بازگشت

تعلقات و وابستگي هاي مادي


خواص خوب در جامعه تحول زا هستند به شرطي كه در خوشي هاي دنيا غوطه ور نگردند. اگر نعمت فراوان دنيا آنها را فراگرفت از اقدام هاي كارآ و انقلابي بازشان مي دارد. جلوه هاي زندگي دنيا سبب تعلق خاطر


مي شوند و انسان دل بسته را دست و پا نيز مي بندند. امامان معصوم عليهم السلام همواره انسان را از دنيا و زياده خواهي بر حذر داشته اند. در آيات قرآن آمده: در صدر اسلام ده نفر از مؤمنان توان رويارويي با صد نفر را دارند. اما بعد مي فرمايد: اكنون ( زمان نزول اين آيات كه ظاهرا سال نهم بعثت بوده است ) در شما ضعف حاصل شده است و توان گذشته را نداريد، از اين رو بر شما تخفيف داده شده. اكنون بر شما واجب است كه يك نفر در برابر دو نفر مقاومت كند. [1] .

متأسفانه اين روند پس از پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم با اشرافيت و خوشگذراني مسلمانان زيادتر شد و خانه هاي مجلل و خدم و حشم بسيار، آنان را از اقدام هاي انقلابي بازداشت. انصافا بزرگ ترين لغزشگاه خواص، رو آوردن به دنيا و مظاهر آن است و رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم نيز از همين، بيش از هر چيز بر امت خود مي ترسيد:

اخوف ما اخاف علي امتي زهرة الدنيا و كثرتها [2] .

بيشترين ترس من براي امتم، جلوه هاي دنيا و زياده خواهي آن است.

دشمنان نيز از اين ضعف آگاهند و از همين راه وارد مي شوند. وقتي به تدريج دل ها مالامال از حب جاه و مال گردد ديگر توانايي پذيرش حق را از دست خواهد داد.


پاورقي

[1] انفال (8) آيات 66 - 65.

[2] ميزان الحکمه، ج 1، ص 155.