بازگشت

مجمع بن عبدالله عائذي


مجمع بن عبدالله بن مجمع بن مالک بن اياس بن عبد مناة بن عبيدالله بن سعد العشيرة المذحجي عائذي مي باشد.

گويا اهل کوفه و يا يمن بوده است و در مسير کوفه در منزلگاه «زباله» به امام حسين عليه السلام پيوسته و در رکاب آن حضرت به کربلا آمد.

مجمع و پسرش عائذ و عمرو بن خالد و جنادة و واضح، غلام حرث و سعد غلام عمرو بن خالد يک گروه شش نفري بودند که به راهنمايي طرماح در بين راه به اردوي امام عليه السلام ملحق شدند.

ابومخنف گويد: مجمع بن عبدالله و پسرش عائذ وقتي خبردار شدند قيس بن مسهر صيداوي به شهادت رسيد و امام در کربلا در محاصره است - به اتفاق عمرو بن خالد صيداوي و سعد غلام او و جنادة بن حرث و غلام نافع بن هلال... از کوفه خارج و در عذيب الهجانات به امام حسين عليه السلام ملحق شدند. مجمع در جواب سؤال امام از وضع کوفه عرض نمود: اشراف کوفه را ابن زياد با رشوه کلان خريداري و با تهديد ساکت ساخت... عبدالله پدر مجمع از صحابه حضرت پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم و خود مجمع از


تابعين و از اصحاب حضرت علي عليه السلام بود. حر رياحي مانع پيوستن اين گروه شش نفري به اردوي امام عليه السلام مي شده که با دستور اکيد آن حضرت دست از ممانعت برداشته و امام عليه السلام از آنان احوال کوفه را جويا شد، که جواب دادند:

بزرگان کوفه رشوه هاي کلاني گرفته و مردم دلشان با شماست ولي فردا شمشيرهايشان عليه شما خواهد بود. آنگاه امام عليه السلام از احوال قيس بن مسهر سؤال کرده و آنان سرگذشت قيس را آن طوري که اتفاق افتاده بود شرح دادند و آن حضرت بر مظلوميت قيس اشک ريخته و آيه:

«و منهم من قضي نحبه و منهم من ينتظر و ما بدلوا تبديلا» را قرائت کرده و درحق ياران شهيدش دعاي «اللهم اجعل لنا و لهم الجنة نزلا و اجمع بيننا و بينهم في مستقر من رحمتک و رغائب مذخور ثوابک» را از خداي تعالي خواستار شد.

ترجمه آيه: «بعضي از مؤمنين پيمان خود را به آخر بردند و شهيد شدند و بعضي ديگر در انتظارند و هرگز تغيير و تبديلي در عهد خود ندادند.»

ترجمه دعا: «خدايا بهشت را براي ما و پيروان ما جايگاه و منزگاه قرار بده و ما و آنها را در قرارگاه رحمتت جمع فرما و بخششهاي فراوان از ثوابت را براي ما ذخيره فرما.

مجمع و پسرش عائذ قبل از اولين حمله در روز عاشورا به شهادت رسيدند ولي به قول بعضي مجمع و پسرش در حمله نخست به شهادت رسيدند.

از مجمع در زيارت ناحيه مقدسه و رجبيه ياد شده است.

مذحجي: منسوب به «مذحج» قبيله اي از «کهلان» از قبايل عرب قحطان.

(يمن، عرب جنوب).