي رفع گرفتاريها وشفاي بيماران
12-درس آموزي از نقش زنان ومردان در واقعه كربلا
منابع
1-آذرخشي ديگر از آسمان كربلا ، محمدتقي مصباح يزدي
2-انگيزه هاي قيام عاشورا ، محمد دشتي
3-آنچه در كربلا گذشت ، محمدعلي عالمي
4-رازهاي غم ، زين العابدين غلام