بازگشت

حسد


از جمله رذايل اخلاقي كه كارآيي خواص را به شدت كاهش مي دهد و خواص خوب را به عملكرد نادرست وامي دارد حسد است. اين صفت زشت باعث مي شود انسان در برابر حق تسليم نشود بلكه دچار عصيان و سركشي شود.

كعب بن اشرف از خواص و سران يهود بني نضير بود. وقتي آنان از مدينه رانده شدند، به مكه آمد. در آن جا بزرگان و خواص قريش از او پرسيدند: دين ما بهتر است يا دين محمد؟ او پاسخ داد: دين شما هم بهتر است و هم قدمت تاريخي دارد، اما دين محمد جديد است. [1] .

قرآن مجيد در بيان علت اين داوري غير عادلانه مي فرمايد:


الم تر الي الذين اوتوا نصيبا من الكتاب... يقولون للذين كفروا هولاء أهدي من الذين امنوا سبيلا... ام يحسدون الناس علي ما اتيهم الله من فضله فقد اتينا آل ابراهيم الكتاب و الحكمة... [2] ؛

آيا نديدي كساني را كه بهره اي از كتاب آسماني به آنان داده شده بود ( يعني يهوديان ) ... به كافران مي گويند: شما به درستي و راستي نزديك تر هستيد تا مؤمنان ( رسول خدا و ياران او ) ، آيا از اين كه آنان را از فضل خود بهره مند ساختيم، حسد مي ورزند، به تحقيق كه به آل ابراهيم ( حضرت محمد صلي الله عليه و آله و سلم ) كتاب و حكمت داديم.

متأسفانه گاهي در ميان صفوف حق نيز اين رذيله ي اخلاقي سبب تفرقه و جدايي مي شود. بنابراين، بايد با ترك اين خصيصه در رشد و تعالي فردي و اجتماعي كوشيد.


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 2، ص 237 - 236.

[2] نساء (4) آيات 54 - 51.