بازگشت

زاده ليلي


فرزند بزرگ سيد الشهدا و شبيه پيامبر که روز عاشورا فداي دين شد.مادر علي اکبر، ليلا دختر ابي مره بود.در کربلا حدود 25 سال داشت.سن او را 18 سال و 20 سال هم گفته اند.او اولين شهيد عاشورا از بني هاشم بود. [1] علي اکبر شباهت بسياري به پيامبر داشت، هم در خلقت، هم در اخلاق و هم در گفتار.به همين جهت روز عاشورا وقتي اذن ميدان طلبيد و عازم جبهه پيکار شد، امام حسين «ع » چهره به آسمان گرفت و گفت: «اللهم اشهد علي هؤلاء القوم فقد برز اليهم غلام اشبه الناس برسولک محمد خلقا و خلقا و منطقا وکنا اذا اشتقنا الي رؤية نبيک نظرنا اليه...» [2] .

شجاعت و دلاوري علي اکبر و رزم آوري و بصيرت ديني و سياسي او، در سفر کربلا بويژه در روز عاشورا تجلي کرد.سخنان، فداکاريها و رجزهايش دليل آن است.وقتي امام حسين از منزلگاه «قصر بني مقاتل » گذشت، روي اسب چشمان او را خوابي ربود و پس ازبيداري «انا لله و انا اليه راجعون » گفت و سه بار اين جمله و حمد الهي را تکرار کرد.علي اکبر وقتي سبب اين حمد و استرجاع را پرسيد، حضرت فرمود: در خواب ديدم سواري مي گويد اين کاروان به سوي مرگ مي رود.پرسيد: مگر ما بر حق نيستيم؟ فرمود: چرا.

روزعاشورا [3] نيز پس از شهادت ياران امام، اولين کسي که اجازه ميدان طلبيد تا جان را فداي دين کند او بود.گر چه به ميدان رفتن او بر اهل بيت و بر امام بسيار سخت بود، ولي از ايثارو روحيه جانبازي او جز اين انتظار نبود.وقتي به ميدان مي رفت، امام حسين «ع » درسخناني سوزناک به آستان الهي، آن قوم ناجوانمرد را که دعوت کردند ولي تيغ به رويشان کشيدند، نفرين کرد.

علي اکبر چندين بار به ميدان رفت و رزمهاي شجاعانه اي با انبوه سپاه دشمن نمود. هنگام جنگ، اين رجز را مي خواند که نشان دهنده روح بلند و درک عميق اوست:



انا علي بن الحسين بن علي

نحن و رب البيت اولي بالنبي



تالله لا يحکم فينا ابن الدعي

اضرب بالسيف احامي عن ابي



ضرب غلام هاشمي عربي [4] .



پيکار سخت، او را تشنه تر ساخت.به خيمه آمد.بي آنکه آبي بتواند بنوشد، با همان تشنگي و جراحت دوباره به ميدان رفت و جنگيد تا به شهادت رسيد.قاتل او مرة بن منقذ عبدي بود. پيکر علي اکبر با شمشيرهاي دشمن قطعه قطعه شد.وقتي امام بر بالين او رسيدکه جان باخته بود.صورت بر چهره خونين علي اکبر نهاد و دشمن را باز هم نفرين کرد: «قتل الله قوما قتلوک...» و تکرار مي کرد که: «علي الدنيا بعدک العفا».و جوانان هاشمي را طلبيد تا پيکر او را به خيمه گاه حمل کنند. [5] علي اکبر، نزديکترين شهيدي است که باحسين «ع » دفن شده است.مدفن او پايين پاي ابا عبدالله الحسين «ع » قرار دارد و به اين خاطر ضريح امام، شش گوشه دارد. [6] .



الگوي شجاعت و ادب، اکبر

در دانه ي فاطمي نسب، اکبر



فرزند يقين ز نسل ايمان بود

پرورده ي دامن کريمان بود



آن يوسف حسن، ماه کنعاني

در خلق و خصال، احمد ثاني



آن شاهد بزم، سرو قامت بود

دريا دل و کوه استقامت بود



آن دم که لباس رزم مي پوشيد

از کوثر عشق، جرعه مي نوشيد



از فرط عطش فتاده بود از تاب

گرديد ز دست جد خود سيراب



در راه خدا ذبيح دين گرديد

بر حلقه ي عاشقان نگين گرديد



داغش کمر حسين را بشکست

با خون سرش حناي خونين بست



ديباچه ي داستان حق، اکبر

قرباني آستان حق، اکبر [7] .




پاورقي

[1] حياة الامام الحسين، ج 3، ص 245 و مقاتل الطالبيين.

[2] بحار الانوار، ج 45، ص 43.

[3] اعيان الشيعه، ج 8، ص 206.

[4] همان، ص 207.

[5] حياة الامام الحسين، ج 3، ص 248.

[6] از جمله براي شرح حال او ر.ک: «علي الاکبر» از عبد الرزاق الموسوي، چاپ 1368 قمري، نجف، 146 صفحه.

[7] از نويسنده.