بازگشت

تغيير فرهنگ اسلامي


هر جامعه اي داراي آداب ، رسوم ، ارزش ها، هنجارها، نهادها، اخلاق و احكامي است كه با نام «فرهنگ » از آن ياد مي كنند. هسته اصلي و اوليه هر جامعه اي فرهنگ آن جامعه است و به تعبير جامعه شناسان ، فرهنگ به مثابه هوا براي جامعه است كه بدون آن حيات و تداوم ندارد. جامعه اسلامي نيز از فرهنگ اسلامي سر چشمه مي گيرد كه منبعث از سيره و سلوك نبوي و نيز واقعيت ها، حقيقت ها و موقعيت هاي خاص جامعه آن زمان عربستان است .

پيامبر اسلام (ص) با كوشش فراوان خود و يارانش توانست ، فرهنگ جاهليت كه خود نوعي «ضد فرهنگ » بود را منسوخ سازد و ارزش ها، هنجارها، اخلاق و احكامي را در جامعه تجلي بخشد كه در عين عقلاني بودن ، الهي بوده و متناسب با نيازهاي هر مسلمان و انسان خردگرا در طول تاريخ مي باشد. اما اين جامعه اسلامي و اين فرهنگ ديني كه با همت نبوي و غيرت علوي و همراهي و مجاهدت مهاجران و انصار، شكل گرفته بود، پس از رحلت بنيان گذارش ، رو به افول گراييد و از سير اصلي اش خارج شد.

نقطه آغاز تغييرات در فرهنگ اسلامي ، تغيير و انحراف در ارزش هاي جامعه اسلامي بود كه دشمنان جاهل و معاندان زيرك دست به دست هم دادند و به تغيير و انحراف در ارزش هاي اسلامي كه عقايد عميقاً ريشه دار در جامعه اسلامي بود، پرداختند كه در اين مقال به برخي از آن انحراف ها اشاره مي كنيم .