بازگشت

قمه زني موضوع بحث محافل و مجالس


از موضوعاتي كه در چند سال اخير با فرارسيدن ايام محرم الحرام و عاشوراي حسيني باعث طرح بسياري از بحث و جدل ها و در برخي موارد بروز تنش ها گرديده است، موضوع "قمه زني" و مسائل حاشيه ايي آن بوده است، كه توجه بسياري از محافل و مجالس داخل و خارج كشور را به خود اختصاص داده است.

با گذشت عاشوراء و ايام محرم الحرام اين بحث به فراموشي سپرده و لزوم تعقيب و بررسي كارشناسانه آن از خاطره ها محو مي گردد؛ اما با فرارسيدن محرم و عاشورايي ديگر همان داستان با ابعادي تازه تر ذهن ها را به خود مشغول ساخته و بحث ها و گفت و گو ها از سر گرفته شده، و بار ديگر فضا غبار آلود و در مواردي منطق و حقيقت جاي خود را به تعصبات و افراط ها و... مي دهد. و با وجود روشن گري ها و ارشاداتي كه در قالب سخنراني ها، مقالات و كتاب ها صورت گرفته است، اما كمتر در برطرف كردن اين فضا و جايگزين شدن نگرش صحيح به اين مقوله موفق بوده است.

صاحب نظران و خبرگان حوزه و دانشگاه سخنراني ها و مقالات و گفت و شنود ها داشته و در اين زمينه تحقيقات گسترده اي ارائه نموده و تا حدودي زواياي اين موضوع را مورد كالبد شكافي و بررسي قرار داده اند، اما حكايت هم چنان باقي است.

لازم است اين نكته را نيز ياد آور شويم كه اگر اقدام به قمه زني از سوي عزاداران حسيني با استناد به فتاواي مراجع عظام تقليد صورت پذيرد قطعاً نزد خداوند متعال مأجور خواهند بود؛ اما با اين وجود اميد مي رود نوشتار حاضر اين عزيزان را در مسير انجام وظيفه شرعي و ديني خود مدد بخشيده و با رويكردي عميق تر به اين موضوع بنگرند.

از اين رو ما نيز بر آنيم تا با بررسي اين بحث به نحوي ابهامات موجود در اين موضوع را كاسته و در راستاي هدف مند تر شدن فرهنگ عزاداري گامي هر چند كوچك برداريم.

نيكو و به جا خواهد بود كه با توجه به ايام عزاداري در سال، همچون: دو ماه محرم و صفر و ايام فاطميه و ساير ايام عزاداري شهادت اهل بيت معصومين عليهم السلام كه بخش قابل توجهي از سال را به خود اختصاص مي دهد، مجموعه اي از احكام و مسائل شرعي تحت عنوان "فقه عزاداري" تدوين و تشريح گردد و جهت استفاده و بهره برداري عزاداران و ديگر عاشقان و محبان اهل بيت عليهم السلام در دسترس قرار گيرد تا در موارد ابهام و شبهه، به عنوان منبع و محل رجوع مؤمنان و عزاداران براي رفع اشكالات و مسائل مذهبي و ديني آنها قرار گيرد.

اميد آن روز كه با ظهور بزرگ عزادار عالم هستي حجت بن الحسن العسكري ـ روحي و ارواح العالمين لتراب مقدمه الفداء ـ مجالس عزاي حضرت ابا عبد الله الحسين عليه السلام مزين به حضورش گرديده و با انتقام خون جد غريبش حضرت سيدالشهدا عليه السلام قلب مادرش زهراء سلام الله عليها شاد گرديده و عزادار ي هاي ما مورد عنايتش قرار گيرد.

در اين تحقيق سعي ما بر آن است تا ادله و مستندات قائلين به جواز و يا استحباب "قمه زني" را با روش و منهجي علمي و به دور از هر گونه تعصب و پيش داوري در بوته نقد قرار داده و آن را بررسي كنيم.

مباحث اين تحقيق را در چند بخش به خوانندگان عزيز تقديم مي نماييم:

بخش اول: بررسي ادله قائلان به جواز و يا استحباب قمه زني.

بخش دوم: حكم اولي و ثانوي در قمه زني.

بخش سوم: اقوال و نظرات علما و بزرگان در موضوع قمه زني.

بخش چهارم: بررسي فتاوا و نظرات علماء و مراجع تقليد پيرامون قمه زني.

بخش پنجم: پاسخ به بعضي از شبهات مطرح شده از سوي عزيزان طرفدار قمه زني.

بخش ششم: نظرات كاربران اينترنتي در گوشه و كنار دنيا در باره قمه زني.