بازگشت

شكيبايي در برابر مصيبت ها


صبر از عوامل موفقيت اسلام است و امام حسين عليه السلام ياران و خاندانش را فراوان به آن سفارش مي فرمود. امام عليه السلام به حضرت زينب عليهاالسلام فرمود:

يا اخية، اتقي الله و تعزي بعزاء الله و اعلمي أن أهل الأرض يموتون و اهل السماء لا يبقون و أن كل شي ء هالك الا وجه الله الذي خلق الأرض بقدرته...؛ [1] .

خواهرم، صبر داشته باش و بدان كه اهل زمين و آسمان همه مي ميرند. همه موجودات از بين رفتني هستند، جز خداي كريم كه زمين را به قدرتش آفريد.

امام حسين عليه السلام در مقابل انواع مصيبت ها، همگان را به صبر و بردباري سفارش مي فرمود. اهل بيت در اثر شكيبايي بي نظير خود در اسارت، نهضت بزرگ خود را در دل مسلمانان و شيفتگان به ثبت رساندند.

امام حسين عليه السلام پس از اقامه ي نماز جماعت در روز عاشورا ياران خود را به صبر و استقامت در راه تحقق اهدافشان توصيه مي فرمايد:

ان الله تعالي أذن في قتلكم و قتلي في هذا اليوم، فعليكم بالصبر و القتال صبرا يا بني الكرام فما الموت الا قنطرة تعبر بكم عن البؤس و الضراء الي الجنان الواسعة و النعم الدائمة...؛ [2] .


خداوند امروز چنين مقدر فرموده كه من و شما كشته شويم. پس بايد صبر داشته باشيد و با دشمنان بجنگيد. اي بزرگ زادگان، صبر و شكيبايي داشته باشيد و بدانيد كه مرگ چيزي نيست جز پلي كه شما را از سختي و رنج به بهشت وسيع و نعمت هاي هميشگي خداوند مي رساند.

بايد قبل از رزم و جهاد، مجاهدان به سلاح صبر و استقامت مجهز گردند تا بتوانند با قامتي برافراشته بر همه ي مشكلات فايق آيند. به راستي كه دلاوري و بردباري اين دلاور مردان ستودني است. آنها انبوه لشكريان را مي ديدند و با وجود مصيبت هاي فراوان كوچك ترين سستي به خود راه ندادند و با شتاب فراوان به دشمن مي تاختند و به پيروي از مقتداي بزرگشان زمزمه مي كردند:

هون علي ما نزل بي أنه بعين الله؛ [3] .

چون خداوند اين مصيبت را مي بيند تحمل آن برايم آسان است.

قرآن كريم به شيواترين و زيباترين بيان مي فرمايد:

و لنبلونكم بشي ء من الخوف و الجوع و نقص من الاموال و الانفس و الثمرات و بشر الصابرين - الذين اذا أصابتهم قالوا انا لله و انا اليه راجعون - أولئك عليهم صلوات من ربهم و رحمة و اولئك هم المهتدون؛ [4] .

قطعا شما را با ترس و گرسنگي و كاهش در مال ها و جان ها و ميوه ها آزمايش مي كنيم و بشارت ده به استقامت كنندگان؛ آنها كه هر گاه مصيبتي به ايشان رسد، مي گويند: ما از آن خداييم و به سوي او باز مي گرديم. اينها هستند كه رحمت خدا شامل حالشان شده است و هم آنها


هدايت يافتگانند.

آري، كساني ارزشمندند كه در برابر آزمون و بلا، آه و ناله نمي كنند و از ياد خدا غافل نمي شوند و ايمانشان هرگز سست نمي گردد. آنها در ميادين جنگ چون كوه پا بر جاي هستند و تا آخرين نفس از حريم اسلام دفاع مي كنند.


پاورقي

[1] ارشاد، ج 2، ص 97.

[2] سخنان حسين بن علي عليه‏السلام، ص 226.

[3] نفس المهموم، ص 244.

[4] بقره (2) آيات 157 - 155.